Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να μαίνεται, πριν από λίγες ημέρες ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, προειδοποίησε και την Κύπρο, τονίζοντας πως εάν η χώρα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά της, τότε η Κύπρος «θα έχει γίνει μέρος του πολέμου».

Το 2022 ο ισραηλινός στρατός έκανε ορισμένες ασκήσεις στην Κύπρο, με τα ισραηλινά μέσα να γράφουν τότε πως η εκπαίδευση αφορά «τον αγώνα ενάντια στη Χεζμπολάχ» σε μία επικράτεια που μοιάζει αρκετά στη λιβανέζικη. Σήμερα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και με τη Χεζμπολάχ.

«Η ΕΕ παρακολουθεί με νευρικότητα τις εξελίξεις», γράφει το SPIEGEL Online. «Διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και επομένως η Ευρώπη θα γινόταν και αυτή μέρος του πολέμου, εάν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ διεξήγαγε επίθεση ενάντια στη χώρα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης, “κάθε απειλή ενάντια σε κάποιο κράτος-μέλος μας αποτελεί απειλή ενάντια στην ΕΕ. […] Η ΕΕ είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η ΕΕ”. Η Ελλάδα επεσήμανε αμέσως την “αμέριστη αλληλεγγύη” της προς την Κύπρο, προσθέτοντας πως η απειλή επίθεσης αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι Συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν μία παρόμοια υποχρέωση συνδρομής: σε περίπτωση επίθεσης, τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να βοηθήσουν το κράτος που δέχεται επίθεση με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», επισημαίνει το SPIEGEL.

Όπως παρατηρεί το γερμανικό μέσο, δεν είναι εύκολο για την Κύπρο να αποφεύγει να εμπλακεί στις συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή. «Η Κύπρος έχει τεράστια στρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο. […] Μέχρι τώρα η χώρα προσπαθούσε να τα έχει καλά και με τα δύο στρατόπεδα. Η Κύπρος καλλιεργούσε με το Ισραήλ όχι μόνο μία στρατιωτική, αλλά και οικονομική συνεργασία – τα δύο κράτη θέλουν να συνάψουν μία συμφωνία σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως και με τον Λίβανο υπήρχαν θετικές επαφές: στις αρχές Απριλίου ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στη Βηρυτό και τάχθηκε σθεναρά υπέρ μίας μεγαλύτερης οικονομικής αρωγής από την ΕΕ προς τη χώρα.

[…] Δεν είναι βέβαιο το τι ήθελε ακριβώς να πετύχει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ με την απειλή του ενάντια στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνησή του αυτή είχε κάποιο αποτέλεσμα. Σήμερα δεν ακούγεται τίποτα για μία στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, όπως οι ασκήσεις προ δύο ετών».

Γεραπετρίτης: «Ωμή και κυνική» η απειλή προς την Κύπρο

«Ωμή και κυνική» χαρακτήρισε την απειλή προς την Κύπρο από την Χεζμπολάζ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τη διαφαινόμενη διάχυση της πολεμικής κρίσης από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ερυθρά Θάλασσα, το Νότιο Λίβανο και τη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα την οποία δεν μπορεί να ανεχθεί η ανθρωπότητα. Επιπλέον όμως, διότι ο κύκλος των εχθροπραξιών, αντί να συρρικνώνεται, διαρκώς διευρύνεται στη Δυτική Όχθη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Λίβανο. Ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο φαύλος κύκλος των απαράδεκτων απειλών για περαιτέρω πολεμικές συρράξεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, με την κυνική και ωμή απειλή κατά της υπόστασης της Κύπρου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ