κοροναϊός

Κοροναϊός: Μπορεί να προσβάλει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί

Shares

Ο καθηγητής Gabriel Leung, επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ κι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως στους κοροναϊούς, δήλωσε στον Guardian πως αν οι αρχές δεν προσέξουν και δεν πάρουν μέρα, ο κοροναϊός και η επιδημία που προκαλεί μπορεί να εξαπλωθεί στα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού!

Η εφιαλτική αυτή προειδοποίηση έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ πως τα πρόσφατα κρούσματα κοροναϊού σε ασθενείς που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα μπορεί να είναι «η κορυφή του παγόβουνου»!

Ο Gabriel Leung δήλωσε ότι η επιτακτική ερώτηση είναι να καταλάβουν οι ειδικοί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου». Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε περίπου 2,5 άλλους. Αυτό δίνει ένα «ποσοστό μετάδοσης» περίπου 60 με 80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας τρομερά μεγάλος αριθμός» είπε ο Leung στον Guardian. Ακόμη κι αν το ποσοστό μετάδοσης είναι χαμηλό (1%), ο Leung θεωρεί πως όταν ληφθούν υπόψη και οι πιο ήπιες περιπτώσεις, ο αριθμός των θανάτων θα είναι τεράστιος.

Ο καθηγητής από το Χονγκ Κονγκ θα πει στους αξιωματούχους του ΠΟΥ, τους οποίους θα συναντήσει στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, πως το κρισιμότερο είναι έκταση της επιδημίας παγκοσμίως και δευτερευόντως να εξεταστεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα (πόλεις ολόκληρες τέθηκαν σε καραντίνα) για να σταματήσει η διασπορά είχαν αποτέλεσμα. Γιατί αν είχαν, θα πρέπει να τα υιοθετήσουν κι άλλες χώρες.

«Μπορεί το 60 με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού να νοσήσει; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να έρχεται κατά κύματα. Μπορεί ο κοροναϊός να μετριάσει τη θνησιμότητά του γιατί σίγουρα δεν τον βοηθά να σκοτώνει τα πάντα στο διάβα του γιατί θα πεθάνει κι εκείνος επίσης».

Εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζουν, επίσης, οι ειδικοί είναι αν οι περιορισμοί στο κέντρο της Γουχάν, απ’ όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε ο κοροναϊός, αλλά και σε άλλες πόλεις ήταν ικανές να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. Κι αν απέδωσαν, πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν κι αλλού;

«Ας υποθέσουμε ότι δούλεψαν. Αλλά πόσο θα μπορούν να είναι κλειστά τα σχολεία; Πόσο μπορείς να έχεις σε καραντίνα μια ολόκληρη πόλη; Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο μακριά από εμπορικά κέντρα; Κι αν άρεις όλους τους περιορισμούς, θα υπάρξει νεά εξάπλωση της επιδημίας;», αναρωτήθηκε ο Leung.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η περίοδος επώασης. Όταν άνθρωποι νοσούσαν αλλά δεν είχαν δείξει συμπτώματα.

Σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο

Και ενώ τα λόγια του Leung προκαλούν σοκ, τα όσα είπε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είναι καθησυχαστικά.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί “πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

“Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί.

Με πληροφορίες από Guardian

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *