Βρειτε μας στα Social Media

Χωρίς κατηγορία

Αυτές οι γυμναστικές ασκήσεις θα σας κάνουν εξυπνότερους

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι και η φράση τους δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρη. Σειρά νέων επιστημονικών ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σωματική άσκηση ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η νευροεπιστήμονας Teal Burrel είχε αναφέρει στο περιοδικό New Scientist ότι οι εγκέφαλοι εκείνων που γυμνάζονται συχνά δείχνουν διαφορετικοί από εκείνοι όσων ακολουθούν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Ειδικά η αεροβική, έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που συσχετίζονται με τη γεροντική άνοια, το Πάρκισον και την κατάθλιψη, λόγω της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και της ρύθμισης των ορμονών.

Το περιοδικό Fitness είχε αναφέρει σε άρθρο του ότι η συχνή σωματική άσκηση βοηθά στην λήψη σωστών αποφάσεων, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στον μετωπιαίο λοβό. Εξάλλου εκείνοι που παίζουν κάποιο άθλημα, συνήθως έχουν καλύτερο προσανατολισμό και μπορούν να διαβάσουν χάρτες αποτελεσματικότερα.

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες ασκήσεις για να βελτιώσετε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας; Από τη γιόγκα μέχρι την άρση βαρών, τα διάφορα αθλήματα είναι ικανά να μας κάνουν εξυπνότερους. Και το i100 του Independent αναφέρει μερικούς από αυτούς:

Γιόγκα

Εκτός από την καταπολέμηση του άγχους, η γιόγκα βοηθά και στη βελτίωση της μνήμης και στην επεξεργασία πληροφοριών, χάρη στην κινητοποίηση του μετωπιαίου λοβού. Αυτό έχει αποδειχτεί μάλιστα από έρευνα της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Χάβαρντ, Σάρα Λαζάρ.

Ασκήσεις εναλασσόμενης έντασης

Τέτοιου είδους ασκήσεις βοηθούν στην διαχείριση της πείνας και του εθισμού στο τσιγάρο και το γρήγορο φαγητό, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος που περιορίζει την έκκριση της ορμόνης Γκρελίνη -γνωστή και ως ορμόνη της πείνας-. Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ.

Κυκλική προπόνηση

Η κυκλική προπόνηση έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων, κάνοντας ευκολότερη την πολυδιεργασία (multitasking) και τη συγκέντρωση.

Αεροβική

Η αερόβια άσκηση ενισχύει τη μνήμη, ειδικά σε αυτή που αφορά στην ομιλία. Καθώς με αυτές τις ασκήσεις «προπονείτε» και τον ιππόκαμπο του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου, η μνήμη σας ενισχύετε και έτσι έχετε λιγότερες πιθανότητες να ξεχάσετε κάποια λέξη ή όνομα την ώρα που μιλάτε.

Άρση βαρών

Έρευνα του περιοδικού «New Scientist» έδειξε πως δύο ωριαίες ασκήσεις με βάρη την εβδομάδα ενεργοποιούν τον προμετωπιαίο φλοιό, κάνοντας τους αθλητές πιο ικανούς στο multitasking και στην επίλυση προβλημάτων.

Ας το κάνουμε λοιπόν…

via GIPHY

The Huffington Post

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ