Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Σπάνιες εικόνες από καλλιέργειες της χρυσής Κρητικής σταφίδας! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ποσότητες της απλωμένης σταφίδας χρυσίζουν κάτω από το δυνατό φως του αυγουστιάτικου ήλιου. Και ο παραγωγός αξιοποιώντας την πολύτιμη γνώση του παρελθόντος φροντίζει το προϊόν, που κάποτε έκανε φημισμένη την Κρήτη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως είχε γράψει προσφάτως το cretalive, κάποιοι παραγωγοί τόλμησαν να επιστρέψουν στη σταφίδα, καθώς όπως βεβαιώνουν και οι αγροτοσυνδικαλιστές οι τιμές του προϊόντος είναι φέτος πολύ καλές.

Η απλωμένη σταφίδα στην περιοχή της Φοινικιάς προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του Γιάννη Τσιγκένη, μια που τέτοιες εικόνες κατέληξαν να είναι σπάνιες στην κρητική ύπαιθρο.

Με τον φωτογραφικό φακό του κατέγραψε τις προσπάθειες του παραγωγού, ενώ σε σχετική του δήλωση επισημαίνει:

“Στον δρόμο για Φοινικιά συνάντησα τον κ. Κώστα να ψεκάζει την απλωμένη σταφίδα του μου έκανε εντύπωση βλέπετε η σταφίδα ήταν το βασικό εξαγώγιμο προϊόν του τόπου μας, πήρα την άδεια του να βγάλω μερικές φωτογραφίες από ένα προϊόν που σήμερα συναντάμε σπάνια!!!Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Άρχισε να έχει οικονομικό ενδιαφέρον στην Κρήτη μετά το 1922 που ήρθαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες είχαν μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια σουλτανίνας και είχαν και μεγάλους εξαγωγικούς οίκους. Η καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης το 1915 ήταν περίπου 1.000.000 στρέμματα σουλτανίνας εμβολιασμένα σε αμερικάνικο υποκείμενο τα περισσότερα. Η παραγωγή της σταφίδας σουλτανίνας στην Ελλάδα το 1925 ήταν 8.000 τόνοι από το 1938 μέχρι το 1960 ήταν 30.000 τόνοι. Το 1983 έχομε την μεγαλύτερη παραγωγή σταφίδας γύρω στους 102.000 τόνους. Σήμερα η παραγωγή είναι γύρω στους 8.000 τόνους.

Η σταφίδα, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε υποτιμηθεί ως προϊόν, καθώς έχουμε την τάση ως λαός να ενθουσιαζόμαστε από τα προϊόντα εισαγωγής, ξαναπαίρνει τη θέση που της ανήκει στην ελληνική γαστρονομική συνήθεια αλλά και στη διεθνή αγορά. Η αξία της ως «super food» αποτελεί σήμερα ένα συνιστώμενο υγιεινό και γεμάτο ενέργεια γεύμα σε συνδυασμό με άλλους παραδοσιακούς ξηρούς καρπούς”.

Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Τσιγκένης

Πηγή: cretalive

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap