Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Θλίψη στο Ρέθυμνο για τον θάνατο του Στέργιου Μανουρά

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη θλίψη βύθισε το Ρέθυμνο η είδηση του θανάτου του δικηγόρου αλλά και σημαντικού ιστοριοδίφη Στέργιου Μανουρά. Με καταγωγή από τα Ανώγεια και το Ανω Μερος, ζούσε πολλά χρόνια στην Αθήνα, ενώ η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στον Χολαργό Αττικής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το rethnea.gr

“Είναι πολλά αυτά που οφείλει η σύγχρονη ιστορία στον σπουδαίο ερευνητή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες του για την διείσδυση της Φιλικής Εταιρείας στην Κρήτη, για τους Ελληνοδιδασκάλους και την εκπαίδευσή της γενικότερα, για την ιστορία των Ανωγείων και του Άνω Μέρους, για τα Ρεθεμνιώτικα Μοναστήρια, για Κρήτες συνδρομητές βιβλίων και για την προέλευση μιας ολόκληρης σειράς ονομάτων και τοπωνυμίων. Έίχε δημοσιεύσει πολλά ιστορικά έγγραφα της επανάστασης του 1821 και μια σειρά άλλων για το Ρέθυμνο του 19ου αιώνα, ενώ επίσης μας έχει προσφέρει ονομαστικούς καταλόγους των επισκόπων Ρεθύμνης (1671-1838) και Αυλοποτάμου (1699-1838), μέχρι τη συνένωση δηλαδή των δύο επισκοπών, και κατάλογο ηγουμένων του Αρκαδίου από το έτος 1572..

Κι ακόμη, συμμετείχε ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια και υπήρξε αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου «Η επαρχία Αμαρίου από την αρχαιότητα ως σήμερα» το 2010. Μάλιστα με δικά του έξοδα και με αφιέρωση στη μνήμη του αδελφού του εξέδωσε τον πρώτο (και μοναδικό μέχρι σήμερα) τόμο του Συνεδρίου εκείνου, τον οποίο και επιμελήθηκε παραδειγματικά. Ο ίδιος είχε θεσμοθετήσει χρηματικό έπαινο για τη συγγραφήrethnea.gr επιστημονικών εργασιών για τα κρητικά τοπωνύμια”.

Τον εκλιπόντα αποχαιρετά ο κ. Σταύρος Φωτάκης αναφέροντας:

“Στέργιος Μανουράς. Μοναδική ιστορική και λαογραφική, ακίνητη και κινητή βιβλιοθήκη. Καταφύγιο και απλοχεριά, για όλους γενικά τους ερευνητές. Σημαντικός κρητικός, ρεθεμνιώτης, αμαργιώτης, ανωμεργιανός. Σε ευχαριστώ για όλα.. Το νάμι σου ξεχωριστό των αλλωνών αθρώπω, φάρος λαμπρός, επρέπισες τον εδικό σου τόπο. Καλοστραθιά Στέργιο”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ