Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Οι πέντε κινήσεις που μειώνουν κατά 60% τον κίνδυνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο συνδυασμός περισσότερων υγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε μια μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα από σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες και δημοσιεύθηκε στο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Όσοι από αυτούς ακολουθούσαν πιστά τέσσερις ή και τις πέντε από τις συγκεκριμένες υγιεινές συμπεριφορές που αναλύονταν στη μελέτη παρουσίασαν 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο. Οι συμπεριφορές αυτές ήταν η φυσική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλής ποιότητας διατροφή και οι γνωστικές δραστηριότητες.

«Η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς ο συνδυασμός τροποποιήσιμων συμπεριφορών μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα ισχυροποιούν τον συσχετισμό ανάμεσα στις υγιεινές συμπεριφορές και τον χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ προστίθενται και στη βάση για ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για τον άμεσο έλεγχο της δυνατότητας παρεμβάσεων για την επιβράδυνση ή την πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γήρανσης (NIA), Richard J. Hodes.

Η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε δεδομένα δύο μακρόχρονων μελετών πληθυσμού, επιλέγοντας συμμετέχοντες για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για τη διατροφή, παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά και γενετικές και κλινικές αξιολογήσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καταλήγοντας σε συνολικά 1.845 άτομα.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε συμμετέχοντα βάσει των πέντε παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής, όλοι εκ των οποίων είχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι παράγοντες αυτοί ήταν:

  • Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας προς αυξημένης έντασης φυσική δραστηριότητα εβδομαδιαίως. Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της υγιούς γήρανσης.
  • Αποχή από το κάπνισμα – Επιβεβαιωμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και για ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών που κάπνιζαν για δεκαετίες, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία.
  • Ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τη γνωστική υγεία.
  • Μια υψηλής ποιότητας διατροφή που περιλαμβάνει παρεμβάσεις της Μεσογειακής ή DASH διατροφής για την καθυστέρηση του νευροεκφυλισμού (MIND) και συνδυάζει τη μεσογειακή διατροφή με τις διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης – Η διατροφή MIND επικεντρώνεται σε φυτικά τρόφιμα που συνδέονται με την πρόληψη της άνοιας.
  • Ενασχόληση με γνωστικές δραστηριότητες αργότερα στη ζωή – Η νοητική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός ενεργού μυαλού που ωφελεί τον εγκέφαλο.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις βαθμολογίες με τα αποτελέσματα κλινικών διαγνώσεων των συμμετεχόντων για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rush, Klodian Dhana, τόνισε ότι ο συνδυασμός παραγόντων του υγιεινού τρόπου ζωής είναι στοιχείο- κλειδί, καθώς, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που είχαν υιοθετήσει έναν ή κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ σε εκείνους που είχαν υιοθετήσει δύο ή τρεις ήταν 37% χαμηλότερος και 60% χαμηλότερος σε εκείνους με τέσσερις ή πέντε.

Αντίστοιχα, μια ερευνητική επανεξέταση του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μαζί με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη γνωστική εξάσκηση είναι «ενθαρρυντικά, αν και ασαφή» για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ενισχύοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες.

Πηγή:ygeiamou

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ