Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Προσλήψεις στην Κρήτη: «Ανοίγουν» 1.769 θέσεις εργασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

προσλήψεις
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη είναι από τη Δευτέρα η διαδικασία των αιτήσεων για το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να γίνει “σφαγή” ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ανέργους για τις 1.769 προσλήψεις στους Δήμους της Κρήτης (και συνολικά 2.238 μαζί με τις θέσεις σε Περιφέρεια, Αρχιεπισκοπή και Αθλητικά Κέντρα) και για τις 36.500 συνολικά προσλήψεις σε πανελλαδικό επίπεδο…

Η “αυλαία” για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους άνοιξε επισήμως χθες, ενώ η προθεσμία (εφόσον δε δοθεί κάποια παράταση) εκπνέει στις 11 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 6ης Ιουλίου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που περίμενε πώς και πώς πολύς κόσμος και εδώ στο νησί μας, δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Θυμίζουμε ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ήταν αρχικά να βγει στα τέλη του 2019. Υπήρξαν καθυστερήσεις και αναβολές… Κάπου χάθηκε στην πορεία, αλλά να που το νέο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ βρήκε ξανά τον δρόμο του, με την προκήρυξη και την έναρξη – χθες – της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, που και αυτή τη φορά θα κατατεθούν ηλεκτρονικά.

Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας προσφέρει 8μηνη απασχόληση, ενώ στόχος είναι η επανασύνδεση των μακροχρόνιων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα αφορά τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους, 18 ετών και άνω, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης “Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων”.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ και από το ΕΣΠΑ, και στόχο έχει την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, δίνοντας έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού.

 

Οι 1.769 θέσεις στην Κρήτη

Όπως έχουμε γράψει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ανοίγουν 1.769 θέσεις εργασίας στους Δήμους της Κρήτης, εκ των οποίων 829 στο Ηράκλειο, 429 στα Χανιά, 290 στο Ρέθυμνο και 221 στον Άγιο Νικόλαο.

Αναλυτικά η κατανομή των προσλήψεων ανά περιφερειακή ενότητα της Κρήτης και ανά δήμο έχουν ως εξής:

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου: 829
Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: 49
Δήμος Βιάννου: 29
Δήμος Γόρτυνας: 47
Δήμος Ηρακλείου: 441
Δήμος Μαλεβιζίου: 74
Δήμος Μίνωα Πεδιάδας: 48
Δήμος Φαιστού: 67
Δήμος Χερσονήσου: 74

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: 429
Δήμος Αποκορώνου: 28
Δήμος Γαύδου: 18
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: 18
Δήμος Κισσάμου: 27
Δήμος Πλατανιά: 46
Δήμος Σφακίων: 18
Δήμος Χανίων: 274

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: 290
Δήμος Αγίου Βασιλείου: 30
Δήμος Αμαρίου: 38
Δήμος Ανωγείων: 29
Δήμος Μυλοποτάμου: 48
Δήμος Ρεθύμνου: 145

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: 221
Δήμος Αγίου Νικολάου: 73
Δήμος Ιεράπετρας: 73
Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: 20
Δήμος Σητείας: 55

 

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα αφορά σε 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης και καλύπτει δεκάδες ειδικότητες.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, ούτε η συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.Δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα,
ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
στ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και
ζ) άνεργοι δικαιούχοι “Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)”, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι ωφελούμενοι καλούνται, κατόπιν της πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, να υποβάλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από 1 μέχρι 3 υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς.

Οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού. Με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, όπως ισχύει μετά τη μείωση των εισφορών από 1ης Ιουνίου, το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 22 ευρώ ημερησίως και όχι σε περισσότερα από 550 ευρώ μηνιαίως.

 

Πώς θα γίνει η επιλογή των ωφελουμένων

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΟΑΕΔ, οι δυνητικά ωφελούμενοι υποβάλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μία αίτηση συμμετοχής και επιλέγουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες στη σχετική λίστα του Παραρτήματος Ι της Δημόσιας Πρόσκλησης 4/2020 και από έναν έως τρεις Επιβλέποντες Φορείς ή/και Υπηρεσίες Τοποθέτησης.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr σε αυτή τη διεύθυνση.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση κατατάσσονται σε Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:
– χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών,
– χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες,
– αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω,
– ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, ατομικό ή οικογενειακό,
– ηλικία, αριθμός ανήλικων τέκνων, γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις “Προώθησης της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα” της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: Νο 2/2015, 4/2015, 5/2015, 3/2016, 4/2016, 6/2016, 7/2016, 10/2016, 1/2017, 8/2017.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Οι πληροφορίες για τα λοιπά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων προέρχονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και αντλούνται αυτεπάγγελτα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού www.oaed.gr.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ