Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Amari Green Festival 2024: H μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού και της Παράδοσης του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνης!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αμαρι
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν βρίσκεστε στην Κρήτη από 19 έως και 22 Ιουλίου, βάλτε στο GPS σας έναν προορισμό: Το Δήμο Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. Όλοι σχεδόν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών που απαρτίζουν αυτό το μικρό ορεινό Δήμο, συμμετέχουν και φέτος σε μια μεγάλη, αυθεντική γιορτή που είναι γεμάτη παράδοση, πολιτισμό, ιστορία, μουσική και μάθηση που διοργανώνει η δημοτική Αρχή.

Είναι το 9ο Amari Green Festival που στη διοργάνωση του 2024 έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα 49 εκδηλώσεων που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Φυσικά, σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ υπάρχει ελεύθερη είσοδος.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές για να γνωρίσετε τα χωριά και τις ομορφιές τους, ενημερωτικές ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πρωταθλήματος 5Χ5 μεταξύ των χωριών. Μια από τις κεντρικές θεματικές του φεστιβάλ είναι ο κρητικός γάμος, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Ο αυθεντικός Κρητικός Γάμος αναβιώνει

Μια ξεχωριστή ενότητα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον κρητικό γάμο, αναβιώνοντας τα έθιμα, τα τραγούδια και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στη Σχολή Ασωμάτων, θα ανοίξει το «σεντούκι του χρόνου» συγκεντρώνοντας γαμήλιες φωτογραφίες, βιβλία, τραγούδια και μαντινάδες από το παρελθόν. Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στο χωριό Άγιος Ιωάννης, θα αναβιώσει η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του γαμήλιου ψωμιού σε ξυλόφουρνο, ξυπνώντας μυρωδιές και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Το ίδιο βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσικοχορευτική γιορτή με τίτλο «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος», με τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πλούσια μουσική παράδοση που περιβάλλει το γάμο. Την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο ίδιο θέατρο, θα παρουσιαστεί μια έκθεση προικιών νύφης και γαμοκούλουρων από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και ένα μουσικό ταξίδι στην κρητική παράδοση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ», με αναπαράσταση των εθίμων του γάμου. Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία από τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds, που θα μας ταξιδέψει μουσικά στην παράδοση της Κρήτης.

 

Αγώνες, Γεωπάρκο Ψηλορείτη και Πεζοπορία την Παρασκευή 19 Ιουλίου

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με μια νοσταλγική αναδρομή στον γάμο μιας άλλης εποχής στη Σχολή Ασωμάτων, όπου θα συλλέγονται γαμήλιες φωτογραφίες και μαντινάδες. Στο χωριό Πλάτανος, πραγματοποιούνται προκριματικοί αγώνες 5Χ5, ενώ παράλληλα θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και μια πεζοπορική διαδρομή και συμμετοχή στον εσπερινό του Προφήτη Ηλία στο χωριό Γερακάρι.

Το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου θα γίνουν ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τη διαχείριση των υδάτων και την αναγεννητική γεωργία, ενώ θα ακολουθήσει βραδιά θερινού σινεμά. Στο χωριό Φουρφουράς θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, την κλιματική αλλαγή και την προφορική ιστορία, καθώς και θεατρική παράσταση. Στο Γερακάρι, θα γίνει ομιλία για το θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι και προβολή της ταινίας.

Ψωμί στον ξυλόφουρνο και τραγούδια του γάμου το Σάββατο 20 Ιουλίου

Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει πεζοπορίες στα χωριά Λοχριά και Φουρφουρά, καθώς και παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού του γάμου στον Άγιο Ιωάννη. Στο περιβάλλον του Θεάτρου Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας, ενώ στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα γίνουν ομιλίες για την κυκλική οικονομία και την οικογένεια στα τραγούδια του γάμου όπως επίσης και για το στολισμό της νύφης. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Γάμου από όλη την Ελλάδα.

Αμάρι

Αμάρι

Μοναστήρια, βιβλία, κεραμικά και προικιά την Κυριακή 21 Ιουλίου

Η τρίτη μέρα ξεκινά με ξενάγηση στον Πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής, επισκέψεις σε μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία και κατασκευή κεραμικών με πηλό. Το απόγευμα, στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα γίνει ανταλλαγή βιβλίων και εικαστική έκθεση, ενώ στο Θεάτρο του χωριού θα παρουσιαστούν εκθέσεις με την προίκα του γάμου και τα γαμοκούλουρα. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική παράσταση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ» και μια συναυλία με τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds.

Φαράγγια, οινοπιεία και μουσική τη Δευτέρα 22 Ιουλίου

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσκεψη στο χωριό Νίθαυρη για ανάβαση στο σπήλαιο Paul Faurre, ξενάγηση στο φαράγγι του Πατσού – Άγιος Αντώνιος και αμπελουργικό περίπατο σε τοπικό Οινοποιείο. Στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα συνεχιστούν η εικαστική έκθεση και οι ομιλίες για τη βιολογική παραγωγή και την αμπελουργία. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Στέλιο Σταματογιαννάκη με τίτλο «Συμπέθεροι απ’ τον Άη Βασίλη» και το φεστιβάλ θα κλείσει η μεγάλη συναυλία με το Μανώλη Κονταρό με τίτλο: «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα».

Το 9ο Amari Green Festival υπόσχεται τέσσερις ημέρες γεμάτες δράσεις, πολιτισμό και διασκέδαση. Σε συνεργασία με πάνω από δεκαπέντε Πολιτιστικούς Συλλόγους, καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές, επιστήμονες και εθελοντές, το φεστιβάλ συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και της αειφόρου ανάπτυξης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ – ΟΤΑ, του ΙΔΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη UNESCO, τη ΔΗΩ, το ΕΛΜΕΠΑ, την ΕΣΕΕ, τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών Αγίου Ιωάννη, Κουρουτών, Αποστόλων, Γερακαρίου, Φουρφουρά, Μεσσονησίων, Άνω Μέρους, Λοχριάς, Βολιώνων, Βισταγής, Νίθαυρης, Θρόνους, Αποδούλου, Πλατάνου και Πατσού.

9ο Amari Green Festival

9ο Amari Green Festival

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ