Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αρκαλοχώρι: Αρνούνται οι τράπεζες τα άτοκα δάνεια στους σεισμόπληκτους

Δημοσιεύτηκε

στις

σεισμος αρκαλοχωρι
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δεινή θέση εξακολουθούν να βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος καθώς οι τράπεζες, τους αρνούνται συστηματικά τη χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή των κατοικιών τους. 

Οι σεισμόπληκτοι με επιστολή τους προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλλάδος, ζητούν από τον ίδιο άμεσες ενέργειες προκειμένου η άτοκη δανειοδότηση να καταστεί εφικτή για τους πληγέντες.

Την επιστολή του προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα  ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δ.Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» αναφέρει:

Ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που είχε επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προκάλεσε τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές των τελευταίων σαράντα χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα θύμα, αρκετούς ελαφρά τραυματισμένους και πληγές που ακόμη δεν έχουν επουλωθεί.

Για την ανακούφιση των πληγέντων σωστά προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την αριθμ οικ. 2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1257/17.03.2022) για τη χορήγηση άτοκων δανείων σε φυσικά πρόσωπα Β4646/07.10. 2021, ούτως ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών τους στις περιοχές της Π.Ε Ηρακλείου όπως οροθετήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση. Με την παραπάνω απόφαση που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα, το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 75% με συνολική διάρκεια δανείων 15 χρόνια.

Δυστυχώς όμως εδώ και καιρό δεκάδες συμπολίτες μας καταγγέλλουν επώνυμα, όσοι κατάφεραν και ξεπέρασαν τον σκόπελο της γραφειοκρατίας, προσφεύγοντας στα Τραπεζικά Ιδρύματα και ζητώντας την εφαρμογή της παραπάνω ανακουφιστικής διάταξης συναντούν πρωτίστως την άγνοια των υπαλλήλων, την αδιαφορία των υπευθύνων και τέλος την άρνηση των Τραπεζών να συμμετέχουν στο εν λόγω «προϊόν» όπως το αποκαλούν.

Όπως καταλαβαίνετε με την ομόφωνη αυτή άρνηση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες, με το κόστος των υλικών να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, οι πληγέντες κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και

μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο καθιστώντας πλέον πρακτικά αδύνατον να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους ακόμη και αν αυτά έχουν μικρές ζημιές. Το γεγονός αυτό το οποίο δεν θα βοηθήσει τις πληγείσες κοινωνίες να ορθοποδήσουν και να επιστρέψουν άμεσα στην κανονικότητα έχει καταγγελθεί στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από το Σύλλογό μας, στις 25/04/2023 με αρ. πρ 48, αλλά και στον συνήγορο του καταναλωτή και από πληγέντες συμπολίτες μας.

Αξίζει δε να σημειωθεί έγκαιρα πως το ίδιο καθεστώς στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των ζημιών διέπει και τους πληγέντες συμπολίτες μας στην Θεσσαλία, ΦΕΚ Β 5813/04/10/2023, Έβρο, ΦΕΚ Β 5413/ 12/09/2023, Ρόδο, ΦΕΚ Β 6017/17/10/2023, Εύβοιας, ΦΕΚ Β 3898/20/08/2021 κ.α που σύντομα θα τους φέρει αντιμέτωπους με το ίδιο πρόβλημα αν αυτό δεν επιλυθεί άμεσα.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας άμεσες ενέργειες προκειμένου η άτοκη δανειοδότηση να καταστεί εφικτή για τους πληγέντες.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και παρακαλούμεόπως μας γνωστοποιήσετε τη διαθεσιμότητά σας προκειμένου να οριστεί το προσεχές διάστημα μία δια ζώσης συνάντηση.

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ