Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Πόσα ξοδεύουν για καύσιμα οι Κρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

“Φαρμάκι” για την τσέπη των Ελλήνων και των Κρητικών αποτελεί η κυβερνητική εμμονή για συνεχείς αυξήσεις στη φορολόγηση των καυσίμων! Την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν ότι μάχονται για την ανάπτυξη, εμμένουν – κόντρα στη λογική και κόντρα στις εκκλήσεις των πρατηριούχων για αλλαγή πολιτικής που θα φέρει μεγαλύτερη κατανάλωση και άρα περισσότερα έσοδα στα ίδια τα κρατικά ταμεία – στην ίδια ρότα. Η φορολογία στα καύσιμα αυξάνει…

Οι τιμές λιανικής πώλησης, λόγω του συνδυασμού της αύξησης της φορολογίας με την αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, παίρνουν για τα καλά την ανιούσα. Και έτσι καύσιμα, είτε πρόκειται για τη βενζίνη, είτε για το πετρέλαιο θέρμανσης, “καίνε” πραγματικά τους καταναλωτές το 2017.

Πόσο μας “καίνε”; Για να μεταφράσουμε τη διαφορά κόστους σε πιο… πρακτική βάση, η ετήσια επιβάρυνση από τον περσινό Ιανουάριο του 2016 στο φετινό Ιανουάριο για μια 4μελή κρητική ή ελληνική οικογένεια, με μέσες λογικές καταναλώσεις, αγγίζει σχεδόν τα 250 ευρώ για τη βενζίνη και άλλα τόσα για το πετρέλαιο θέρμανσης! Μιλάμε δηλαδή για μια επιβάρυνση κοντά στο ποσό των 500 ευρώ στον προϋπολογισμό ενός μέσου νοικοκυριού μέσα σε διάστημα ενός… χρόνου!

Το παρήγορο ευτυχώς, μέσα στο δυσάρεστο αυτό σκηνικό “πόνου” για την τσέπη μας, είναι πως οι τιμές των καυσίμων τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά είχαν κατέβει την προηγούμενη 3ετία, συνεπεία της τεράστιας πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Και έτσι, ακόμη και τώρα, με τη νέα άνοδο απέχουμε ευτυχώς αρκετά ακόμα από τα σοκαριστικά επίπεδα των τιμών της αμόλυβδης (στα 1,8 ή 1,9 ευρώ/λίτρο) που βλέπαμε παλιότερα, δηλαδή το 2013 και το 2012…

 

Η ακτινογραφία στην Κρήτη

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 8 Ιανουαρίου 2016 η αμόλυβδη βενζίνη στο νομό Ηρακλείου είχε μέση τιμή τα 1,436 ευρώ/λίτρο. Ένα χρόνο μετά, και αφού έχουν μεσολαβήσει, πέρα από τις αλλαγές των διεθνών τιμών και οι νέες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η μέση τιμή στο νομό Ηρακλείου έχει ανέβει στα 1,604 ευρώ/λίτρο.

Ας δούμε πώς μεταφράζεται η διαφορά αυτή με βάση πρακτικά παραδείγματα. Ας πάρουμε λοιπόν το ενδεικτικό παράδειγμα ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί σε σταθερή βάση ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και κάνει λογικές καταναλώσεις. Δηλαδή καταναλώνει 10 λίτρα βενζίνης ανά 100 χλμ., ενώ το χρόνο το κοντέρ του αμαξιού “γράφει” αποστάσεις της τάξης των 15.000 χιλιομέτρων.

Για το συγκεκριμένο νοικοκυριό λοιπόν του νομού Ηρακλείου, το κόστος της βενζίνης πριν από ένα χρόνο ανερχόταν στα 2.154 ευρώ. Φέτος, με τη νέα αυξημένη μέση τιμή ανέρχεται στα 2.406 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει επιβαρυνθεί ένα ποσό ύψους 252 ευρώ.

Ας υποθέσουμε ότι το ίδιο νοικοκυριό εδώ στο νομό Ηρακλείου κατάφερε και πέρυσι και φέτος να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης. Ας πάρουμε ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι προμηθεύτηκε 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, που είναι μια λογική μέση κατανάλωση για τις ανάγκες π.χ. μιας 4μελούς οικογένειας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον Ιανουάριο του 2016 ανερχόταν στα 0,758 ευρώ το λίτρο. Το κόστος θέρμανσης για τα 1.000 λίτρα ήταν 758 ευρώ. Φέτος, τώρα στις αρχές Ιανουαρίου, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Ηρακλείου έχει ανέβει στα 1,001 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος λοιπόν προμήθειας 1.000 λίτρων για να γεμίσει ο λέβητας είναι 1.001 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια επιβάρυνση 243 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Αθροιστικά λοιπόν το νοικοκυριό, η 4μελής οικογένεια από το νομό Ηρακλείου που έχουμε πάρει ως ενδεικτικό παράδειγμα, για τις ανάγκες μετακίνησής της με το Ι.Χ. και για τη θέρμανση στο σπίτι έχει επιβαρυνθεί στην τσέπη, σε ορίζοντα ενός χρόνου, με 252 συν 243 ευρώ, δηλαδή με 495 ευρώ.

Αν τώρα η ίδια οικογένεια χρησιμοποιεί αρκετά και ένα 2ο Ι.Χ., πράγμα που δεν είναι ασυνήθιστο, τότε μιλάμε για μια επιβάρυνση που συνολικά ξεπερνά τα 700 ευρώ.

 

Ν. Λασιθίου

Στο νομό Λασιθίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης πριν από ένα χρόνο ήταν στα 1,477 ευρώ/λίτρο και άρα μια κατανάλωση 1.500 λίτρων βενζίνης, που έχουμε πάρει ως μέτρο ενδεικτικό για το πρακτικό μας παράδειγμα, κόστιζε 2.215 ευρώ. Σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης στον ανατολικότερο νομό του νησιού διαμορφώνεται στα 1,621 ευρώ/λίτρο και το αντίστοιχο κόστος στα 2.431 ευρώ. Το νοικοκυριό δηλαδή για το ένα Ι.Χ. έχει επιβαρυνθεί σε σχέση με πέρυσι ένα ποσό 216 ευρώ.

Άλλα τόσα ευρώ είναι και η επιβάρυνση για τη θέρμανση. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τα 0,804 ευρώ τον Ιανουάριο του 2016 έχει ανέβει τώρα στα 1,028 ευρώ. Τα 1.000 λίτρα δηλαδή πετρελαίου από 804 ευρώ έχουν φτάσει να κοστίζουν 1.028 ευρώ, με τη διαφορά στην τσέπη να φτάνει στα 224 ευρώ.

Για βενζίνη και θέρμανση δηλαδή αθροιστικά, μια 4μελής οικογένεια στο νομό Λασιθίου καλείται φέτος να πληρώσει 440 ευρώ παραπάνω από πέρυσι.

 

Ν. Ρεθύμνου

Στο νομό Ρεθύμνου, η αντίστοιχη επιβάρυνση για μια 4μελή οικογένεια του παραδείγματός μας ανέρχεται στα 253 ευρώ για την αμόλυβδη βενζίνη και στα 241 ευρώ για τον ένα τόνο πετρελαίου θέρμανσης.

Και αυτό γιατί στο νομό Ρεθύμνου η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται σήμερα στα 1,605 ευρώ το λίτρο (έναντι 1,436 ευρώ τον Ιανουάριο του 2016), ενώ η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει στα 1,035 ευρώ το λίτρο (έναντι 0,794 ευρώ τον Ιανουάριο του 2016).

 

Ν. Χανίων

Στο νομό Χανίων, η μέση τιμή της αμόλυβδης πριν από ένα χρόνο ήταν στα 1,426 ευρώ. Φέτος έχει ανέβει στα 1,589 ευρώ. Μια οικογένεια, με ένα Ι.Χ. που έκανε 15.000 χιλιόμετρα και με κατανάλωση 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, πλήρωσε πέρυσι 2.139 ευρώ. Φέτος, με βάση τις σημερινές τιμές, θα πληρώσει 2.383 ευρώ, δηλαδή 244 ευρώ επιπλέον.

Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή στα Χανιά τον Ιανουάριο του 2016 ήταν στα 0,764 ευρώ. Φέτος διαμορφώνεται στα 1,017 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά δηλαδή για το πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζει στο νομό Χανίων τα 253 ευρώ. Αθροιστικά λοιπόν η επιβάρυνση για αμόλυβδη και πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στα 497 ευρώ.

Οι αυξήσεις τιμών και οι αυξήσεις στην τσέπη του καταναλωτή σε επίπεδο Κρήτης δε διαφέρουν από την πανελλαδική εικόνα.

Στα ίδια περίπου επίπεδα, συγκεκριμένα στα 506 ευρώ, κυμαίνεται η αθροιστική επιβάρυνση για το μέσο νοικοκυριό που έχουμε πάρει ως παράδειγμα εργασίας συνολικά στη χώρα.

 

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

 

Το… “μάρμαρο” της φορολογίας

Τις πταίει όμως και μέσα σε διάστημα ενός χρόνου έχουμε φτάσει στο σημείο να επιβαρυνόμαστε στην τσέπη για μετακίνηση και θέρμανσης ένα ποσό γύρω ή κοντά στα 500 ευρώ επιπλέον;

Μπορεί οι καταναλωτές να παθαίνουν τη δική τους… ψυχρολουσία στην αντλία, όμως η ρίζα του κακού δε βρίσκεται στο τελικό στάδιο, δηλαδή στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Αντιθέτως, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα αποδίδονται, κατά κοινή εκτίμηση, σε δύο λόγους: Από τη μια στη διεθνή κούρσα ανόδου, που έχει ξεκινήσει από τις 18 Νοεμβρίου η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου, και από την άλλη στη νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, που τέθηκε σε ισχύ με την έναρξη του 2017.

 

Λυκούργος Σαμόλης:«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής»

Ουσιαστικά λοιπόν, ως καταναλωτές και εδώ στην Κρήτη πληρώνουμε κατά βάση το… “μάρμαρο” της στρεβλής κυβερνητικής λογικής, της συνεχούς αύξησης της φορολογίας, αφού ως προς τον έτερο παράγοντα, δηλαδή τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η υπόθεση δεν είναι στο χέρι μας εδώ στην Ελλάδα.

Εδώ ακριβώς, όπως εξήγησε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, τίθεται το κρίσιμο ζήτημα γιατί δεν εισακούονται οι εκκλήσεις του κλάδου των βενζινοπωλών για αλλαγή πολιτικής, για λιγότερους φόρους, για μικρότερη τιμή στα καύσιμα, που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και σε μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος!

«Πράγματι, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πανελλαδικά, όπως και εδώ στην Κρήτη. Βεβαίως, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το σκηνικό που υπήρχε πριν λίγα χρόνια, όταν το βαρέλι στο αργό είχε φτάσει διεθνώς στα ύψη και οι τιμές της βενζίνης εδώ στην Κρήτη πλησίαζαν τότε στα 2 ευρώ το λίτρο!

Όμως, αν υπήρχε κοινή λογική, δε θα είχαμε ούτε τις νέες αυτές αυξήσεις στις τιμές. Η κοινή λογική είναι αυτό που πραγματικά έχουμε κουραστεί να λέμε προς τους ιθύνοντες. Πως, όσο αυξάνει κανείς, ως κράτος, τη φορολογία και ανεβάζει τις τιμές σε ένα προϊόν, τόσο ζημιωμένο βγαίνει το ίδιο το κράτος, καθώς χάνει έσοδα λόγω της μείωσης κατανάλωσης που προκύπτει.

Για ποιο λοιπόν λόγο η κυβέρνηση επιμένει να φορτώνει το προϊόν αυτό, τα καύσιμα, με φόρους και ξανά φόρους, πραγματικά δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε!

Πρέπει να υπάρχει και ένα αισθητήριο κοινωνικό. Να αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την κατάσταση. Οι τιμές στη βενζίνη, στο πετρέλαιο είναι γενικά σταθερά υψηλές στη χώρα μας. Όμως είχαν κατέβει αισθητά τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθώντας τη μείωση των διεθνών τιμών. Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος για τις νέες αυξήσεις τις φορολογικές που τέθηκαν σε ισχύ και που ανεβάζουν ξανά τις τιμές», ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο κ. Σαμόλης…

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

σχολια αναγνωστων

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο – Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια πρώην δήμαρχος και νυν αντιδήμαρχος | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

1 Share

Σε πεδίο μάχης κόντεψε να μετατραπεί το το δημαρχείο της Γόρτυνας, με τον πρώην δήμαρχο, Νίκο Σχοιναράκη και τον νυν αντιδήμαρχο, Κωστή Τσικνάκη να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες τινάζοντας στον αέρα την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο Ασημίου.

Στη θέα του Μιχάλη Κοκολάκη, ο Νίκος Σχοιναράκης αντέδρασε, με την ατάκα του να προκαλεί την αντίδραση του κ. Τσικνάκη. Παρότι ο Μιχάλης Κοκολάκης επιχείρησε να εκτονώσει το κλίμα η προαναγγελθείσα αποχώρηση ήταν η φλόγα που άναψε τη φωτιά του θερμού επεισοδίου.

«Ο κ. Σχοιναράκης, υπερέβη κάθε όριο χυδαιότητας, προσβάλλοντας την δημοτική αρχή, τον επικεφαλής της παράταξής μας, «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλη Κοκολάκη και τους δημότες μας, εκτοξεύοντας συκοφαντίες προς το πρόσωπό μου και δείχνοντας πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού απέναντι στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Κωστής Τσικνάκης.

Όπως αναφέρει το neakriti, η ένταση που έβαλε φωτιά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου περιείχε λεκτικά πυρά σε ξεκάθαρα πιο προσωπικό τόνο και συνεχίστηκε ακόμη και στον εξωτερικό χώρο με την κατάσταση να τίθεται εκτός ελέγχου με βαριές εκφράσεις από πλευράς του αντιδημάρχου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Για συκοφαντίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων κάνει λόγο στην γραπτή δήλωση του ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας, υπογραμμίζoντας μάλιστα πως πρόκειται για μία μεθοδευμένη και ανήθικη επίθεση εναντίον του για την οποία πλέον το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

«Με βάση τον δικό μου κώδικα αξιών, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να ανεχθώ την απαράδεκτη και διαρκώς προκλητική στάση του κ. Σχοιναράκη, τις προσβλητικές και υποτιμητικές αναφορές του εναντίον του επικεφαλής της παράταξής μας, αλλά και τους ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς του για το πρόσωπό μου. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους δημότες μας και από τον υφυπουργό για την αυθόρμητη, αλλά απολύτως επιβεβλημένη, αντίδρασή μου» προσθέτει ο αντιδήμαρχος Κωστής Τσικνάκης.

συνεχεια αναγνωσης

GOOD NEWS

Μεγαλόψυχος Κρητικός «τσάκωσε» επίδοξο ληστή και τον προσέλαβε στον φούρνο του!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Μία ιστορία βγαλμένη από παραμύθι, από αυτές που είθισται να περιλαμβάνουν και έναν μαγικό… φούρνο, μοιράστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, ένας αρτοποιός από το Ηράκλειο.

Πρόκειται για τον  Γιάννη Βιτσαρά, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, όπου του αφηγήθηκε ένα συγκινητικό, προ δύο και πλέον δεκαετιών περιστατικό, όταν ο ίδιος και ο φούρνος του κόντεψαν να πέσουν θύματα ληστείας από ένα ανήλικο αγόρι.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Ηρακλειώτης αρτοποιός, ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα μεγαλόψυχος, ήταν πριν από 25 χρόνια όταν “τσάκωσε” έναν 12χρονο να επιχειρεί να ληστέψει τον φούρνο του. Ο ίδιος, αντί να καλέσει την αστυνομία, επέλεξε να επιτελέσει έναν πατρικό και περισσότερο παιδαγωγικό ρόλο προς το παιδί: Του προσέφερε δουλειά, ο ανήλικος δέχτηκε και για ένα διάστημα εργάστηκε στον φούρνο του.

Η συνέχεια της ιστορίας είχε… happy end, όπως συμβαίνει με κάθε παραμύθι:

“Κάποια στιγμή η οικογένειά του μετακόμισε και το έχασα για χρόνια. Χθες, το παιδί, που πλέον είναι ένας άνδρας 37 ετών, ήρθε και με βρήκε. Με ευχαρίστησε που τότε, με τον τρόπο που το αντιμετώπισα, του έδειξα τον σωστό δρόμο στη ζωή. Έβγαλε το πανεπιστήμιο, έκανε οικογένεια”, είπε συγκινημένος ο κ. Βιτσαράς.

Αν μη τι άλλο, μία όμορφη ιστορία, ένα δίδαγμα για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά όταν υποπίπτουν σε κάποιο σφάλμα, ακόμη κι αν είναι τόσο σοβαρό όπως εκείνο του 12χρονου αγοριού. Το έμπρακτο ενδιαφέρον και μία κίνηση αγάπης και στοργής, μπορούν πάντα να αποτελέσουν το καλύτερο μάθημα, που ενδεχομένως να καθορίσει και την πορεία της ζωής τους.

συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κουκλί» γίνεται το Δημαρχείο Ρεθύμνου – Ρίχνουν 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή του

Δημοσιεύτηκε

στις

δημαρχειο

Σε εκτεταμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και  ενεργειακής αναβάθμισης θα προχωρήσει ο  Δήμος Ρεθύμνης στο κτίριο του κεντρικού Δημαρχείου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. 

Ο σχεδιασμός των απαιτούμενων εργασιών και η μελέτη του αναγκαίου αυτού έργου, διαπνέονται από την προοπτική ανάδειξης της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, που μετρά 50 χρόνια ζωής αλλά και του συμβολισμού του, ως χώρος στέγασης των λειτουργιών μιας σημαντικής δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Παράλληλα, οι τεχνικές προδιαγραφές υπαγορεύτηκαν από τη στόχευση του συνολικού έργου που είναι η δραστική μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, από άποψη θερμοκρασίας, για τους εργαζόμενους και επισκέπτες του Δημαρχείου. 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 670.000 € και χρηματοδοτείται από το  «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: « «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος  και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).

Παράλληλα με το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης, θα εκτελεστούν εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, ύψους  295.000 € που θα καλυφθούν από πόρους του Δήμου. Επομένως, η συνολική δαπάνη των εργασιών συντήρησης και του δημαρχιακού κτιρίου υπερβαίνει το 1.000.000 Ευρώ. 

Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί από την  π. Δευτέρα 14/6/20121 και οι εργασίες που θα εκτελεστούν στα πέντε επίπεδα του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 1.490,73 τ.μ.,  ξεκίνησαν από το υπόγειο.  

Ειδικότερα οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

 • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
 • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.
  • Κατασκευή οριζόντιων, μόνιμων  προβόλων αλουμινίου, πλάτους 1,5m στην εσωτερική τοιχοποιία του κτιρίου. 
  • Ειδικά στην ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, οι παρεμβάσεις έχουν λειτουργικό αλλά και αισθητικό προσανατολισμό.  Συγκεκριμένα  θα γίνει επίστρωση της τζαμαρίας με ανακλαστικές μεμβράνες  με ειδικό σχεδιασμό ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και θα τοποθετηθούν τέσσερις εξωτερικές τέντες  με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιτύλιξης, οι οποίες   θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης και του Νομού μας γενικότερα.  
 • Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους.  
 • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης 
 • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 KW, στο δώμα του κτιρίου.

Για την ασφαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση των προαναφερόμενων εργασιών αλλά και για την ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών  που στεγάζονται στο κεντρικό Δημαρχείο, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταστέγαση τους, σε άλλα δημοτικά κτίρια. 

Ως εκ τούτου, ενημερώνουμε τους συμπολίτες ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα μπορούν ν’ απευθύνονται: 

 • Στο  κτίριο του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου, για θέματα Δημοτολογίου, Ληξιαρχείου, Πρωτοκόλλου, Πολιτικών Γάμων και εν γένει θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα της Διοικητικής  Υπηρεσίας. Εκεί, θα μεταφερθεί και το Τμήμα Εξυπηρέτησης κοινού της Οικονομικής Υπηρεσίας (Διοικητικό Τμήμα και Ταμείο).    
 • Στο κτίριο της Κοινωνικής Μέριμνας, στην οδό Μαρκέλλου / Μασταμπάς  όπου θα μεταφερθούν οι εξής υπηρεσίες: Πρόεδρος και Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (Γραφείο Προσωπικού), Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Καταστημάτων, Γραφείο ΟΓΑ, Γραμματεία Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Γραφείο διαχείρισης φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, έκδοσης πιστοποιητικών οικονομικής  αδυναμίας και παραρτήματος Ληξιαρχείου πρώην Δήμου Νικ. Φωκά. 
 • Στο Κέντρο Νέα Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης (Κέντρο Νέων), έχει ήδη μεταφερθεί και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ.  
 • Το Γραφείο Δημάρχου, παραμένει προς το παρόν στον ίδιο χώρο ωστόσο συνίσταται η αποφυγή των αυτοπρόσωπων επισκέψεων δημοτών, με γνώμονα τη δική τους ασφάλεια αφού το κτίριο θα μετατραπεί σε εργοτάξιο.   

Η μεταφορά  των υπηρεσιών, θα διενεργηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18, την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, οι προαναφερόμενες δημοτικές υπηρεσίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό. Διευκρινίζεται ότι οι υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες (Οικονομική , Τεχνική,  Δόμησης, Κοινωνική κλπ θα λειτουργούν κανονικά)   

Παρακαλούνται οι συμπολίτες,  να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τις συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες μόνον μέσω του σύγχρονου τηλεφωνικού  κέντρου του Δήμου καλώντας το νούμερο 15700 και όχι στα τηλεφωνικά νούμερα που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Το 15700 είναι  ένα αυτοματοποιημένo τηλεφωνικό μενού το οποίο περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και προωθεί την κλήση ανάλογα με την επιλογή υπηρεσίας που θα κάνει ο πολίτης που καλεί. Επιπλέον, σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας του Δήμου ή κατά τις αργίες, καταγράφει όλα τα   ηχητικά  μηνύματα των πολιτών, τα οποία προωθεί στη συνέχεια το Τμήμα Πληροφορικής  στις δημοτικές υπηρεσίες. 

Επίσης,  τους συνιστούμε να αξιοποιήσουν τις πολλαπλές δυνατότητες του σύγχρονου, αναβαθμισμένου ψηφιακού συστήματος του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος πρωτοπορεί στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 

Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.rethymno.gr, (στο www.rethymno.gr/e-services/e-requests), επιλέγοντας τον κόμβο «e-Υπηρεσίες» και μετά «e-αιτήματα» μπορούν να κάνουν χρήση  όποιου από τα 80 διαθέσιμα ηλεκτρονικά αιτήματα επιθυμούν όπως έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κλπ.. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα  ηλεκτρονικών πληρωμών  των οφειλών τους με πιστωτική- χρεωστική κάρτα (στο  www.rethymno.gr/e-services/e-pay), επιπλέον μπορούν  να ενημερώνονται  για θέματα πολιτικής προστασίας, κυκλοφοριακών δεδομένων, πολιτισμού και αθλητισμού  κ.α. 

 Μέσω του smart phone ή του tablet μπορούν κατεβάζοντας την εφαρμογή “Δημότης Ρεθύμνου» (Android & iOS), στο  www.rethymno.gr/e-services/apps οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήματα και να ενημερώνονται για την εξέλιξή τους, να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό των αιτημάτων τους, να ενημερώσουν τις υπηρεσίες για βλάβες, ζημιές, προβλήματα καθημερινότητας. 

Προσβλέποντας στη συνεργασία και την κατανόηση των συμπολιτών, ο Δήμος Ρεθύμνης τους ευχαριστεί,  ελπίζοντας πως η αναβάθμιση του Δημαρχείου θα αποτελέσει ευκαιρία και αφορμή μεγαλύτερης εξοικείωσης τους με την ψηφιακή τεχνολογία και τις διευκολύνσεις που τους παρέχει ο Δήμος,  χάρη στην εγκατάσταση πολλαπλών εφαρμογών της στο ηλεκτρονικό του σύστημα.   

δημαρχειο
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΉΤΗ

Αλλαγές στα δρομολόγια της Minoan λόγω της 24ωρης απεργίας

Δημοσιεύτηκε

στις

minoan lines

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου  2021 (από 00:01 έως 24:00), τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν, ως ακολούθως:

ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΗΤΗΣ

Α.  ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, τα πλοία H/S/Fs FESTOS PALACE & KNOSSOS PALACE θα αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι του Ηρακλείου, όσο και από το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα παρακάτω:

 • ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ → H/S/F FESTOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου, ώρα: 21:30.

 

 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ → H/S/F KNOSSOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις επιτραπεί ο απόπλους.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στο λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του πλοίου.  

 

Β.  ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΑΝΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, τα πλοία H/S/Fs FESTOS PALACE &  KYDON PALACE θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια της Σούδας και του Πειραιά αντίστοιχα, σύμφωνα με τα παρακάτω:

 • ΧΑΝΙΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ → H/S/F FESTOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας, ώρα: 18:00.

 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΧΑΝΙΑ → H/S/F KYDON PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις επιτραπεί ο απόπλους.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στo λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του πλοίου.

 

 

ΓΡΑΜΜΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ (ΑΓΚΩΝΑΣ) 

Α. ΑΓΚΩΝΑ – ΠΑΤΡΑ (Zeus Palace)

Τo δρομολόγιο του πλοίου από το λιμάνι της Αγκώνας με προορισμό το λιμάνι της Πάτραςδεν επηρεάζεται και θα εκτελεσθεί κανονικά.

Β. ΑΓΚΩΝΑ  –  HΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (Μ/V Venezia)

Τα δρομολόγιο του πλοίου από το λιμάνι της Αγκώνας με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσαςδεν επηρεάζεται  και θα εκτελεσθεί κανονικά.

Γ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ  –  ΑΓΚΩΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (M/V Florencia)

16.06.2021 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ 

Αναχώρηση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Τετάρτη 16.06.2021 στις 23:59 (με τη λήξη της απεργίας), με προορισμό το λιμάνι της Αγκώνας, με άφιξη την Πέμπτη 17.06.2021, στις 20:00 (τοπική ώρα).

17.06.2021 ΑΓΚΩΝΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 

Αναχώρηση από το λιμάνι της Αγκώνας, την Πέμπτη 17.06.2021 στις 22:00 (τοπική ώρα), με προορισμό το λιμάνι της Κέρκυρας με άφιξη στις 19:00 και της Ηγουμενίτσας με άφιξη στις 20:30, την Παρασκευή 18.06.2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται πριν την αναχώρησή τους στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Πρακτορεία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810-399899, 2810 330198, Πειραιάς: 210 4145744, 210 4080028 Αθήνα: 210 3376910, Σούδα: 28210-81276, Χανιά: 28210-45911-12 Πάτρα: 2610 426000, Ηγουμενίτσα: 26650 24404, Αγκώνα: +39 071 201708) και στα κατά τόπους λιμεναρχεία. Κρατήσεις On-Line στο www.minoan.gr.

minoan lines
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΉΤΗ

Οι Μινωικές Γραμμές κατέκτησαν 2 χρυσά και 3 ασημένια βραβεία στο «Tourism Awards 2021»!

Δημοσιεύτηκε

στις

minoan

Πέντε σημαντικές ανώτατες διακρίσεις, απέσπασαν οι Μινωικές Γραμμές στο φετινό θεσμό των TOURISM AWARDS 2021, που πραγματοποιήθηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, με κυλιόμενη ροή, στο Περιστύλιο Ζαππείου Μεγάρου την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, τηρουμένων όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την προστασία των παρευρισκόμενων.

Στην άρτια οργανωμένη και υγειονομικά ασφαλή εκδήλωση, παρουσία φημισμένων δημοσιογράφων και μελών της κριτικής επιτροπής των βραβείων, οι Μινωικές Γραμμές κατέκτησαν:

 • ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Search Engine Optimization (SEO) Strategy – Στρατηγική Βελτιστοποίησης για Μηχανές Αναζήτησης, με τίτλο υποψηφιότητας ‘’Βελτιστοποίηση της SEO Στρατηγικής σε 5 χώρες’’. Η μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία των Μινωικών Γραμμών αποτυπώνεται και στην εταιρική σελίδα, όπου σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά) η εταιρεία στοχεύει στο να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς και marketing στόχους της. Η SEO στρατηγική εφαρμόστηκε σε 5, ουσιαστικά, websites, με 5 αποκλειστικά κοινά το κάθε ένα, φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
 • ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Social Media Presence. Οι Μινωικές Γραμμές συνεχίζουν τη δυναμική τους παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Instagram), αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους, ως γνώστης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, για το χτίσιμο ενός community χρηστών από την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού.
 • ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Προγράμματα Επιβράβευσης / Loyalty Programs με τίτλο υποψηφιότητας ‘’Marketing Autonomation για Αποτελεσματικό Customer Acquisition και Retention’’. Η μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία των Μινωικών Γραμμών αποτυπώνεται και στο πρωτοποριακό σύστημα online κρατήσεων, το Minoan Lines Online Booking (https://ebooking.minoan.gr/), το οποίο εξυπηρετεί έναν από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας: την αύξηση των πωλήσεων. 
 • ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Online Strategy, με τίτλο υποψηφιότητας ‘’Μία ολοκληρωμένη Digital Marketing Στρατηγική με Σημαντικά Αποτελέσματα’’. Εδώ και 49 χρόνια, οι Μινωικές Γραμμές, με τα σύγχρονα, πολυτελή και οικολογικά Cruise Ferries, προσφέρουν στο επιβατικό κοινό μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.  Παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενισχύουν την παρουσία τους σχεδιάζοντας και υλοποιώντας Digital Marketing καμπάνιες με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και εταιρικών δραστηριοτήτων τους στον αναπτυσσόμενο χώρο των ψηφιακών μέσων.
 • ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τίτλος υποψηφιότητας ‘’Οι Μινωικές Γραμμές είναι πάντα κοντά στον άνθρωπο και τις αξίες του!’’ Η εταιρική υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουλτούρα των Μινωικών Γραμμών. Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε πολλές χορηγικές δράσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ανθρωποκεντρική της φιλοσοφία, την ευαισθησία της στις θεμελιώδεις αξίες και την ουσιαστική της προσφορά στην κοινωνία. Οι Μινωικές Γραμμές δραστηριοποιούνται με άξονα τον άνθρωπο και έχουν αναλάβει το ρόλο ενός υπεύθυνου “πολίτη” απέναντι στην κοινωνία. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, με την πανδημία να έχει πλήξει κάθε δομή της κοινωνίας, η εταιρεία εφαρμόζει προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αποσκοπούν στην ευημερία και πρόοδο του κοινωνικού συνόλου.

Οι ως άνω βραβεύσεις επιβεβαιώνουν τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι των Μινωικών Γραμμών σε στεριά και θάλασσα  και μας δεσμεύουν να συνεχίζουμε την αναβάθμιση των θαλάσσιων μεταφορών στη χώρα μας και τη συνεχή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.  

minoan
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συναγερμός στο Ηράκλειο – Αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί

Δημοσιεύτηκε

στις

tui

Σε προσγείωση αναγκάστηκε το βράδυ της Τρίτης αεροσκάφος της TUI, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο – Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουριστικό αεροπλάνο τύπου Boeing 737-8, παρουσίασε μηχανική βλάβη στους τροχούς κι ενώ είχε απογειωθεί έκανε κύκλους στον αέρα, με τον πιλότο λίγη ώρα αργότερα να καταφέρνει επιτυχώς να το προσγειώσει πίσω στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την αναγκαστική πορεία προσγείωσης του αεροσκάφους

Η πτήση της TUI από Ηράκλειο προς Μάντσεστερ

Η πτήση της TUI από Ηράκλειο προς Μάντσεστερ

Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει από το Ηράκλειο στις 10.45 μ.μ και να αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία στη 1.05 π.μ., όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της βλάβης που παρουσίασε.

Το αεροπλάνο παραμένει και σήμερα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

tui
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap