Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Νεαρός γύπας περιφερόταν εξαντλημένος στα Χανιά | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Έναν νεαρό Γύπα παρέλαβαν οι εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων στα Χανιά, την περασμένη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016. Από νωρίς το πρωί ειδοποιήθηκαν οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ ότι ένα Όρνιο περιφέρεται σε κατοικημένη περιοχή στην Κίσσαμο Χανίων τις δύο τελευταίες ημέρες και έχει καταλήξει στη στέγη ενός σπιτιού. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Το πουλί μετακινήθηκε όμως και αργά το μεσημέρι το εντόπισαν εκ νέου πολίτες σε δρόμο παράλληλο της Εθνικής. Με την βοήθεια στης Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής Χανίων ο Γύπας  πιάστηκε, μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Δασών και από εκεί τον παρέλαβαν οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ.

gypas

Το ζώο ήταν εμφανώς εξαντλημένο,  αδύνατο και είχε σημάδια άτυπης δηλητηρίασης. Έπειτα από την άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ενυδάτωση που του έγινε είναι ήδη καλύτερα αν και αδύναμο ακόμη.

Για τον λόγο αυτό θα μείνει για μερικές ημέρες ακόμη υπό την φροντίδα των εθελοντών του ΕΚΠΑΖ και μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές  θα μεταφερθεί στην Αίγινα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του κέντρου, όπου και σταδιακά θα ενταχθεί στον μεγάλο κλωβό με τα υπόλοιπα Όρνια που φιλοξενούνται εκεί. Το άπειρο πουλί θα αποθεραπευτεί και θα δυναμώσει μαζί με άλλα του είδους του και την Άνοιξη θα επιστρέψει στην Κρήτη για να επανενταχθεί με ασφάλεια στο φυσικό του περιβάλλον.

Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός νεαρών Γυπών κινδυνεύει σοβαρά είτε από πνιγμό στην θάλασσα (λόγω απειρίας μπορεί ένα δυνατό ρεύμα να τα ρίξει στην θάλασσα), είτε απομακρύνονται και χάνονται από το κοπάδι τους και λόγω απειρίας δεν βρίσκουν φαγητό και τέλος καταλήγουν, είτε δηλητηριάζονται από φόλες ή από δευτερογενή αίτια (τρώνε κάποιο ζώο που έχει δηλητηριαστεί, είτε από κάποιο ατύχημα κλπ. Χάρη  όμως στην εξαιρετική συνεργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών, των αρμόδιων Κρατικών Αρχών όπως  η Διεύθυση Δασών, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Θηροφυλακή και των εθελοντών του ΕΚΠΑΖ  έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και έχουν επανενταχθεί επιτυχώς.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑΖ υπογραμμίζεται:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν το ζώο που βρισκόταν σε ανάγκη: τους πολίτες πρώτα –πρώτα που ενημέρωσαν έγκαιρα για το περιστατικό, την Δ/νση Δασών , την Πυροσβεστική και την Αστυνομία Χανίων για την βοήθεια και την συνεργασίας τους προς το συμφέρον του ζώου».

 

 

Πηγή: cretapost

Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap