Χιλιάδες στρέμματα αβοκάντο στην Κρήτη-Το 90% της συνολικής παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο!

Εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας αναζητούν και στην Κρήτη ανοίγοντας πανιά για την αγορά του αβοκάντο. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Κρήτη φυτεύονται πλέον με αβοκάντο, με συνέπεια στο νησί να παράγεται περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο, έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή, με τους αγρότες να φυτεύουν ολοένα και περισσότερες εκτάσεις κάθε χρόνο. H Κρήτη είναι η «ναυαρχίδα» στην αγορά του αβοκάντο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αγοράς, κατέχει τη δεύτερη θέση των παραγωγών αβοκάντο στην ΕΕ, με εκτάσεις που αγγίζουν τα 10.000 στρέμματα και στόχο να αυξάνει συνεχώς την εξαγωγή τους, εφόσον και οι συνθήκες την ευνοήσουν.

Πρώτη στη λίστα είναι η Ισπανία με 100.000 στρέμματα και 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Στα Χανιά

Στα Χανιά, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων – άνω του 60% – καταλαμβάνει η ποικιλία Fuerte, που είναι μεσοπρώιμη, ενώ η δεύτερη πιο διαδεδομένη είναι η όψιμη Hass. Οι ποικιλίες αυτές γίνονται ανάρπαστες, καθώς η κατανάλωση και στην εγχώρια αγορά είναι ολοένα και μεγαλύτερη, τη στιγμή που και η Ευρώπη έχει την τάση να καταναλώνει αβοκάντο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με 480.000 τόνους το 2017, παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής ΑΕ Κυριάκος Αντωνάκης, μιλώντας στο ekriti.gr αναφέρει πως από το 2008 και μετά είχαμε μια αύξηση στη ζήτηση, η οποία ανέβασε την κατανάλωση κατακόρυφα. «Η τάση είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν δυνατότητες και έχουν γίνει βήματα, ώστε να βγούμε και στην Ευρώπη. Στις αρχές του 2000, το αβοκάντο που παραγόταν, καταναλωνόταν μόνο στα Χανιά και λίγες ποσότητες στην Ελλάδα. Σήμερα ο κόσμος το ζητά, μαθαίνει ολοένα και περισσότερο για αυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε και μια αύξηση στην καλλιέργεια του», σημειώνει

Οι τιμές

Η τιμή του παραγωγού αυτή τη στιγμή είναι από 2 ως 2.3 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή ανεβαίνει, αφού και η ζήτηση ανεβαίνει.

Το μόνο μειονέκτημα για το αβοκάντο είναι ότι εξαιτίας του κλίματος και των καιρικών συνθηκών, τόσο τα παλιά όσο και τα νέα δέντρα συχνά ξεραίνονται. Ενώ πρέπει να υπάρχει και επιλογή στον τόπο που θα φυτευτούν, για να είναι το έδαφος κατάλληλο.

Αυτή τη στιγμή πάντως ειδικά σε Χανιά και Ρέθυμνο πολλοί παραγωγοί αντικαθιστούν τα εσπεριδοειδή με καλλιέργειες αβοκάντο, ευελπιστώντας να ανεβάσουν το εισόδημα τους.

Πηγή: apopsilive.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *