Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δείτε το ντοκουμέντο της επίθεσης με το αβγό στον φοιτητή

Δημοσιεύτηκε

στις

Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το καταδικαστέο γεγονός της επίθεσης με αβγό στον φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρνει στη δημοσιότητα η «ΝΚ» η οποία επικοινώνησε με τον Δήμο Μπινετζή, ο οποίος μίλησε για την προσβολή που υπέστη στο πρόσωπό του.

Ο ίδιος μίλησε για το γεγονός κάνοντας σαφές πως η επίθεση που δέχτηκε ήταν προσχεδιασμένη, ενώ αναφέρθηκε και στις υποψίες που υπάρχουν. Παράλληλα, εξομολογείται πως είναι καλά στην υγεία του, ενώ καταδίκασε περιστατικά τα οποία προσβάλλουν τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των φοιτητών, απ’ όπου και εάν προέρχονται.

Ο Δήμος Μπινετζής είναι τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Δημοσιογραφία, ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο της Πολιτικής Επιστήμης. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στο συγκεκριμένο τμήμα. Ο ίδιος, ωστόσο, ασχολείται με τα κοινά της ακαδημαϊκής κοινότητας όπου ανήκει, αφού είναι μέλος του σχηματισμού “Δίκτυο Φοιτητών”. Ο συγκεκριμένος φοιτητικός σχηματισμός ανήκει ιδεολογικά στην πολιτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο εν λόγω φοιτητής δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με αβγό, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ποιος ήταν εκείνος που έκανε τη συγκεκριμένη επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη, όπως μεταδόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, μέλος της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου πραγματοποίησε επίθεση εις βάρος της παράταξης ΑΕΠ-ΕΑΑΚ. Οι δύο αυτές επιθέσεις εγείρουν ερωτήματα τόσο απέναντι στη φοιτητική κοινότητα όσο και απέναντι στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και στον κοσμήτορα των Κοινωνικών Επιστημών, κατά πόσο ο πανεπιστημιακός χώρος του Ρεθύμνου είναι ασφαλής για τους ίδιους τους φοιτητές.

Ο Δήμος Μπινετζής μίλησε για την επίθεση που δέχτηκε. Όπως ανέφερε, η Παρασκευή ήταν μια κανονική μέρα για τον ίδιο, αφού πήγε στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να παρακολουθήσει το μάθημά του. Το απρόοπτο, ωστόσο, γεγονός δεν καθυστέρησε να γίνει.

«Παρασκευή πρωί έχω πάντα μάθημα. Είναι μια μέρα που τα πρωινά δεν υπάρχει κόσμος. Είχα πάει στη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, με σκοπό να ολοκληρώσω κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα. Και πήγαινα με σκοπό να κάνω το μάθημά μου στο αμφιθέατρο. Καθώς περπατούσα στο προαύλιο του Πανεπιστημίου, μου ήρθε ένα αβγό στο κεφάλι. Δεν είδα ποιος ήταν εκείνος που μου έριξε το αβγό. Λερώθηκα. Δεν είδα τα εξωτερικά γνωρίσματα του ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κάνει σαφές πως δε γνωρίζει εάν ο υπεύθυνος για τη ρίψη του αβγού ήταν μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να ανήκεις σε κάποια πολιτική νεολαία, δεν απαιτείται η προϋπόθεση να είσαι φοιτητής σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα. Για να είσαι μέλος όμως φοιτητικής παράταξης, πρέπει να είσαι φοιτητής. Ο ίδιος δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος ήταν εκείνος που έριξε το αβγό, καθώς υπήρξε απτό γεγονός εξω-ακαδημαϊκής παρέμβασης.

«Δεν μπορώ να κατονομάσω ποιος ήταν. Υπάρχουν υποψίες ως προς το ποιος ήταν υπεύθυνος. Υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Δε γνωρίζω εάν εκείνος που μου έριξε το αβγό ήταν μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας ή εξω-ακαδημαϊκό μέλος. Δε το γνωρίζω. Την προηγούμενη Τετάρτη, που πραγματοποιήθηκε πάλι ένα άσχημο περιστατικό, ο άμεσα εμπλεκόμενος ήταν εξω-ακαδημαϊκός. Είμαι καλά στην υγεία μου. Δε διατρέχω κάποιο κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Μπινετζής υποστήριξε πως υπάρχουν υποψίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σιγουριά και βεβαιότητα ότι ευθύνεται ένας συγκεκριμένος πολιτικός φορέας ή ένα συγκεκριμένο άτομο. Το γεγονός ότι υπήρξε επίθεση από μέλος της ΟΝΝΕΔ και ταυτόχρονα η απώλεια σημαντικής δυναμικής της ΔΑΠ μέσα σε τρία χρόνια τον έχουν κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό.

Η ΔΑΠ Πολιτικής Επιστήμης έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση κατά του φοιτητή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

«Γενικά υπάρχουν υποψίες πως ενδέχεται η συγκεκριμένη επίθεση να προέρχεται από μέλος της ΔΑΠ. Δεν το λέω με σιγουριά. Υπάρχουν υποψίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, όπου καταδίκασε το συγκεκριμένο επεισόδιο. Η ΔΑΠ καταδίκασε το επεισόδιο. Υπήρξε το περιστατικό με τα ΕΑΑΚ. Η ΔΑΠ απώλεσε σημαντικό μέρος της δυναμικής της στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης πέτυχε ποσοστό της τάξης 33%, ενώ η ΔΑΠ έβγαλε ποσοστό 75% το 2019. Είναι εξωφρενικά μεγάλη η απώλεια της δυναμικής. Τέτοια περιστατικά είναι καταδικαστέα, απ’ όπου και εάν προέρχονται», τόνισε.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κοινοποίηση στο Facebook μιας φωτογραφίας που ανέβασε το Δίκτυο Φοιτητών, όπου επικρίνει έμμεσα την ειρωνική στάση της ΔΑΠ. Όπως αναγράφεται, «την ημέρα στο Δ.Σ. υπήρχαν χλευασμοί από στελέχη της ΔΑΠ με φράσεις όπως “αν το αβγό ήταν από κότα ή στρουθοκάμηλο”».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και η Διοίκηση της Σχολής των Κοινωνικών Επιστημών πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαφυλάξει την ασφάλεια των φοιτητών. Εξω-ακαδημαϊκές παρεμβάσεις από πολιτικές νεολαίες είναι καταδικαστέες. Ο δημόσιος χώρος των ελληνικών πανεπιστημίων πρέπει να αποτελείται από μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ η βία είναι καταδικαστέα. Είναι φρόνιμο οι πανεπιστημιακοί φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε τέτοιες καταστάσεις να μην επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς δυσφημείται η ταυτότητα ενός κορυφαίου πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ