Βρειτε μας στα Social Media
Ρέθυμνο κορονοϊός Ρέθυμνο κορονοϊός

Ρέθυμνο

Το παράδοξο του Ρεθύμνου: Πρώτο σε κρούσματα, τελευταίο σε εμβολιασμούς…

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Άπαντες στο Ρέθυμνο περίμεναν μία ολόκληρη μέρα, μέχρι να ακούσουν το απόγευμα της Παρασκευής την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το εάν τελικά ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα ακολουθήσει τα βήματα του δήμου Ρεθύμνης και θα ενταχθεί στην επονομαζόμενη «κόκκινη ζώνη». Το στόμα του Νίκου Χαρδαλιά ήρθε να επιβεβαιώσει τους ψιθύρους πού έβλεπαν όλη την  Περιφέρεια να εισέρχεται στο μάτι του κυκλώνα μετά και τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, που γνωστοποιούσαν διψήφια νούμερα με διασπορά και στην ενδοχώρα.

Γράφει ο Ντίνος Ρητινιώτης για το Daynight.gr

Είναι δεδομένο και το ανέδειξε ακόμη πιο έντονα η πρόσφατα αναφορά της ΔΕΥΑΡ περί αυξημένου ιικού φορτίου στα λύματα: η κατάσταση στην Π.Ε. Ρεθύμνου δεν είναι ιδεατή. Και δεν θα μπορούσε να είναι ιδεατή με 160 ενεργά κρούσματα.

Ο κορονοϊός απειλεί με την παρουσία του μια Περιφερειακή ενότητα που στα προηγούμενα κύματα έδειξε μεγάλη αντοχή και περιορισμένη μεταδοτικότητα, οπότε είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να ρίξουμε μια ματιά στην συνθετότητα του προβλήματος:  αυτή καθρεφτίζεται στα νούμερα που -ναι μεν κάποιες φορές κρύβουν την αλήθεια, αλλά- σε αυτή την περίπτωση είναι χαρακτηριστικά:

 

Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ανάρτησε ο κ. Γιώργος Νάστος, παρά το γεγονός ότι το Ρέθυμνο κρατάει εδώ και μέρες τα «μαύρα» ηνία στους αριθμούς των κρουσμάτων σε παγκρήτιο επίπεδο, εντούτοις βρίσκεται στην τελευταία θέση από πλευράς εμβολιασμών. Έχουμε, με απλά λόγια, τα περισσότερα κρούσματα και τους λιγότερους εμβολιασμούς!

Το επιβεβαίωσε στην  ΕΡΤ Ηρακλείου η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη: το Ηράκλειο βρίσκεται στην 6η θέση πανελλαδικά, τα Χανιά στην 12η, το Λασίθι στην 19η, ενώ το Ρέθυμνο παραμένει αρκετά πιο πίσω αναφορικά με τους εμβολιασμούς, κάτι που αποτυπώνεται και στον αριθμό των εμβολιασμένων υγειονομικών του τοπικού νοσοκομείου.

Το παράδοξο αυτό, επισημαίνει ο κ. Νάστος, μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις: είτε έχει να κάνει με την έλλειψη διαθέσιμων εμβολίων, είτε με τον μικρό αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων ή το πιο επικίνδυνο από όλα: τη χαμηλή συμμετοχή του κόσμου, την άρνηση να σπεύσει να εμβολιαστεί.

Τις πταίει

Δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται η πιθανότητα ανεπάρκειας (των όποιων διαθέσιμων) εμβολίων, τη στιγμή που σε επίπεδο Κρήτης δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα: στις πολυπληθείς περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων ο εμβολιασμός των πολιτών κρίνεται ικανοποιητικός ως ένα βαθμό, ενώ την ίδια στιγμή το Λασίθι φαίνεται (συγκριτικά με το Ρέθυμνο) να τρέχει με… χίλια. Δεν γίνεται να χάθηκαν τα εμβόλια σε κάποια στροφή του ΒΟΑΚ. Αν οι τοπικοί φορείς, έχουν αντίθετη εικόνα, καλό είναι να βγουν και να το καταγγείλουν. Δεν το έχουν κάνει, οπότε η λογική λέει πως όλα βαίνουν καλώς με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων.

Η ύπαρξη ικανού αριθμού εμβολιαστικών κέντρων, από την άλλη, θα ήταν ένας παράγοντας που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. Αλλού. Όχι στο Ρέθυμνο. Στο Ρέθυμνο, έχουμε τόσα όσα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά που να επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια… τρέχουν από τα μπατζάκια μας κι εμείς δεν έχουμε εγκαταστάσεις ή προσωπικό για να  διεκπεραιώσουν τη διαδικασία. Επομένως;

Επομένως ερχόμαστε στην τρίτη υπόθεση του κ. Νάστου, που είναι και η πιο πιθανή: η άρνηση, η αμέλεια, ο φόβος (ονομάστε το όπως εσείς θέλετε) των κατοίκων της Π.Ε. Ρεθύμνου να κλείσουν ραντεβού και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Δείτε λίγο τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν χτες, Παρασεκυή:

  • Ηράκλειο: 13.299 εμβολιασμοί, 577  πραγματοποιήθηκαν σήμερα
  • Χανιά:  8463 εμβολιασμοί, 396 πραγματοποιήθηκαν σήμερα
  • Λασίθι: 5162 εμβολιασμοί, 246 πραγματοποιήθηκαν σήμερα
  • Ρέθυμνο: 3201  εμβολιασμοί, 150 πραγματοποιήθηκαν σήμερα

Αφήνουμε έξω από τη σύγκριση Ηράκλειο και Χανιά και εστιάζουμε στο εξής παράδοξο: η Π.Ε. Ρεθύμνου των 87.582 κατοίκων, συγκριτικά με την Π.Ε. Λασιθίου των  74.006 κατοίκων, εμφανίζει μικρότερο αριθμό εμβολιασθέντων (σε επίπεδο ημέρας αλλά και συνολικά). Οι προηγούμενες ημέρες ήταν σκληρές για το Λασίθι και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ενδεχομένως να επιτάχυναν την εμβολιαστική διαδικασία ή ακόμα και να έδωσαν το ερέθισμα στους κατοίκους που είχαν αμφιβολίες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Κράτος και πολίτες, δηλαδή, λειτούργησαν με κατασταλτική νοοτροπία και όχι με προληπτική, όπως άπαντες οφείλουμε να πράξουμε απέναντι στην πανδημία. Μένει να δούμε τις μέρες που ακολουθούν αν τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασθέντων στο Ρέθυμνο σχετίζονται με τον παράγοντα της εθελούσιας απουσίας των ηλικιωμένων κατοίκων ή με την ανεπάρκεια του κεντρικού επιπέδου. Αν ισχύει η πρώτη πιθανότητα, ας είναι η έκρηξη στα κρούσματα των ημερών ένα εφαλτήριο, έστω και ετεροχρονισμένο, που θα θωρακίσει την πόλη και ολόκληρη την Περιφέρεια. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλουμε άπαντες να επανεξετάσουμε τη στρατηγική προσέγγισης του γενικού πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα για εμβολιασμό. Μια στρατηγική ενημέρωσης χωρίς αστερίσκους και μισόλογα, μια στρατηγική που θα κινητοποιήσει και θα κινητροποιήσει τους πάντες. Χτες. Όχι αύριο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ