Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

“Βέτο” Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Εκβιασμοί με το βλέμμα στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να είναι ο “τρελός του χωριού” στο ΝΑΤΟ, ως προς το θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, γράφει σε άρθρο του το Politico.

Τα νομοθετικά σώματα και των 30 μελών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη των δύο εθνών στη συμμαχία, θέτοντας τον Ερντογάν σε πρώτη θέση ως το άτομο που δύναται να εκτροχιάσει τις ιστορικές εντάξεις των δύο κρατών. Αλλά γιατί επιλέγει αυτή τη στιγμή για να ανταγωνιστεί τη Δύση, ειδικά όταν η Τουρκία βοηθά ενεργά την Ουκρανία να σκοτώσει Ρώσους εισβολείς;

Οι ειδικοί του NatSec Daily μίλησαν για τρεις βασικούς λόγους: 1) το παράπονο για τους δεσμούς της Σουηδίας με τους Κούρδους, 2) την προσπάθεια του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω οικονομικής ύφεσης και 3) το σήμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Άγκυρα και η Μόσχα μπορούν ακόμα να είναι οι φιλοι.

Ας ξεκινήσουμε με τους Κούρδους: Η Σουηδία ήταν πολύ ανοιχτή όσον αφορά την υποστήριξή της στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Δύση, υπό την ηγεσία των Κούρδων που πολεμούν το ISIS στη Συρία. Ακόμη και με την τρομοκρατική ομάδα διαλυμένη, η Στοκχόλμη διατήρησε τους δεσμούς με τους Κούρδους μαχητές που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Επιπλέον, την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία έχουν εκδώσει ούτε έναν ύποπτο που η Άγκυρα πιστεύει ότι ανήκει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή ακολουθεί τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια και ενώ ήταν συνεργάτης του Ερντογάν, πλέον θεωρείται από τους μεγαλύτερους εχθρούς του εντος και εκτός συνόρων.

“Η Τουρκία θέλει πραγματικά να κάνει παράδειγμα τη Σουηδία”, δήλωσε ο Σονέρ Τσαγαπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. Το μήνυμα προς τη Στοκχόλμη και άλλες δυτικές πρωτεύουσες, συνέχισε, είναι “μην κάνετε τους δεσμούς με τους Κούρδους μόνιμους, μην τους κάνετε στρατηγικούς”.

Ο Γκιράν Οζτζάν, εκτελεστικός διευθυντής του Κουρδικού Ινστιτούτου Ειρήνης στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του Ερντογάν για τη Σουηδία και τους Κούρδους “ψευδή”, προσθέτοντας ότι “έχει χαρίσει ένα δώρο σε έναν συνάδελφό του που είναι πολεμοχαρής στη Μόσχα την ίδια στιγμή”.

Ο Ερντογάν έχει τα μάτια του και στην εσωτερική πολιτική. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάσσεται σε τριψήφιο νούμερο, βυθίζοντας βαθύτερα στην κρίση μια ήδη διαλυμμένη οικονομία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα για τον πρόεδρο ενόψει των εκλογών του 2023, ειδικά καθώς η αντιπολίτευση συσπειρώνεται εναντίον του.

Όπωςεπισημαίνει το Politico, ένας τρόπος για να ανακτήσει τα ηνία είναι να χτυπήσει ταυτόχρονα τους Κούρδους, ενώ αποσπούν παραχωρήσεις από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και πιθανώς άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο πιθανοί στόχοι είναι να άρουν οι αιτούντες το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και/ή να πιέσουν τις ΗΠΑ να εγκρίνουν τελικά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχουν σταματήσει στο Κογκρέσο.

Ακόμα κι αν αυτές οι παραχωρήσεις είναι συμβολικές – ας πούμε, η Σουηδία υπόσχεται να αποδυναμώσει τη σχέση της με τους Κούρδους με την πάροδο του χρόνου – τα φιλικά προς τον Ερντογάν μέσα στην Τουρκία μπορούν να το παρουσιάσουν ως μια τεράστια νίκη και ο ίδιος ο πρόεδρος ως ένας ισχυρός άνδρας που φέρνει τη Δύση εκεί που θέλει όταν το θέλει. Μια τέτοια κάλυψη θα μπορούσε να δώσει στον Ερντογάν την ώθηση που χρειάζεται πριν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες, ακόμα κι αν οι εκλογές φέρονται ήδη να έχουν νοθευθεί υπέρ του.

Μετά είναι το θέμα της Ρωσίας. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν τα πάνε πολύ καλά παρά τις κύριες γεωπολιτικές τους διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στην Ουκρανία. Η διατήρηση αυτής της σχέσης απαιτεί πολλά πάρε-δώσε, και σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν θα μπορούσε να προσπαθεί να ευχαριστήσει τον Πούτιν κάνοντας αυτές τις κινήσεις προς τις αιτήσεις για το ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

“Η Τουρκία εκτιμά την αμυντική της συνεργασία με την Ουκρανία, αλλά πρέπει επίσης να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία φιλικές για τον τουρισμό, την ενέργεια και άλλους παράγοντες που διαμορφώνουν την εγχώρια βαθμολογία αποδοχής, ειδικά δεδομένης της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας και της μειωμένης υποστήριξης προς [το κόμμα του Ερντογάν] που προέκυψε από αυτήν”, δήλωσε η Λίσελ Χιντς, καθηγήτρια στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η διατήρηση της πρόσβασης στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο στη βόρεια Συρία για να χτυπήσει τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων είναι επίσης σημαντική, είπε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι ο Ερντογάν τελικά θα υποχωρήσει αφού πει τις απόψεις του και πάρει κάτι σε αντάλλαγμα. Την Τετάρτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι “σίγουρη” ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ αφού ξεπεράσουν το εμπόδιο της Τουρκίας.

Και μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, οι ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της. Εν τω μεταξύ, η Γερουσία φαίνεται έτοιμη να υπερψηφίσει σθεναρά την ένταξη των δύο χωρών.

Αλλά κάποιοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο Ερντογάν και η ομάδα του θα υποχωρήσουν τόσο εύκολα. “Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχουν ηθικά δίκιο όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους και πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι απλώς συμβολικό”, δήλωσε ο Χάουαρντ Άιζενστατ του Πανεπιστημίου St. Lawrence. “Μπορεί κάλλιστα να υπάρχει τρόπος να αλλάξει άποψη η Τουρκία, αλλά φοβάμαι ότι οι διπλωμάτες είναι υπερβολικά αισιόδοξοι σχετικά με τα εμπόδια στη συμφωνία”.

πηγή: capital.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ