Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Γιγαντιαίο κύμα έξω από το Βανκούβερ σπάει κάθε ρεκόρ: Είχε ύψος τεσσάρων… ορόφων

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα κύμα με ύψος 17,6 μέτρα καταγράφηκε στα ανοικτά των ακτών του νησιού Βανκούβερ στον Καναδά, σπάζοντας το ρεκόρ αναλογικότητας με τριπλάσιο μέγεθος από τα γύρω κύματα.

«Μόνο λίγοι ακραίοι κυματισμοί σε υψηλές θαλάσσιες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί άμεσα, και τίποτα αυτού του μεγέθους. Η πιθανότητα εμφάνισης ενός τέτοιου γεγονότος είναι μία στα 1.300 χρόνια», δήλωσε ο Johannes Gemmrich, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές τέτοιων φαινομένων στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας.

Το κύμα έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα επειδή ήταν αναλογικά ο πιο ακράιος κυματισμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Αν και συνέβη τον Νοέμβριο του 2020, η μελέτη που το επιβεβαιώνει δημοσιεύθηκε μόλις στις 2 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Ένα γιγαντιαίος κυματισμός, είναι ακριβώς όπως ακούγεται: απροσδόκητος και τρομακτικός.

«Μοιάζουν με έναν μεγάλο τετραώροφο όγκο που προεξέχει από το νερό με μια μεγάλη κορυφή και μεγάλες κοιλότητες πριν από αυτήν», δήλωσε στο CNN ο Scott Beatty, διευθύνων σύμβουλος της MarineLabs, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σημαδούρα που μέτρησε το κύμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως θαλάσσια λαογραφία έχει πλέον γίνει αποδεκτό ως πραγματικό από τους επιστήμονες.

«Τα ακραία κύματα καταιγίδας, είναι εκείνα τα κύματα τα οποία είναι μεγαλύτερα από το διπλάσιο του μεγέθους των γύρω κυμάτων, είναι πολύ απρόβλεπτα και συχνά έρχονται απροσδόκητα από κατευθύνσεις διαφορετικές από τον επικρατούντα άνεμο και τα κύματα», εξήγησε η Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Με απλουστευμένους όρους, «ένας γιγαντιαίος κυματισμός, είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα κύμα που είναι μεγάλο σε σύγκριση με το περιβάλλον κυματικό πεδίο», διευκρίνισε ο Gemmrich.

Το συνολικό μέγεθος δεν έχει σημασία, αλλά η σύγκριση του μεγέθους με άλλα κύματα έχει. Έτσι, ενώ ένα κύμα που επιτυγχάνει ισοδύναμο ύψος τεσσάρων ορόφων είναι εντυπωσιακό, το μέγεθός του που είναι τριπλάσιο από αυτό των γύρω κυμάτων είναι αυτό που το έβαλε στα βιβλία των ρεκόρ.

Ο πρώτος γιγαντιαίος κυματισμός που καταγράφηκε, γνωστό ως «Το κύμα Draupner», μετρήθηκε το 1995 στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας στα 25,6 μέτρα με τα γύρω κύματα να έχουν μέγεθος περίπου 12 μέτρα, καθιστώντας το αρχικό κύμα περίπου διπλάσιο από τα γύρω κύματα.

Το κύμα-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2020 μετρήθηκε σε 17,6 μέτρα σε σύγκριση με τα γύρω κύματα των περίπου 6 μέτρων, ξεπερνώντας τις αρχικές αναλογίες. Η καταγραφή αυτών των γιγαντιαίων κυματισμών δεν είναι εύκολη υπόθεση

Ο γιγαντιαίος κυματισμός της μελέτης μετρήθηκε μέσω μιας σημαδούρας της MarineLabs περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ucluelet, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

«Είμαστε μια εταιρεία πληροφοριών πραγματικού χρόνου και παρέχουμε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει κατά μήκος της ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένου του ανέμου, των κυμάτων και άλλων δεδομένων», εξήγησε ο Beatty.

Η εταιρεία παρήγαγε μια βιντεοπροσομοίωση του σημαντήρα περίπου τη στιγμή που πέρασε ο γιγαντιαίος, δείχνοντας τον σε σύγκριση με τα μικρότερα γύρω κύματα. «Οι περισσότερες παρατηρήσεις γίνονται σε μία μόνο σημαδούρα, σε μία μόνο θέση, και έτσι το κύμα περνάει και ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή ήταν τόσο ψηλό, αλλά δεν ξέρουμε πόσο. Αυτό είναι το μεγάλο επιστημονικό ερώτημα», σημείωσε ο Gemmrich.

Τέτοια κύματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις καθώς και για το κοινό λόγω της τεράστιας ισχύος τους και της έλλειψης προβλεψιμότητας, τόνισε ο Beatty.

«Είναι απροσδόκητα, οπότε ο χειριστής του σκάφους έχει ελάχιστη προειδοποίηση. Εάν είναι αρκετά υψηλός ώστε να μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά στο σκάφος, ο χειριστής δεν έχει χρόνο να αλλάξει πορεία ή να αντιδράσει σε αυτόν». πρόσθεσε ο Gemmrich.

Μια συνήθης παρανόηση που θέλησε να τονίσει ο Gemmrich είναι ότι οι γιγαντιαίοι κυματισμοί δεν πρέπει να συγχέονται με τσουνάμι, καθώς ο τρόπος με τον οποίο προκύπτουν είναι εντελώς διαφορετικός.

«Οι γιγαντιαίοι κυματισμοί παράγονται από τον άνεμο, οπότε είναι απλώς ένα σπάνιο φαινόμενο κυμάτων που παράγονται από τον άνεμο. Ενώ ένα τσουνάμι δημιουργείται συνηθέστερα από σεισμό, υποθαλάσσιο σεισμό ή όπως είδαμε πρόσφατα από έκρηξη ηφαιστείου», δήλωσε ο Gemmrich.

Οι παράκτιες κοινότητες παντού είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους κύματα. Σύμφωνα με τον Gemmrich, σε όποιο μέρος εκτίθεται στο νερό θα μπορούσε να παρουσιαστεί κάποιο κύμα, αν και τα μέρη με ισχυρά ρεύματα είναι πιθανότερο να τα δουν.

Όσον αφορά το Νησί Βανκούβερ, δεν αναφέρθηκαν ζημιές από τον κοιματισμό, καθώς συνέβη πολύ μακριά από την ακτή. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσουν κίνδυνο στην ξηρά, εάν προέρχονται από πιο κοντά στην ακτή.

Για να εξασφαλιστεί καλύτερη ασφάλεια στο μέλλον, η επιστημονική κοινότητα πιέζει για καλύτερη έρευνα και πρόβλεψη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές στις θαλάσσιες επιχειρήσεις ή στο κοινό.

Η Jennie Lyons από τη NOAA επεσήμανε ότι υπάρχουν εξειδικευμένες διακρίσεις για τα κύματα rogue.

Πηγή: ethnos

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ