Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ρέθυμνο: Αύξηση της “μαύρης” εργασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σημαντική αύξηση στη «δοκιμαστική» και αδήλωτη εργασία εμφανίζεται και στο Ρέθυμνο, αφού αρκετοί επαγγελματίες αποφεύγουν συστηματικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των εργαζομένων έστω για ένα ελάχιστο εισόδημα.Η αδήλωτη εργασία αποτελεί διαχρονικά «βραχνά», ωστόσο στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης φαίνεται να έχει εδραιωθεί ως τακτική από πολλούς επαγγελματίες. Παράλληλα, σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και η «δοκιμαστική» εργασία που οδηγεί πολλές φορές σε διαδοχικές εναλλαγές υπαλλήλων σε μια επιχείρηση χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν σε αρκετές περιπτώσεις πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.

«ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ» ΕΩΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

Πάγια τακτική φαίνεται πως είναι η «δοκιμαστική» εργασία υπαλλήλων για μία ή δύο εβδομάδες. Το φαινόμενο μάλιστα είναι πιο έντονο εποχιακά, τις περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού που η ανάγκη για εργαζόμενους είναι μεγαλύτερη. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Λιολάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση εξήγησε:

«Υπάρχουν περιπτώσεις που επιχείρηση μπορεί να αλλάξει έως και οκτώ υπαλλήλους τις περιόδους που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή. Υπάλληλοι εργάζονται για μια εβδομάδα δοκιμαστικά και στη συνέχεια έρχεται νέος που εργάζεται πάλι για μια εβδομάδα και αυτή η τακτική συνεχίζεται. Εργάζονται χωρίς χρήματα, χωρίς ασφάλιση και χωρίς ωράριο. Υπάρχουν φυσικά και επαγγελματίες που προσλαμβάνουν με εργόσημο. Δυστυχώς εκμεταλλεύονται αλλά έχουν και επιλογές, με την ανεργία να βρίσκεται στο 23%».

Όπως τόνισε ο κ. Λιολάκης παρά τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ελάχιστες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού ο φόβος των εργαζομένων για το αν θα είναι εφικτό να ξαναβρούν εργασία είναι υπαρκτός.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ

Σε ό,τι αφορά τη στάση των εργαζομένων ο κ. Λιολάκης εξήγησε πως σε μεγάλο ποσοστό είναι υποψιασμένοι ιδιαίτερα τις περιόδους αυξημένης ζήτησης, ωστόσο διστάζουν να προχωρήσουν σε καταγγελία και συνεχίζουν να εργάζονται υπό καθεστώς «μαύρης» εργασίας. O πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ξεκινάνε να εργάζονται χωρίς να υπογράψουν σχετική σύμβαση εργασίας, αφού όπως τόνισε πέρα από μια ημέρα δεν δικαιολογείται «δοκιμαστική» εργασία χωρίς πληρωμή. «Εμείς εκτός από τακτικούς ελέγχους και τη συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει καταγγελία. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που έχει γίνει καταγγελία και οι υποθέσεις έχουν πάρει τη δικαστική οδό» ανέφερε ο κ. Λιολάκης.

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πάνω από 50% εκτιμάται το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στον νομό Ρεθύμνου, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος της ΓΣΕΕ στον νομό Ρεθύμνου κ. Γιώργος Νικολιδάκης. Και αυτό διότι, εκτός των άλλων, αρκετοί επιχειρηματίες προσλαμβάνουν υπαλλήλους για τετράωρη εργασία, χωρίς όμως να τηρείται το ωράριο. Συνεπώς, υπάλληλοι εργάζονται δέκα και δώδεκα ώρες χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες. Ο κ. Νικολιδάκης εξήγησε:

«Αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που έχουν προσληφθεί να εργάζονται τέσσερις ώρες και εργάζονται δώδεκα έχουμε έξι ώρες επιπλέον αδήλωτη και απλήρωτη εργασία».
Ο ίδιος ανέφερε πως το πρόβλημα είναι πιο έντονο την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι οποίοι εργάζονται σε δύο εργασίες και δεν είναι δηλωμένοι πουθενά ή οι περιπτώσεις που δηλώνουν το ένα τετράωρο προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ικανότητα.

Ο κ. Νικολιδάκης εκτίμησε πάντως πως την επόμενη χρονιά η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη αν τελικά αντικατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις από ιδιωτικά συμφωνητικά. «Τα ιδιωτικά συμφωνητικά είναι πάντα κατώτερα των συλλογικών συμβάσεων και με λιγότερο ευνοϊκούς όρους για τον εργαζόμενο», κατέληξε ο ίδιος.

 

Πηγή: goodnet

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ