Βρειτε μας στα Social Media

Χωρίς κατηγορία

Δεκατρία πράγματα που οι ισχυροί άνθρωποι δεν κάνουν για να είναι επιτυχημένοι και αισιόδοξοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι δεν κάνουν οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι ή αυτοί που φημίζονται για τη διαύγεια, ωριμότητα και ψυχολογική τους ισορροπία; Σύμφωνα με το τελευταίο βιβλίο της ψυχιάτρου Dr. Amy Morin που έγινε NY Times Best Seller, με τίτλο «13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικοί ισχυροί άνθρωποι», οι ισχυροί συναισθηματικά και πνευματικά άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν ορισμένα πράγματα που λειτουργούν σαν κλειδιά για να χτίζουν το χαρακτήρα τους, τη συναισθηματική τους ωριμότητα αλλά ταυτόχρονα και την αντοχή και την αντίσταση στην πίεση. Η επιτυχία των ισχυρών «χτίζεται» πάνω στο τρίπτυχο ελέγχου των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς! Ας δούμε λοιπόν τι δεν κάνουν οι δυνατοί άνθρωποι που επιβιώνουν στα δύσκολα και τελικά κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους:

 

 • Δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο στην αυτολύπηση.

Καταλαβαίνουν ότι να λυπάσαι το εαυτό σου, να σκέφτεσαι τι δεν πήγε καλά και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα, είναι χάσιμο χρόνου, ενέργειας και τελικά αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που τελικά μας πληγώνει, καταστρέφει το παρόν και τις σχέσεις μας και μας καθηλώνει. Το κλειδί είναι να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να πάρουμε μαθήματα και να πάμε παρακάτω. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την αυτολύπηση με Ευγνωμοσύνη.

 • Δε χαραμίζουν την δύναμή τους σε ανθρώπους και δραστηριότητες που συναισθηματικά, σωματικά και πρακτικά τους εξαντλούν.

Αντίθετα μαθαίνουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να θέτουν όρια σε τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση και το αυτοσεβασμό και καταλαβαίνουν ότι από τα πιο σημαντικά στη ζωή είναι να προσφέρουν αγάπη με όρια.

 • Δε φοβούνται τις αλλαγές.

Οι δυνατοί και ώριμοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η Αλλαγή. Αντί να την αποφεύγουν και να την φοβούνται, την αγκαλιάζουν. Σύμφωνα με τη Amy Morin κάθε αλλαγή έχει 5 στάδια:

Τον προβληματισμό πριν τη λήψη μιας απόφασης
Τον οραματισμό
Την προετοιμασία
Την υλοποίηση
Την παραμονή στο καινούργιο επιθυμητό σημείο

Το κρίσιμο είναι το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο. Αυτό φοβόμαστε, αλλά όσο το αποφεύγουμε εμποδίζουμε τον εαυτό μας να δυναμώσει τον χαρακτήρα. Αντί να το αποφεύγουμε πρέπει να το τολμήσουμε. Έτσι ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας και αποκτούμε πίστη στις δυνάμεις μας.

 • Δε βάζουν την προσοχή τους σε πράγματα που δε μπορούν να ελέγξουν.

Οι δυνατοί άνθρωποι έχουν πίστη στον εαυτό τους, στη ζωή και στο «θεϊκό» σχέδιο. Εστιάζουν σε ό,τι μπορούν να φέρουν εις πέρας. Δίνουν την προσοχή τους σε ότι περνάει από το χέρι τους, προσπαθούνε να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Γνωρίζουν ότι αυτό είναι το υπόβαθρο μιας ευτυχισμένης ζωής.

 • Δεν αγωνίζονται να αρέσουν σε όλους και να ευχαριστήσουν τους πάντες.

Γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να ικανοποιήσουν τους πάντες. Αντίθετα προσπαθούν να αρέσουν στον εαυτό τους και στους ανθρώπους που σέβονται. Πολλές φορές ξέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το «Όχι» και να θέτουν όρια.

 • Τολμούν και δε φοβούνται να πάρουν «ασφαλή ρίσκα».

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να πάρουν ρίσκα. Όμως οι δυνατοί άνθρωποι τολμούν να πάρουν γιατί γνωρίζουν ότι το ρίσκο μπορεί να τους οδηγήσει στο επόμενο στάδιο εξέλιξης. Έτσι σχεδιάζουν & συνεχίζουν με αισιοδοξία στο μέλλον.

 • Δε ζουν στο παρελθόν.

Γνωρίζουν ότι από το παρελθόν που έχει φύγει, το μόνο που έχει μείνει είναι τα μαθήματα και οι εμπειρίες. Γνωρίζουν ότι το μόνο που υπάρχει είναι το παρόν και το μέλλον. Γνωρίζουν ότι το να κατοικείς στο παρελθόν είναι αυτοκαταστροφικό. Επιλέγουν να κρατήσουν τα μαθήματα και να κοιτάξουν με δύναμη και αισιοδοξία το μέλλον.

 • Δεν κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

Προτιμούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους, να παίρνουν μαθήματα από ότι δεν δούλεψε, να αλλάζουν την συμπεριφορά τους και να υιοθετούν καινούργιες στρατηγικές για το μέλλον.

 • Δε ζηλεύουν ή δε δυσφορούν με την επιτυχία των άλλων.

Δεν εστιάζουν στο τι κάνουν οι άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή στη ζωή. Αντίθετα χαίρονται για τις επιτυχίες των άλλων και εστιάζονται στη δική τους ζωή και επιτυχία.

 • Δεν τα παρατάνε με την πρώτη αποτυχία.

Γνωρίζουν ότι η επιτυχία δεν έρχεται αβίαστα και εύκολα. Ξέρουν ότι για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, να πέσουν και να σηκωθούν πολλές φορές και με υπομονή και επιμονή να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τελικά αυτή η Πίστη θα τους φέρει στην επιτυχία.

 • Δε φοβούνται στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης.

Αντίθετα γνωρίζουν ότι ένας δυνατός άνθρωπος πολλές φορές έχει ανάγκη να μείνει μόνος του με τον εαυτό του για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να σχεδιάσει το επόμενο του βήμα που θα τον βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του.

 • Δεν πιστεύουν ότι το σύμπαν τους χρωστάει.

Τα πάντα κερδίζονται με σκληρό αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε χρωστάει σε κανένα. Η συγγραφέας αναφέρει το πολύ γνωστό «η ζωή είναι άδικη – life is unfair». Το μυστικό είναι να εστιάσουμε στις δικές μας προσπάθειες, να μην συγκρινόμαστε με τους άλλους και να μην περιμένουμε κάποια μαγική εξωτερική λύση. Εμείς είμαστε οι «Δημιουργοί της Πραγματικότητας μας».

 • Δεν περιμένουν άμεσα και αβίαστα αποτελέσματα.

Γνωρίζουν καλά ότι η επιτυχία δε συμβαίνει σε ένα βράδυ. Οι αδύναμοι χαρακτήρες είναι βιαστικοί, ανυπόμονοι και επιπόλαιοι. Αντίθετα οι δυνατοί χαρακτήρες έχουν επιμονή και υπομονή, δουλεύουν με στρατηγική για την επίτευξη των στόχων τους.

Τελικά οι δυνατοί πετυχημένοι άνθρωποι μπορούν με πίστη, επιμονή και υπομονή να μάθουν να εστιάζουν και να προσπαθούν να κατακτήσουν «όχι μόνο το δέντρο, αλλά και ολόκληρο το δάσος».

Γίνετε fanΨυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

The Huffington Post

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ