Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Χανιά: Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο κατέρρευσε μετά από εξοντωτική εργασία χωρίς ρεπό

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπάλληλοι που εργάζονται σε εξοντωτικά ωράρια, χωρίς ρεπό, αθέτηση συμφωνιών από τους εργοδότες, τεράστιος όγκος δουλειάς για λίγους εργαζόμενους, συνθέτουν και φέτος το σκηνικό των συνθηκών εργασίας σε ξενοδοχεία των ΧανίωνΤο περιστατικό κατάρρευσης μιας εργαζόμενης σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα του νομού, μετά από δύο μήνες δουλειάς χωρίς ρεπό, αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο κ. Μανόλης Μπαμιάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, εξήγησε ότι «η συγκεκριμένη εργαζόμενη, για δύο μήνες είχε πάρει μόνο ένα ρεπό. Δεν αντέχει ένας εργαζόμενος στην πίεση, κάτω από τον ήλιο και με το άγχος να τον επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Λυπάμαι, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα οδηγήσει σε παραιτήσεις και θα μιλάμε πάλι για κενές θέσεις εργασίας».

Ειδικά για το περιστατικό με την 50χρονη, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατήγγειλε, πως αν και έχασε τις αισθήσεις της την ώρα της εργασίας της, δεν δηλώθηκε ακόμα ως εργατικό ατύχημα. Ο κ. Μπαμιάκης περιέγραψε στο neakriti , μια ακόμα δύσκολη σεζόν για τους εργαζόμενους, διευκρίνισε ότι οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες δεν αφορούν στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ απέδωσε την πίεση των εργαζομένων του κλάδου στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου.

«Ήδη έχουμε δηλώσεις παραίτησης εργαζομένων, βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο τετράμηνο», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για περεταίρω επιδείνωση του δυσμενούς ήδη κλίματος.

Η έλλειψη προσωπικού, αυξάνει την πίεση στους εργαζόμενους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων καλούνται να καλύψουν ανάγκες πέραν των δυνατοτήτων τους. Υπάρχουν ξενοδοχεία στα οποία μια καμαριέρα αναλαμβάνει την καθαριότητα είκοσι πέντε δωματίων. «Κάποιοι εργαζόμενοι φορτώνονται παραπάνω εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια καμαριέρα μπορεί να αναλάβει είκοσι πέντε δωμάτια, όχι όμως στο ωράριο της, αλλά σε λιγότερο χρόνο. Κι αυτό γιατί επτά με εννέα το πρωί καθαρίζει κοινόχρηστους χώρους και στη συνέχεια μπαίνει στα δωμάτια. Είναι ανέφικτο κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες για να ανταπεξέλθουν», πρόσθεσε ο κ. Μπαμιάκης.

Οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία έχουν μειώσει το ενδιαφέρον από ντόπιους που στρέφονται σε άλλους τομείς της αγοράς. Σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ανειδίκευτο προσωπικό προσλαμβάνεται ακόμη και σε μεγάλες μονάδες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μειώνεται το επίπεδο των παρερχομένων υπηρεσιών, που μακροπρόθεσμα πιθανό να επηρεάσει και τη γενικότερη εικόνα του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός ικανός να βάλει τέλος στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Ακόμα και σε προγραμματισμένους ελέγχους, οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ενημερωθεί, αποκρύπτοντας παρατυπίες, εις βάρος του προσωπικού.

Δείτε το βίντεο:

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ