Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Το μαγικό παλάτι της Κνωσού σε ένα τρισδιάστατο βίντεο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σπουδαιοτάτη και υπό πάσαν έποψιν πολύτιμος ανακάλυψις εγένετο εν Κνωσώ, υπό της αρχαιολογικής εταιρείας, ήτις κατά σύμβασιν ενεργεί ανασκαφάς επί των μερών εκείνων. Ανεκαλύφθη εικών επί πλαλός αρίστης τέχνης, το δε πάντων σπουδαιότατον Προμηκυναϊκής εποχής».

Κάπως έτσι υποδέχτηκε η τοπική εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» των Χανίων, την έναρξη των ανασκαφών στην περιοχή της Κνωσού (Μάρτιος, 1900), με επικεφαλής τον Άρθουρ Έβανς, που οδήγησαν στην ανακάλυψη του παλατιού. Ο πολιτισμός που σήμερα γνωρίζουμε ως Μινωικό, ουσιαστικά πήρε το όνομα του από τον ίδιο τον Βρετανό αρχαιολόγο.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν για περίπου τριάντα χρόνια και σε μία έκταση 20.000 τ.μ. εμφάνισαν πλήθος ευρημάτων. Αν και οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το τι ήταν πραγματικά το κτίσμα που δέσποζε στο κέντρο της Κνωσού, παραδοσιακά έχει επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «παλάτι».

Σύμφωνα με τις ανασκαφές, οικισμός υπήρξε στην περιοχή ήδη από την 8η χιλιετία π.Χ. ενώ παλάτι συναντάται περίπου την 4η. Την περίοδο που ακολούθησε της ανακάλυψης, έγιναν αρκετές προσπάθειες αναστήλωσης με πρωτεργάτη και πάλι τον Έβανς, ενώ εντύπωση προκάλεσε παγκοσμίως η αρχιτεκτονική δόμηση του «παλατιού» που χαρακτηριζόταν από την ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα και τις τοιχογραφίες δωματίων και διαδρόμων. Αρχιτεκτονικές τεχνικές του σήμερα, όπως οι φωταγωγοί και το σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο, αποδεικνύουν την υψηλή τεχνική γνώση των Μινωιτών για τα δεδομένα της εποχής.

Ο Έβανς που αγόρασε την περιοχή στον Κεφαλά με χρήματα από την κληρονομιά του πατέρα του, φαίνεται πως δικαιώθηκε για την επιλογή του (στις 16 Μαρτίου του 1900)  να αρχίσει τις ανασκαφές. Έντεκα χρόνια αργότερα χρίστηκε ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας για τις εργασίες στην Κνωσό (μεταξύ άλλων), ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζονται στη μνήμη του οι ανασκαφές από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ