Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Μήνυμα του Μπενίτο Μουσολίνι προς το μέλλον κρυμμένο σε οβελίσκο στη Ρώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα κείμενο κρυμμένο κάτω από οβελίσκο στη Ρώμη ρίχνει νέο φως στο φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι και την εικόνα που επιθυμούσε να έχουν οι μελλοντικές γενιές για αυτό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το μήνυμα γράφτηκε στα λατινικά πάνω σε περγαμηνή και θάφτηκε μαζί με χρυσά νομίσματα στη βάση του Οβελίσκου Μουσολίνι στο Foro Italico στη Ρώμη. Αποτελεί μία (επιδοκιμαστική, προφανώς) εξιστόρηση της ανόδου του φασισμού και των επιτευγμάτων του Μουσολίνι.

Την ύπαρξή του αποκάλυψαν η Μπετίνα Ράιτς Τζόοσε και ο Χαν Λάμερς, που ήταν οι πρώτοι οι οποίοι μετέφρασαν και μελέτησαν λεπτομερώς το Codex Fori Mussolini, που, παρά το ότι είχε θαφτεί στη βάση του 300 τόνων μνημείου στη δύναμη του φασισμού όταν χτίστηκε το 1932, ξεχάστηκε μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι δύο ακαδημαϊκοί κατάφεραν να συνθέσουν μία (θεωρούμενη) ακριβή έκδοση του κειμένου, το πρωτότυπο του οποίου παραμένει θαμμένο στη βάση του οβελίσκου, χρησιμοποιώντας τρεις πηγές που εντοπίστηκαν σε βιβλιοθήκες και αρχεία στη Ρώμη.

«Το κείμενο δεν προοριζόταν για τους συγχρόνους του» είπε στο BBC η Ράιτς Τζόοσε. «Προοριζόταν για ένα κοινό στο μακρινό μέλλον», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως την περίοδο του φασιστικού καθεστώτος είχαν γίνει πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που είχαν να κάνουν με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το 1.200 λέξεων κείμενο γράφτηκε από τον Αουρέλιο Τζουζέπε Αματούτσι, και χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το πρώτο είναι μια γενική εξιστόρηση των επιτευγμάτων του φασισμού και της ανόδου του Μουσολίνι. Παρουσιάζει μια Ιταλία στο χείλος της καταστροφής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που σώθηκε από τον Μουσολίνι, που «αναζωογόνησε τη χώρα μέσω της υπεράνθρωπης διορατικότητας και της αποφασιστικότητάς του» λέει ο Λάμερς. «Το κείμενο παρουσιάζει τον Μουσολίνι ως ένα είδος νέου Ρωμαίου αυτοκράτορα, αλλά επίσης, χρησιμοποιώντας βιβλική γλώσσα, ως τον σωτήρα του ιταλικού λαού».

Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με τη φασιστική νεολαία (ο οβελίσκος κατασκευάστηκε στα αρχηγεία της) και τα προγράμματα που είχαν να κάνουν με τη νεολαία.

Το τρίτο μέρος αφορά στην ανέγερση του Foro Italico (τότε γνωστού ως Foro Mussolini) και το στήσιμο του οβελίσκου.

Το κείμενο συνοδεύεται από ένα μετάλλιο στο οποίο απεικονίζεται με λεοντή.

Η Ράιτς Τζόοσε εκτιμά πως ο συγγραφέας επέλεξε να χρησιμοποιήσει γλώσσα του παρελθόντος για να παρουσιάσει σύνδεση μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της ανόδου του φασισμού. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι οι φασίστες προσπαθούσαν επίσης να καθιερώσουν τα λατινικά ως τη διεθνή γλώσσα του φασισμού, επιδιώκονται τη δημιουργία μιας Φασιστικής Διεθνούς στο πρότυπο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Ωστόσο, η ακαδημαϊκός δεν παραλείπει να επισημάνει το ειρωνικό της όλης υπόθεσης- ότι η ανακάλυψη του κειμένου προϋπέθετε εκ των πραγμάτων την πτώση του οβελίσκου, και ως εκ τούτου την πτώση του φασισμού.

The Huffington Post

Διαφήμιση
Διαφήμιση lioni
Διαφήμιση lioni
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση falangas
Διαφήμιση falangas
Διαφήμιση tsouderos
Διαφήμιση pitsikakis
Διαφήμιση katikas
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση pitsikakis
Διαφήμιση tsouderos
Διαφήμιση katikas
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ