Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

10 φορές που ΟΛΟΙ οι Έλληνες ανατριχιάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες | βΙΝΤΕΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελλάδα μας όσο μικρή είναι σε μέγεθος, τόσο μεγάλη είναι σε επιτυχίες στον αθλητισμό τις τελευταίες δεκαετίες.  Οι επιδόσεις Ελλήνων αθλητών δεν αφήνουν αμφιβολία, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η χώρα ανά περίοδο. Πόσες φορές και αν έχουμε ανατριχιάσει από περηφάνια και θαυμασμό για τα κατορθώματα αθλητών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Αλήθεια, χρειάζεται σκέψη για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις τις πιο έντονες στιγμές που δάκρυσαν μεταφορικά και κυριολεκτικά όλοι οι Έλληνες από χαρά…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Ωστόσο, με την ευκαιρία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, ας θυμηθούμε σε στιγμιότυπα 10 στιγμές που η Ελλάδα «ανέβηκε» στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και οι αθλητές της «υπέγραψαν» σπουδαίες σελίδες αθλητικής ιστορίας που θα θυμόμαστε σίγουρα για πολλές γενεές:

1.Το χρυσό μετάλλιο του «τέλειου» Ιωάννη Μελισσανίδη στην Ατλάντα

Ο 19χρονος τότε Μελισσανίδης, πήρε την απόφαση να εκτελέσει το πιο δύσκολο πρόγραμμα στο έδαφος και δικαιώθηκε, καθώς οι κριτές του έδωσαν 9.850 βαθμούς και φυσικά το χρυσό μετάλλιο! Είχε αγγίξει το τέλειο και τον χειροκρότησαν ακόμη και οι μεγάλοι του αντίπαλοι. Δίχως αμφιβολία ήταν ο αθλητής που χάρισε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο από το 1896…

 

2. Η μεγάλη κούρσα της Φανής Χαλκιά στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Στις 25 Αυγούστου 2004, η Φανή Χαλκιά από την Λάρισα κατάφερνε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας μας. Η Φανή είχε καταγράψει νέο ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77 τρεις ημέρες νωρίτερα στα ημιτελικά ενώ στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια, τερμάτισε πρώτη στην κούρσα και κατέκτησε θριαμβευτικά το χρυσό!

 

3. Όταν η Κατερίνα Στεφανίδη μας «ανέβασε» στον ουρανό.

Στην Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016, η Κατερίνα «ανέβασε» στα ουράνια όλους τους Έλληνες όταν με 4,85 μέτρα στο άλμα επί κοντώ απέσπασε το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα χρυσό. Άκρως επιτυχημένη η Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο για την Ελλάδα, που μέτρησε τρία χρυσά μετάλλια, το ένα πιο γλυκό από το άλλο…

 

4. Ο πρώτος «άθλος» του Λευτέρη Πετρούνια στο Ρίο.

Στην Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016, αν και αγωνίστηκε 2ος στη σειρά, ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα και συγκέντρωσε 16.000 βαθμούς! Οι αντίπαλοί του κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια αλλά δεν μπόρεσαν να τον ξεπεράσουν… Η Ελλάδα είχε «ανέβει» για ακόμη μία φορά στην κορυφή της διοργάνωσης.

 

5. Η ημέρα που ο Καχιασβίλι «σήκωσε» την Ελλάδα  στα χέρια του.

Αν και ο «Κάχι» ξεκίνησε πίσω στο αρασέ κατά 2,5 κιλά, στο ζετέ όπου ήταν πολύ καλύτερος από τους αντιπάλους του, ξεκίνησε με 220 κιλά και συνέχισε πετυχημένα και εύκολα με 225. Ο Καχιασβίλι τελικά πήρε το χρυσό μετάλλιο με ισοβαθμία, επειδή ήταν ελαφρύτερος σε σωματικό βάρος. Ανέβασε τα κιλά στα 235 και τα σήκωσε, με αποτέλεσμα να γίνει ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ, αλλά και στο σύνολο με 420 κιλά…

 

6. Ο «χρυσός» μαχητής της Ελλάδας, Μιχάλης Μουρούτσος.

Ο σπουδαίος Μιχάλης Μουρούτσος κατάφερε να φέρει τις πολεμικές τέχνες στο σπίτι του μέσου Έλληνα έπειτα από την «κατάκτηση» του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Ο Μιχάλης είναι μάλιστα ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Tae kwon do στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων!

 

7. Όταν η Βούλα Πατουλίδου φώναξε με όλη την ψυχή «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο…»

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει εκείνο το απόγευμα του μακρινού 1992 όταν η 27χρονη Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Βαρκελώνη. Κόντρα σε όλους, αγωνίστηκε στον τελικό των 100 μέτρων με εμπόδια και με σπουδαία επίδοση 12,64 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς!

 

8.  Ο «Γίγαντας» Πύρρος Δήμας συγκλονίζει τον κόσμο της Άρσης Βαρών.

Το 1992  ο νεαρός τότε Πύρρος Δήμας είχε σχεδόν ακατόρθωτο έργο καθώς είχε να αντιμετωπίσει 31 αθλητές από 26 χώρες στην κατηγορία του. Ο μετέπειτα θρυλικός αρσιβαρίστας, έγραψε στις 31 Ιουλίου το 1992 την πρώτη του «χρυσή» σελίδα στη πορεία στο άθλημα, αφού ακολούθησαν ακόμα τρία μετάλλια, δύο χρυσά κι ένα χάλκινο. Στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης,  ο Πύρρος συμμετείχε στην κατηγορία των 82,5 κιλών σηκώνοντας στο σύνολο 370 κιλά και αναγκάζοντας όλο το Ολυμπιακό Στάδιο της Καταλονίας να τον χειροκροτεί δίχως σταματημό…

 

9. Ο «Αίολος» Κεντέρης κατορθώνει το απίστευτο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ.

Τέλη Σεπτεμβρίου το 2000, ολόκληρη η υφήλιος δεν μπορεί να πιστέψει την «ονειρεμένη» κούρσα του Κώστα Κεντέρη ο οποίος με χρόνο 20,09 κατακτά το χρυσό στο τελικό των 200 μέτρων. Παρότι δεν έκανε καλή εκκίνηση και βρισκόμενος στην πέμπτη θέση μετά τα πρώτα 100 μέτρα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του και φυσικά όλους τους αντιπάλους του! Στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, οι επιδόσεις του ξεπερνάνε κάθε προσδοκία και η Ελλάδα «στέκεται» ξανά υπερήφανη στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

 

10. Ο «Γιος του ανέμου» Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το χρυσό στην ιστιοσανίδα.

Η Ελλάδα περίμενε 36 ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει ένα χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα έπειτα από την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 με τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Το 1996 στην Ατλάντα, ο “γιος του ανέμου” Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Μιστράλ και σήκωσε για ακόμη μία φορά ψηλά την ελληνική σημαία…

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ