Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Στη Σούδα το πιο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο – 600 πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο

αεροπλανοφόρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Το «USS Gerald R. Ford» -το πιο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο στον κόσμο – κατέπλευσε τα Χριστούγεννα στον ναύσταθμο της Σούδας. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 76  και ζυγίζει περίπου εκατό χιλιάδες τόνους. Με πλήρωμα σχεδόν 5000 ατόμων, μεταφέρει 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το Ford συνοδεύεται από στολίσκο καταδρομικών και αντιτορπιλικών συνοδείας: το καταδρομικό Uss Normandy, τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke Uss Thomas Hudner, Uss Ramage , Uss Carney και Uss Roosevelt.

Ο στόλος έχει λάβει εντολή στην ανατολική Μεσόγειο να βοηθήσει το Ισραήλ να αντισταθεί σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που θα εξαπέλυε το Ιράν. Είναι έτοιμος  να ανταποκριθεί σε κάθε ενδεχόμενο, από την απαγόρευση των όπλων που ενδεχομένως κατευθύνονται από το Ιράν στη Χαμάς, μέχρι την επιτήρηση και προστασία των ισραηλινών υδάτων και ουρανών.

Στην πραγματικότητα, ο στόλος του «USS Gerald R. Ford» διαθέτει μια μαχητική ισχύ ανώτερη από αυτή πολλών κρατών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν παγκοσμίως έτοιμες δυνάμεις για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη στάση αποτροπής όπως χρειάζεται», είχε δηλώσει ο Αμερικανός ο υπουργός Λόιντ Οστιν  σχετικά με την ανάπτυξη του στολίσκου του  αεροπλανοφόρου.

Ρωσική απάντηση

Περίπου δέκα μέρες πριν τον κατάπλου  του Ford στην Κρήτη, το πολεμικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Sergei Balk εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω του στενού του Γιβραλτάρ. «Το ρωσικό πολεμικό σκάφος δεν ταξιδεύει μόνο του – ενημερώνει η ItaMilradar: Συνοδεύεται από υποβρύχιο κλάσης Kilo Ufa (SSG-490). Ήδη τα ρωσικά πλοία έχουν καταπλεύσει στο συριακό λιμάνι της Ταρσού.

Σε κάθε περίπτωση, η Μεσόγειος γεμίζει όλο και περισσότερο από στρατιωτικές ναυτικές μονάδες, ιδίως μετά την έκρηξη του πολέμου Ισραήλ -Χαμάς.

Συνολικά, 582 πολεμικά σκάφη πλέουν στη Μεσόγειο σήμερα και, τις επόμενες ώρες, με τις μονάδες που θα εισέλθουν από το Σουέζ και όσες διασχίσουν το Γιβραλτάρ, ο αριθμός αυτός  προορίζεται να παραμείνει λίγο πολύ σταθερός.

Υπολογίζεται επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 35 υποβρύχια διαφόρων εθνικοτήτων, από αυτά των  εθνών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, έως εκείνα που αναπτύσσονται για στρατηγικούς λόγους ή για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Πρόκειται για πολύ υψηλούς αριθμούς, αλλά αν από τη μια πλευρά η Μεσόγειος είναι η αρχαιότερη θάλασσα στην οποία έχει εδραιωθεί η ανθρώπινη ναυσιπλοΐα στο πέρασμα των αιώνων, η μεγάλη ναυτική πολεμική  κίνηση σήμερα οφείλεται στις εντάσεις μεταξύ των εθνών και σε φαινόμενα που συνδέονται με τις ανθρώπινες μεταναστεύσεις», τονίζει στη Ναυτεμπορικη απόστρατος, ανώτερος  αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού .

«Η ελληνοτουρκική και κυπριακή κατάσταση, η λιβυκή που βλέπει τα ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα, η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η συνεχής παρουσία του Αιγυπτιακού Ναυτικού με τα τέσσερα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια S-209» είναι οι βασικοί λόγοι που ειδικά η Ανατολική Μεσόγειος έχει γεμίσει πολεμικά πλοία», προσθέτει.

Η κατάταξη των δυνάμεων

Αν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα είδος κατάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού μεταξύ των εθνών της Μεσογείου, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες πτυχές: επιμελητεία, εκσυγχρονισμός, προετοιμασία, εμπειρία.

Επομένως, αξιολογώντας όχι μόνο το μέγεθος του στόλου αλλά τις ιδιαιτερότητές του, θα διαπιστώσουμε ότι η Γαλλία διαθέτει αναμφίβολα τις μεγαλύτερες δυνατότητες, καθώς είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά υποβρύχια, πυρηνοκίνητα σκάφη, σύγχρονα αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Αμέσως μετά ακολουθεί  το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, χάρη στη χρήση αεροσκαφών σύντομης απογείωσης τελευταίας γενιάς όπως το F-35B, καταδρομικά και μεγάλη προμήθεια πυραύλων Aster-30 στις φρεγάτες Fremm, τις οποίες η Ρώμη εξάγει επίσης με επιτυχία.

Στην τρίτη θέση είναι το Ναυτικό της Άγκυρας με 50.000 ναύτες και έναν στόλο πάνω από 150 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 20 υποβρυχίων (εκ των οποίων, ωστόσο, υπάρχουν μόνο 14 σε υπηρεσία).

Το Ισπανικό Ναυτικό είναι στην τέταρτη θέση και ακολουθούν η Ελλάδα, το Ισραήλ, η  Αίγυπτος και η Αλγερία, που αφού απέκτησε δύο υποβρύχια κλάσης Kilo από τη Σοβιετική Ένωση, έλαβε άλλα τέσσερα ρωσικά μεταξύ 2010 και 2019, της ίδιας κατηγορίας, αλλά εκσυγχρονισμένα σε συστήματα και οπλισμό.

«Η Μεσόγειος έχει πολύ κόσμο και ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς κυκλοφορούν καθημερινά και περίπου  2.500 εμπορικά σκάφη» λέει ο απόστρατος αξιωματικός στη «Ν» και προσθέτει: «Το σίγουρο είναι ότι με περίπου 600 πολεμικά πλοία παρόντα, συν έναν μεγάλο αριθμό υποβρυχίων, το Mare Nostrum γίνεται ένα είδος αυτοκινήτου χωρίς …προφυλακτήρα, όπου πάντα ελλοχεύει ένα ατύχημα».

Πηγή: naftemporiki

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ