Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ: Την Πέμπτη (18/08) η «λυπητερή» – Τι θα πληρώσουμε

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet και ήδη οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε ήδη τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

AdTech Ad

Κατά τα λοιπά, ο φετινός «μποναμάς» του ΕΝΦΙΑ θα είναι τσουχτερός, επειδή μειώθηκε το αφορολόγητο όριο από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, αλλά και γιατί αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές που αφορούν στον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
gsis.gr: Κάντε κλικ εδώ και εκτυπώστε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2016

gsis.gr: Κάντε κλικ εδώ και εκτυπώστε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2016

Τι αλλάζει από φέτος

Επί της ουσίας εκείνο που αλλάζει είναι το ύψος της «λυπητερής» που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν. Και τούτο συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

• Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

Τι θα γίνει με τα αγροτεμάχια

Μετά και τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε τελικώς να εξαιρέσει τα αγροτεμάχια από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου εξαιτίας τη αδυναμία υπολογισμού της αξίας τους.

Ωστόσο, θα υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/720822/enfia-tin-pempti-18-08-i-lypiteri-ti-tha-plirosoyme#ixzz4HTorqZz3

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ