Ρέθυμνο
Στην Πηγή Ρεθύμνου έβγαλαν το λάδι των… ονείρων τους – Ποια ήταν η «μαγική πατέντα»
Σημαντική πρωτοπορία για το Συνεταιρισμό Πηγής Ρεθύμνου, μιας και δεν υπάρχει ίδιο μηχάνημα πουθενά αλλού σε όλη την Κρήτη
Σε μια απόλυτη πρωτοποριακή ενέργεια προέβη ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πηγής Ρεθύμνου με την απόκτηση μιας απόλυτα καινοτόμου τεχνολογίας, του μοναδικού Protoreattore®Perialisi. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα (περισσότερα από) 1500 ελαιοτριβεία που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, έχουν εγκατασταθεί συνολικά την τελευταία εξαετία, 28 συστήματα Protoreattore (παλαιότερης γενιάς). Το συγκεκριμένο σύστημα τελευταίας γενιάς, βρίσκεται μόνο στην Πηγή Ρεθύμνου και οι πρώτοι παραγωγοί που έβγαλαν το φετινό λάδι τους… έχουν να το λένε για την παραγωγικότητά του!
Το Daynight.gr συνάντησε τον Μανώλη Κατσανάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πηγής και έμαθε από πρώτο χέρι τι είναι αυτό που εγγυάται τόσο καλή ποιότητα στο ελαιόλαδο με την “μαγική πατέντα” του Protoreattore.
Δείτε το σχετικό βίντεο του Daynight.gr από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού:
“Με το συγκεκριμένο μηχάνημα, με το που θα βάλεις τις ελιές, σε 10 λεπτά βγαίνει το λάδι από μπροστά. Πέρα από το να μειώνει τον χρόνο εξαγωγής, το λάδι δεν μοιάζει με το προηγούμενο, ούτε κατά διάνοια. Κατ’ αρχήν, με το παλιό σύστημα οι πολυφαινόλες ήταν 150, αυτό πιάνει τις 500. Είναι τριπλάσιες οι πολυφαινόλες που έχει. Οι μαλακτήρες κρατάνε μέσα αρχείο. Δηλαδή, μπορεί εσύ να έλθεις στο τέλος του χρόνου και να δεις τα πάντα: σε πόση θερμοκρασία βγήκε, σε πόσο χρόνο κλπ”, αναφέρει εισαγωγικά ο Μανώλης Κατσανάκης.
Ο Αλέξης Παπαδάκης, χειριστής μηχανημάτων ελαιουργείου, υπερτονίζει κι αυτός από την μεριά του ποια είναι τα οφέλη με αυτή την νέα μέθοδο: “Αυξάνει την ποιότητα του λαδιού που βγαίνει: μειώνει το χρόνο για να βγει το λάδι. Βγάζει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και στην ποιότητα και στην ποσότητα. Η διαφορά είναι ότι η ζύμη καθόταν περισσσότερη ώρα στον μαλακτήρα. Όσο πιο πολύ καθόταν όμως μέσα στον μαλακτήρα, χάναμε τα αρώματα. Πλέον έχουμε σταθερές θερμοκρασίες και τα ελέγχουμε όλα μέσω υπολογιστή.”
Τα πλεονεκτήματα του μηχανήματος
Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας ελαιοζύμης καθώς η αφαίρεση τω έξι παλαιών παραδοσιακών μαλακτήρων οδηγεί σε σημαντικά μειωμένο χρόνο επεξεργασίας της ελαιόπαστας, στη μείωση του μερού και των ενεργειακών δαπανών.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι:
-η βελτιωμένη συνένωση των ελαιοσταγονιδίων σε όλη την μάζα της ελαιοζύμης σε σύγκριση με τον παλαιό μαλακτήρα
-η μείωση σχηματισμού αλκυλεστέρων, που παίζει σημαντικό ρόλο στην διακίνηση και τις εμπορικές πράξεις, αφού αποτελεί κριτήριο ποιότητας και νοθείας του ελαιολάδου
-το αυξημένο ποσοστό πολυφαινολών στο λάδι, λόγω της απουσίας προσθήκης νερού και της μείωσης μάλαξης
Από την αμφιβολία στην επιτυχία
Ο Μανώλης Κατσανάκης θυμάται, τέλος, τις συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησε την λειτουργία του ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πηγής: “O Συνεταιρισμός Πηγής ιδρύθηκε το 1946 από τους χωριανούς. Λόγω φτώχειας έφερνε είδη διατροφής και τα πουλούσε και σιγά σιγά την δεκαετία του ’60, αγόρασε ένα οικόπεδο με σκοπό να κάνουν ένα ελαιουργείο. Τότε στο χωριό υπήρχαν πέντε ελαιουργεία. Αντιμετωπίσαμε μεγάλα εμπόδια μέχρι να γίνει το Συνεταιριστικό Ελαιουργείο. Ανέλαβα το 1993 ως Πρόεδρος και μετεγκατασταθήκαμε εδώ πέρα που είναι σήμερα. Τότε φοβήθηκαν όλοι και θέλανε να διαγραφούν από τον συνεταιρισμό γιατί πίστευαν ότι θα χρεώνονταν και θα τους έπαιρναν την περιουσία. Ξεχρεώσαμε όμως όλα τα χρέη, μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα και κάναμε ένα καινούργιο εργοστάσιο. Το 2019 κάναμε την πρώτη ανακαίνιση και φέτος πάλι την τελευταία, με δικά μας λεφτά. “
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το Ρέθυμνο γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Βαρβάρα
-
LIFESTYLE2 ημέρες πριν
Γιώργος Δασκαλάκης: Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
«Με έσωσε η Παναγιά η Χαρακιανή» – Τι λέει ο Ρεθυμνιώτης τραγουδιστής που πήρε φωτιά το ΙΧ του
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Επεισόδιο στην Μεσσαρά: Του είπε το… κλασικό «ήντα μρε ξανοίγεις» και μετά του επιτέθηκε!