Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

ΚΡΉΤΗ

ΚΡΗΤΗ: Αυτός ο Λιθουανός έκανε διάσημες τις πόρτες της Κρήτης σε όλο τον κόσμο! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Λιθουανός Dalius Regelskis αποτελεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τουρίστα που επισκέφτηκε την Κρήτη για διακοπές και ερωτεύτηκε το νησί για πάντα.

Η πρώτη επαφή πριν από 11 χρόνια με την ιδιαίτερη ομορφιά του τόπου και τους ντόπιους κατοίκους, κέρδισε όλες του τις αισθήσεις!

Το αποτέλεσμα ήταν κάθε καλοκαίρι να μην «χορταίνει» τις οικογενειακές διακοπές στο νησί.

 

Ο 45χρονος αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής στην σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Vilnius, «δέθηκε» τόσο πολύ με την Κρήτη από την πρώτη στιγμή που άμεσα ξεκίνησε να νιώθει τα παραδοσιακά στοιχεία των πόλεων, την μεσογειακή καθημερινότητα και ουσιαστικά τον παλμό που διατηρεί το νησί παρά τις μεγάλες αλλαγές στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών. Μέσα σε λίγα χρόνια ο Dalius εξερεύνησε πολλές πόλεις και χωριά του νησιού, έκανε καλούς φίλους και ξεχώρισε ορισμένες από τις αμέτρητες εικόνες που είχε αντικρίσει όπου πήγαινε ως ταξιδιώτης.

Κάποιες από τις παραπάνω εικόνες ήταν οι εκατοντάδες παλαιές πόρτες ενετικής τεχνοτροπίας, σε ερειπωμένα αλλά και κατοικημένα αρχοντικά κυρίως στις παλιές πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων. Αρχικά λοιπόν με επιμονή και υπομονή φωτογράφισε μέσα σε 3 χρόνια πάνω από 400 πόρτες φτάνοντας μέχρι και στα πιο γραφικά κοντινά χωριά των δύο πόλεων όπως οι Μαργαρίτες, το Άδελε, ο Πρινές, ο Πλακιάς, τα Ρούστικα, ο Μέρωνας κα.

Ο Μανώλης Μαραγκουδάκης μαζί με τον Dalius Regelskis στους Βεδέρους Ρεθύμνου

Το επόμενο βήμα ήταν ο Λιθουανός καθηγητής να εφαρμόσει μία από τις αγαπημένες του τέχνες, την ζωγραφική! Έτσι, ξεχώρισε τις πόρτες που είχαν την μεγαλύτερη καλλιτεχνική και ιστορική αξία ζωγραφίζοντας τες με έμπνευση και μοναδικό τρόπο σε ακουαρέλα. Προτίμησε μάλιστα να μην χρησιμοποιήσει παραδοσιακά εργαλεία όπως στυλό ή δείκτες μελάνης, αλλά να αποτυπώσει τις πόρτες που ξεχώρισε από τις εκατοντάδες φωτογραφίες με τη χρήση χειροποίητων ξηρών κλαδιών που έκοψε ο ίδιος στις περιηγήσεις του.

 

Μπορεί ο Dalius να είχε εκφράσει με μελάνι τις εικόνες που τον γοήτευσαν αλλά του έλειπε κάτι ακόμη το οποίο του πρόσφερε ένας κρητικός από το χωρίο Βεδέροι Ρεθύμνου. Ο 65χρονος Μανώλης Μαραγκουδάκης, καλός φίλος του Λιθουανού καλλιτέχνη, έπειτα από την ενθουσιώδη πρόταση έγραψε ο ίδιος τους στίχους-μαντινάδες που συνοδεύουν κάθε πίνακα από τους συνολικά 18 που ολοκλήρωσε και αποτελούν κομμάτια του συνολικού έργου με τίτλο οι “Πόρτες της Κρήτης”.

Οι εικόνες που συνάντησε στο διάβα του στην Κρήτη ο Dalius και έγιναν σταδιακά εντυπωσιακοί πίνακες ζωγραφικής, εκτέθηκαν πριν από μερικούς μήνες με μεγάλη επιτυχία στην ετήσια έκθεση “Art for Home” στο Βίλνιους την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, διαφημίζοντας το νησί μας στο βόρειο άκρο της Ευρώπης!

Απολαύστε παρακάτω τα έργα του Dalius Regelskis στα οποία αποτυπώνονται με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο στοιχεία της κρητική αρχιτεκτονικής και ιστορίας:

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.daliusart.com

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ