Ρέθυμνο
Αλέξανδρος Παπαδάκης στο Daynight.gr: «Στο Ρέθυμνο δεν θέλουμε πυλώνες υψηλής τάσης πάνω από τα κεφάλια μας!»
“Εγώ μένω από κάτω, δεν γίνεται να μου έχεις πυλώνες υψηλής τάσης δίχως να τηρούνται ελάχιστα όρια απόστασης. Είναι εγκληματικό.”
H ανησυχία των κατοίκων από τις θιγόμενες περιοχές του Ρεθύμνου σχετικά με την εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης, κορυφώνεται. Η νέα γραμμή Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα, αποτελεί το προαπαιτούμενο για την λειτουργία και άλλων αιολικών πάρκων και όσο ο χρόνος λιγοστεύει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αναστάτωσή τους, καθώς -μεταξύ άλλων- θεωρούν πως το έργο αυτό, κυριολεκτικά διχοτομεί κατά μήκος την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Στις 18 Οκτωβρίου θα γίνει η νέα και τελική συζήτηση της ΜΠΕ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, για αυτό κάποιοι προνόησαν να στείλουν αίτημα να μπει το θέμα επειγόντως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα το απεύθυναν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων οι φίλοι του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου και της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών.
Ένας κάτοικος από τις θιγόμενες περιοχές, ο γνωστός Ρεθυμνιώτης καλλιτέχνης Αλέξανδρος Παπαδάκης, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια και με την κτηνοτροφία στον τόπο καταγωγής του, στην Άρδακτο, μιλάει στο Daynight.gr για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, εάν τελικά τοποθετηθούν οι πυλώνες υψηλής τάσης πάνω από τα σπίτια τους. Κάτοικος ο ίδιος του χωριού Αρδάκτου, κρούει τον κώδωνα θεωρώντας ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος:
“Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται για τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης; Ή του σπιτιού του απλού χωριανού; Δεν μένουνε εδώ πέρα αυτοί… Πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση όλο αυτό: σε επιχειρήματα λογικά, σε επιχειρήματα οικονομικά. Δεν γίνεται να μου περνάς πυλώνες υψηλής τάσης ή να μου φυτέψεις ανεμογεννήτριες σε ένα χώρο, τον οποίο θέλω να κρατήσω ήπια τουριστικά, ήπια αγροτοκτηνοτροφικά και να ζω λίγο καλύτερα από ότι σε ένα αστικό κέντρο. Εγώ μένω από κάτω: δεν γίνεται να μου έχεις πυλώνες υψηλής τάσης δίχως να τηρούνται τα ελάχιστα όρια απόστασης. Είναι εγκληματικό”, αναφέρει ο κ. Παπαδάκης σχετικά.
Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 269 πυλώνες βαρέως τύπου (με μέσο ύψος 33 μ, σε αποστάσεις μεταξύ τους περίπου 350μ.) από τους οποίους οι 150 τοποθετούνται στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.
Πριν από μερικά χρόνια, είχε λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση αιολικών στην Π.Ε. Ρεθύμνου. Τι έχει αλλάξει σήμερα; Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης μιλάει με σκληρή γλώσσα: “Δεν έχει αλλάξει κάτι. Το ίδιο σκέφτονται όπως σκέφτονταν και πριν, δηλαδή ψηφοθηρικά! Όταν είδαν μια έκρηξη αγανάκτησης στον κόσμο, μας το έπαιξαν ότι είναι στο πλευρό μας και από εμάς βγήκανε, από εμάς ψηφίστηκαν. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουνε τα “μεγάλα κεφάλια” που τους πιέζουν και τους λένε “άντε τι θα γίνει, περνάει ο καιρός”. Κάπου εκεί το εναποθέτω το πρόβλημα…”
“Θεωρώ ότι η όποια ανάπτυξη θα έπρεπε να γίνεται με ήπιους τόνους. Φυσικά και δεν είμαι αρνητικός στην όποια συμμετοχή του σπιτιού μου ή του χωριού μου στην νέα εποχή. Αλλά δίχως να βλάπτονται οι κάτοικοι, τα σπίτια μας, η υγεία μας, η καθημερινότητά μας. Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση οι άνθρωποι του Δημοτικού Συμβουλίου”, συμπληρώνει.
Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης ως κάτοικος που ζει και εργάζεται σε μια από τις περιοχές που είναι στο σχεδιασμό, ζητά εν τέλει το αυτονόητο: “Εμείς αγαπούμε τον τόπο μας όπως είναι. Θέλουμε την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση για να ζούμε σωστά εμείς, για να είμαστε υγιείς, ασφαλείς και να μπορούμε να βγάζουμε τα προς το ζην.”
-
ΚΡΉΤΗ7 ώρες πριν
Οι 7 τύποι Κρητικών που θα συναντήσεις σε ένα Ρακοκάζανο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ21 ώρες πριν
Άγιος Μηνάς: Ο πολιούχος του Ηρακλείου και το θαύμα του πριν 200 χρόνια | ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το τελευταίο αντίο στα θύματα του φρικτού τροχαίου στο Σφακάκι
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Κρήτη: Στη φυλακή ο 23χρονος για τον πυροβολισμό στο κεφάλι του Νίκου Φανουράκη