Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

121 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Καλοκαίρι του 1900 γυναίκες αθλήτριες λάμβαναν μέρος για πρώτη φορά σε σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλαζαν για πάντα τον τεράστιο αυτό θεσμό που έχει «ρίζες» στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν ημέρες που προκάλεσαν εντύπωση σε μεγάλο μέρος των θεατών, αλλά δίχως αμφιβολία ήταν μια ακόμη «κατάκτηση» των γυναικών. Οι συμμετοχές γένους θηλυκού μπορεί να ήταν λίγες, όμως ήταν όσες χρειαζόταν για να ακολουθήσει μια σπουδαία συνέχεια σε επόμενες διοργανώσεις.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Λίγα μόλις χρόνια έπειτα από την πρώτη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1986 στην Αθήνα, όταν δεν επετράπη στις γυναίκες να αγωνιστούν, το 1900 στο Παρίσι θα γίνει η σπουδαία αρχή από 22 τολμηρές για την εποχή εκείνη γυναίκες που έλαβαν μέρος στο τένις και το γκολφ αποτελώντας μόνο το 2% των συνολικών συμμετοχών!

Πέρα από τα παραπάνω δύο αθλήματα που είχε επιτραπεί επίσημα να συμμετάσχουν γυναίκες, τελικά αγωνίστηκαν ακόμη μία στην ιστιοπλοΐα ως μέλος του πληρώματος και τρεις στο κρίκετ που τότε ήταν αρκετά διαδομένο σε ορισμένους «κύκλους» ευρωπαίων.

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων που κέρδισε χρυσό μετάλλιο όπως θεωρείται, ήταν η Αγγλίδα Σαρλότ Κούπερ στο μονό τουρνουά τένις. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτιά αμφισβητείτε από αρκετούς ερευνητές καθώς νίκη είχε «κατακτήσει» νωρίτερα και η Ελβετίδα ιστιοπλόος Ελέν ντε Πουρταλές από κοινού με το πλήρωμά της.

 

Ιστορικά κείμενα της εποχής μας μεταφέρουν τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν οι πρώτες θηλυκές συμμετοχές στις υπόλοιπες γυναίκες που είχα σχετικά επαφή την διοργάνωση ή έκαναν πολύ δειλά βήματα στον χώρο του αθλητισμού. Μπορεί οι συνθήκες τότε να είχαν τεράστια διαφορά με το σήμερα, αλλά η τόλμη των πρώτων αυτών γυναικών έδωσε την «πνοή» και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν πολλές περισσότερες στην συνέχεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ