Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην ιστορία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Μπορεί ο Τζεφ Μπέζος να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 97,4 δισ. δολάρια, ωστόσο η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ιστορία φτάνει –με αναγωγή στα σημερινά δεδομένα- τα 400 δισ. δολάρια!

Πρόκειται για τον Μάνσα Μούσα, ο οποίος βασίλεψε στην αφρικανική αυτοκρατορία του Μάλι τον 14ο αιώνα και ευτύχησε να έχει ένα υπέδαφος γεμάτο από φυσικό πλούτο, όπως χρυσό και αλάτι. Τα ορυχεία του παρείχαν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου χρυσού.

Όταν ανέβηκε στον θρόνο το 1312 και πήρε τον τίτλο του «Μάνσα», δηλαδή του «βασιλιά». Βέβαια, την εποχή εκείνη η Ευρώπη μαστιζόταν από πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις, αφήνοντας τα αφρικανικά βασίλεια να ευημερούν.
Κι ενώ στα χρόνια του επέκτεινε τρομερά τα σύνορα της αυτοκρατορίας του, βασιλεύοντας πια στα εδάφη που είναι σήμερα η Μαυριτανία, η Σενεγάλη, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και το Τσαντ, ο υπόλοιπος κόσμος θα τον μάθαινε από το προσκυνηματικό ταξίδι του στη Μέκκα το 1324, όταν και αποφάσισε να δείξει στην οικουμένη τι μπορούσε να κάνει ο απαράμιλλος πλούτος του.

 

Το καραβάνι των ακολούθων του έφτανε μέχρι εκεί που μπορούσε να δει το μάτι, έγραφαν οι χρονογράφοι της εποχής, οι οποίοι μίλησαν για μια συνοδεία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, πολιτών και σκλάβων, πεντακοσίων διπλωματών με χρυσοκέντητα ρούχα και μετάξια, αλλά και αρκετές δεκάδες καμήλες και άλογα που κουβαλούσαν απροσμέτρητα κιβώτια χρυσού.

Στη στάση του στο Κάιρο, ο Μούσα Α’ ξόδεψε τόσο χρυσό και έκανε τέτοιες δωρεές στους φτωχούς που προκάλεσε δραστική αύξηση του πληθωρισμού! Θα έπαιρνε μάλιστα χρόνια στην Αίγυπτο για να ανακάμψει από τη νομισματική κρίση που άφησε ξοπίσω του το πέρασμα του ζάπλουτου Αφρικανού.

Αυτό το άμετρο και εξωφρενικό ταξίδι του Μούσα θα τον έβαζε στον χάρτη και μάλιστα κυριολεκτικά, μιας και περιλήφθηκε στον Καταλανικό Άτλαντα του 1375 (της Χαρτογραφικής Σχολής της Μαγιόρκα), του σημαντικότερου παγκόσμιου χάρτη της μεσαιωνικής Ευρώπης.
Τα επίγεια πλούτη δεν ήταν βέβαια το μόνο μέλημα του μαύρου κροίσου που αποκαλούσαν «Λέων του Μάλι», καθώς ως ευσεβής μουσουλμάνος ασχολήθηκε με πολλά και διάφορα. Ειδικά η δράση του στο Τιμπουκτού, όπου έχτισε σχολεία, τζαμιά και κέντρα μάθησης, αστικοποιώντας ουσιαστικά την πόλη, περιλαμβάνεται στην παρακαταθήκη του σε κείνη τη γωνιά της Αφρικής.

Αφού βασίλεψε για 25 χρόνια, ο Μάνσα Μούσα πέθανε πιθανότατα το 1337 και τον διαδέχθηκε ο γιος του, κληρονομώντας τα αμύθητα πλούτη του μπαμπά, που έφτασαν για πάμπολλες ακόμα γενιές. Ακόμα και σήμερα, στέκουν μεγαλόπρεπα μαυσωλεία, τζαμιά, βιβλιοθήκες και άλλα οικοδομήματα που πιστοποιούν τη χρυσή εποχή του πολυχρονεμένου αφρικανού αυτοκράτορα της Δυτικής Αφρικής.

Η γέννηση ενός Κροίσου

Ο Μούσα Κεϊτά Α’ γεννιέται κοντά στο 1280 ως μέλος του βασιλικού οίκου της Αυτοκρατορίας του Μάλι. Ο παππούς του, Αμπού Μπακρ Κεϊτά, ήταν αδερφός του ιδρυτή της αυτοκρατορίας, όπως μας λένε οι άραβες λόγιοι (η μόνη σοβαρή πηγή της εποχής). Ο Αμπού Μπακρ δεν ανέβηκε ποτέ στον θρόνο και ο γιος του, ο πατέρας του Μούσα, δεν έπαιξε κανέναν σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία του έθνους.
Όπως μας λένε οι άραβες χρονογράφοι, ο Μούσα ανέβηκε στον θρόνο μέσω της πρακτικής του ορισμού κάποιου αντιβασιλέα όταν ο ηγεμόνας πήγαινε για προσκύνημα στη Μέκκα ή σε κάποια άλλη αποστολή. Συνήθως ο αυτοκράτορας έστεφε κατόπιν διάδοχό του τον αναπληρωτή.

Έτσι φαίνεται να έγινε και στην περίπτωσή του, όταν τον έχρισε διάδοχό του ο Αμπουμπακάρι Κεϊτά Β’, πριν επιβιβαστεί στα καράβια του για να εξερευνήσει τα όρια του Ατλαντικού Ωκεανού και δεν επιστρέψει ποτέ. Ο Κεϊτά Β’ δεν πίστευε πως ήταν αδύνατο να φτάσει κάποιος στις εσχατιές του ωκεανού που περιέβαλλε τη Γη (του Ατλαντικού δηλαδή) και ήταν αποφασισμένος να το αποδείξει.Κι έτσι επάνδρωσε κάπου 200 καράβια με στρατό, χρυσό και προμήθειες για αρκετά χρόνια και διέταξε τον ναύαρχό του να μη γυρίσει πίσω αν πρώτα δεν έφτανε στο τέλος του ωκεανού. Έπειτα από πολύ καιρό, ένα καράβι επέστρεψε για να διηγηθεί τις ανείπωτες περιπέτειες της αποστολής και τον πνιγμό όλων των άλλων.

Ο Κεϊτά δεν τον πίστεψε και, όπως μας λένε οι αραβο-αιγυπτιακές πηγές, επάνδρωσε τώρα 2.000 καράβια, έδωσε την αντιβασιλεία στον ξάδερφό του Μούσα και απέπλευσε για τον χαμό του. Δεν ξανάκουσαν ποτέ για κείνον στο Μάλι. Το ίδιο εξάλλου θα έκανε και ο ίδιος ο Μούσα όταν έφυγε για το προσκύνημα στη Μέκκα, ορίζοντας διάδοχό του τον γιο του, Μάγκα Κεϊτά.

Ο Μούσα πήρε τον τίτλο του Μάνσα το 1307 (ή 1312) ως ο δέκατος σουλτάνος της ήδη ξακουστής Αυτοκρατορίας του Μάλι. Κι ενώ θα κατακτούσε κάπου 24 περιοχές και θα επέκτεινε καθοριστικά τα σύνορα της αυτοκρατορίας του, η βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη θα τον μάθαιναν από κείνο το θρυλικό προσκύνημά του στη Μέκκα το 1324.
Ταξίδι στη Μέκκα

Στον 17ο χρόνο της βασιλείας του, ο Μούσα είπε να τηρήσει την υπόσχεσή του ως καλός μουσουλμάνος και να πάει να προσκυνήσει στην ιερή πόλη. Αυτή θα ήταν μια περίλαμπρη πορεία που θα ενημέρωνε τον υπόλοιπο κόσμο για τον απαράμιλλο πλούτο του Μάλι. Η λαμπερή προπομπή που ξαπέστειλε σε Κάιρο και Μέκκα, μας λένε με μια δόση υπερβολής οι άραβες λόγιοι, έκανε τον εκτυφλωτικό ήλιο της Αφρικής να κρύβεται από ντροπή!

Ταξιδεύοντας από την πρωτεύουσα του βασιλείου του, στα βόρεια της Κοιλάδας του Νίγηρα, στη (σημερινή) Μαυριτανία κι από κει στη (σημερινή) Αλγερία, έφτασε κάποια στιγμή στο Κάιρο. Συνοδευόταν από 60.000 άντρες, μεταξύ αυτών και οι 12.000 προσωπικοί αυτοκρατορικοί σκλάβοι, όλοι τους ντυμένοι με μπροκάρ και περσικό μετάξι, που ήταν διακοσμημένα με χρυσά κεντήματα.

Ο αυτοκράτορας ίππευε μάλιστα το άλογό του και μπροστά του είχε τουλάχιστον 500 σκλάβους που ο καθένας μετέφερε κάποιο δώρο από ατόφιο χρυσάφι. Πίσω του είχε καμιά ογδονταριά καμήλες που κουβαλούσαν αναρίθμητα κιλά χρυσού. Η εντύπωση που έκανε στους Αιγύπτιους ήταν τουλάχιστον πρωτόγνωρη.

Δεν ήταν μόνο η γενναιοδωρία του στους ευγενείς και ο οίκτος του στους φτωχούς, ούτε και τα χρυσοποίκιλτα ρούχα του. Ήταν κυρίως, όπως μας λένε οι αιγύπτιοι χρονογράφοι, ο τρόπος με τον οποίο φερόταν στους δικούς του, ακόμα και στους δούλους του. Το Κάιρο που επισκέφτηκε ο Μάνσα Μούσα ηγεμονευόταν από έναν από τους μεγαλύτερους μαμελούκους σουλτάνους, τον ίδιο τον Αλ Μαλίκ αλ-Νασίρ.

Ο προσκυνηματικός σκοπός του ταξιδιού του μαύρου αυτοκράτορα λίγο έλειψε μάλιστα να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, καθώς μόλις και μετά βίας δέχθηκε να συναντηθεί με τον αιγύπτιο σουλτάνο τον Ιούλιο του 1324, παρά την παροιμιώδη ευγένειά του. Καιρό για χάσιμο σε ανέξοδες κουβέντες δεν είχε! Άραβας ιστορικός που επισκέφθηκε το Κάιρο δώδεκα χρόνια μετά το πέρασμα του Μάνσα βρήκε τους κατοίκους της πόλης ακόμα μαγεμένους με τον γενναιόδωρο Αφρικανό. Ο οποίος πλημμύρισε την αγορά του Καΐρου και τους φτωχούς με τόσο χρυσάφι που έριξε την αξία του στα Τάρταρα. Ακόμα και δώδεκα χρόνια μετά, η τιμή του χρυσού παρέμενε αξιοσημείωτα χαμηλή στην Αίγυπτο!

Ηγεμόνες της Δυτικής Αφρικής είχαν κάνει πολλά προσκυνήματα στη Μέκκα πριν από τον Μάνσα Μούσα, κανείς ωστόσο δεν προξένησε τέτοια εντύπωση όσο ο αυτοκράτορας του Μάλι. Η φήμη του εξαπλώθηκε τώρα πολύ μακρύτερα από τη Μαύρη Ήπειρο. Πολλά μουσουλμανικά βασίλεια της Βόρειας Αφρικής αλλά και χριστιανικά έθνη της Ευρώπης ήθελαν πλέον να φτάσουν στην πηγή του απροσμέτρητου πλούτου του Μούσα Α’…
Το ταξίδι κράτησε μεταξύ 1324-1325 και θα έκανε θρυλικό τον αφρικανό σουλτάνο. Για τον ίδιο, το Ισλάμ ήταν «η πύλη για τον πολιτισμένο κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου» και θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει τον μουσουλμανισμό στα ολοένα και μεγαλύτερα εδάφη του.

Από κάθε πόλη που πέρασε, όπως η Μεδίνα, έδινε χρυσό στους φτωχούς και αντάλλαζε χρυσάφια με πενιχρής αξίας σουβενίρ. Και βέβαια, όπως μας διαβεβαιώνουν οι πηγές, έχτιζε ένα νέο τζαμί κάθε Παρασκευή! Πολλοί θαμπωμένοι ιστορικοί και λόγιοι ακολουθούσαν το καραβάνι του, καθώς το δέος που προκαλούσε τόσο ο πλούτος όσο και η προσωπικότητά του δεν άφηναν κανέναν ασυγκίνητο.

Ήταν αυτοί οι χρονογράφοι που κατέγραψαν τους τρόπους με τους οποίους έπληξε η γαλαντομία του τις περιοχές απ’ όπου πέρασε το καραβάνι του. Η ξαφνική εισροή τόσου χρυσού υποτίμησε την αξία του μετάλλου και οι επιπτώσεις της απλοχεριάς του γίνονταν αισθητές τουλάχιστον για μια δεκαετία. Επιστρέφοντας μάλιστα από τη Μέκκα και βλέποντας τον αντίκτυπο της πράξης του, δεν είχε κανένα πρόβλημα να αγοράζει πίσω όλο τον χρυσό που είχε δωρίσει, μπας και επιστρέψει η αξία του μετάλλου στα κανονικά υψηλά της επίπεδα. Αυτή ήταν η μόνη καταγεγραμμένη φορά που ένας άντρας ανεβοκατέβαζε την τιμή του χρυσού στη Μεσόγειο…

Η περίοδος των κατακτήσεων
Επιστρέφοντας στο Μάλι, ο Μούσα Α’ επιδόθηκε σε μια κατακτητική εκστρατεία που θα άφηνε την αυτοκρατορία του μια από τις μεγαλύτερες της εποχής. Όπως έχουν υπολογίσει, ήθελες κάπου έναν χρόνο για να τη διασχίσεις από τη μία άκρη στην άλλη. Κι ενώ αυτό ήταν άλλη μια υπερβολή των ιστορικών, είναι γνωστό πως όταν ο Μάνσα ήταν στη Μέκκα, ένας από τους στρατηγούς του κατέλαβε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Σονγκάι, Γκάο. Η προσάρτηση της Αυτοκρατορίας των Σονγκάι στην Αυτοκρατορία του Μάλι επέκτεινε άρδην τη συνοριακή γραμμή του βασιλείου.

Ο Μούσα ήταν τόσο χαρούμενος με την επιτυχία του στρατηγού του που αντί να γυρίσει στην πρωτεύουσά του επισκέφθηκε το Γκάο. Εκεί δέχθηκε την υποτέλεια του βασιλιά των Σονγκάι και πήρε ομήρους τους δυο του γιους. Στο Γκάο και το εξίσου σπουδαίο Τιμπουκτού εξουσιοδότησε έναν περίφημο άραβα αρχιτέκτονα από τη Γρανάδα (και πολλούς ακόμα από όλη την Ανδαλουσία) να αλλάξει το τοπίο των πόλεων, προβαίνοντας σε ένα τεράστιο πλάνο ανασυγκρότησης. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τούβλα στη Δυτική Αφρική!
Με τους χειρισμούς του Μούσα, το Τιμπουκτού μετατράπηκε σε επίκεντρο της περιοχής και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του καιρού, διαθέτοντας εμπορικούς δρόμους με το Κάιρο αλλά και όλες τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αφρικής. Οι έμποροι από τη Βενετία, τη Γρανάδα και τη Γένοβα πρόσθεσαν τώρα το Τιμπουκτού στους αγαπημένους τους επαγγελματικούς προορισμούς.

Την ίδια στιγμή ο οραματιστής βασιλιάς έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για την προαγωγή των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και τον περαιτέρω εξισλαμισμό των εδαφών του. Μεγάλα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά κέντρα χτίστηκαν επί των ημερών του.
Όπως έγραψε σημαντικός ιταλός λόγιος που επισκέφτηκε το Μάλι κατά τη βασιλεία του Μούσα: «Κι έτσι έστρωσε τα θεμέλια ενός αστικού πολιτισμού. Στον κολοφώνα της ακμής του, το Μάλι διέθετε τουλάχιστον 400 πόλεις και το εσωτερικό της Κοιλάδας του Νίγηρα ήταν ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένο».

Όσο για το πανεπιστήμιο που ίδρυσε στη Σανκορέ, έφερε άραβες νομικούς, αστρονόμους και μαθηματικούς από τις τέσσερις γωνιές του γνωστού κόσμου. Διέθετε τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων και περγαμηνών της Αφρικής από τα χρόνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κάπου 1 εκατ. τόμους, και μπορούσε να διδάξει 25.000 φοιτητές.

Πηγή: insider.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

σχολια αναγνωστων

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν είπε τον Πούτιν «φονιά» και εκείνος… μίλησε

Δημοσιεύτηκε

στις

από

πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν χθες πως ελπίζει ότι ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα φανεί λιγότερο παρορμητικός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη πρώτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα πάρουν μέρος οι πρόεδροι των δύο χωρών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο ρώσος πρόεδρος περιέγραψε τον κ. Μπάιντεν ως άνθρωπο «καριέρας», που έχει περάσει «σχεδόν όλη του την ενήλικη ζωή στην πολιτική», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ τύπο «πολύ ενδιαφέροντα», «ταλαντούχο» τόσο που κατάφερε να εκλεγεί. «Μπορεί να σας αρέσει, ή όχι, πάντως δεν ήταν μέρος του πολιτικού κατεστημένου», ανέφερε και πρόσθεσε πως τον «σέβεται».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «διατηρώ την ελπίδα πως ναι, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα, κάποια μειονεκτήματα, αλλά δεν θα έχουμε παρορμητικές κινήσεις από μέρους του αμερικανού προέδρου εν ενεργεία», είπε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με την διερμηνεία των δηλώσεών του στα αγγλικά από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και τη μετάφρασή τους όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπό του (1). Διαπίστωσε ακόμη πως οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει «στο ναδίρ» τους.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να θίξει τις – όχι λίγες – αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, ανάμεσά τους τις υποψίες περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και σε κυβερνοεπιθέσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τετάρτη στη Γενεύη, στο τέλος του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ανοικτά πως υποστήριζε τον κ. Τραμπ το 2016. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε αναφερθεί επανειλημμένα στον θαυμασμό που έτρεφε για τον ρώσο ηγέτη ενώ είχε φανεί να διαφωνεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως προς το ζήτημα της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.

Ερωτηθείς για το επίθετο «killer» που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για αυτόν («φονιάς» αν η λέξη ειπώθηκε κυριολεκτικά, «αδίστακτος» αν επρόκειτο για μεταφορά, αν και μάλλον ίσχυε το πρώτο, καθώς απαντούσε σε ερώτηση για τον φόνο του αντιπολιτευόμενου Μπαρίς Νεμτσόφ), ο ένοικος του Κρεμλίνου προτίμησε να το υποβαθμίσει.

«Στη διάρκεια της θητείας μου έχω συνηθίσει να δέχομαι επιθέσεις από όλες τις γωνίες, από όλα τα πεδία, με διαφορετικής λογής προσχήματα ή λόγους, διαφορετικού διαμετρήματος και με διάφορους βαθμούς σφοδρότητας – και καμία δεν με εκπλήσσει», είπε. Χαρακτήρισε την ταμπέλα «killer» που το έβαλε ο αμερικανός ομόλογός του «αντριλίκι χολιγουντιανού τύπου». Ο λόγος αυτού του είδους «είναι μέρος της αμερικανικής πολιτικής κουλτούρας, θεωρείται κάτι φυσιολογικό», παρατήρησε, «αλλά εδώ, όχι στην πραγματικότητα. Αυτό δεν θεωρείται φυσιολογικό εδώ», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, «δεν με ανησυχεί καθόλου».

Ακόμη ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «fake news», «ψευδή είδηση», δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα ετοιμάζεται να προμηθεύσει με έναν τεχνολογικά εξελιγμένο δορυφόρο το Ιράν που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς την κατασκοπεία.

«Ανοησίες», απάντησε. «Δεν πρόκειται παρά για ψευδή είδηση. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω τίποτα τέτοιο», επέμεινε ο κ. Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πούτιν
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Ιταλία: Τέλος το AstraZeneca στους κάτω των 60 – Προηγήθηκε ο θάνατος μιας 18χρονης εμβολιασμένης

Δημοσιεύτηκε

στις

από

εμβολιασμός

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού ήταν 1.901 και 69 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ την Πέμπτη τα αντίστοιχα τα περιστατικά ήταν 2.079, με 88 θανάτους. Συνολικά, τα διαγνωστικά τεστ είναι 217.610, το 0,9% από τα οποία προέκυψαν θετικά. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σήμερα βρίσκονται 29 λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 277 λιγότεροι.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, στο εξής το εμβόλιο AstraZeneca κατά του κορoνοϊού θα χορηγείται μόνον σε πολίτες 60 ετών και άνω.

Ο θάνατος μιας κοπέλας δεκαοκτώ ετών η οποία παρουσίαζε χρόνια χαμηλά αιμοπετάλια και εμβολιάσθηκε με AstraZeneca, ώθησε τους ειδικούς που συμβουλεύουν την ιταλική κυβέρνηση, να υιοθετήσουν μια «άκρως προσεκτική» στάση και να απευθύνουν «ισχυρή σύσταση» υπέρ της αλλαγής των μέχρι τώρα οδηγιών.

Όπως ανακοινώθηκε, οι νέοι που έκαναν ήδη την πρώτη δόση με σκεύασμα της AstraZeneca, πρόκειται να λάβουν την δεύτερη δόση με σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna.

 

Πηγή: protothema

εμβολιασμός
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Εμβόλιο
1 Share

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν καθώς δεν είναι κατάλληλες για χρήση, ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η απόφαση αφορά περίπου 60 εκατ. δόσεις. Η παραγωγή στο εργοστάσιο έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τον Μάρτιο, κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν καταστραφεί σε αυτή τη μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions. Εκτός από το εμβόλιο της J&J στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca και συστατικά του δεύτερου αναμίχθηκαν κατά λάθος με εκείνα του πρώτου. Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J. Τα εμβόλια αυτά δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν, διαβεβαίωσαν τότε οι αρχές.

Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (FDA) είχε στείλει ειδικούς για να επιθεωρήσουν τον χώρο αλλά και τις υπόλοιπες δόσεις που είχαν παρασκευαστεί. Σήμερα, η FDA έδωσε τελικά το πράσινο φως σε δύο παρτίδες του εμβολίου της J&J που παρήχθησαν στη Βαλτιμόρη και μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν στις ΗΠΑ είτε να εξαχθούν σε άλλες χώρες. Πρόκειται για ποσότητα που φτάνει συνολικά τα 10 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με μια πηγή.

Ταυτόχρονα ωστόσο η FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές άλλες παρτίδες δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα πρέπει να πεταχτούν. Η FDA συνεχίζει τον έλεγχο άλλων παρτίδων του εμβολίου.

Η παραγωγή του σκευάσματος της AstraZeneca διακόπηκε οριστικά στο εργοστάσιο αυτό. Η παραγωγή του εμβολίου της J&J έχει ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης των υγειονομικών αρχών. Η FDA όμως ανέφερε σήμερα ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να δώσει έγκριση για να ξαναρχίσει η παραγωγή και ότι «συνεχίζει να εξετάζει τα προβλήματα» σε συνεργασία με στελέχη της J&J και της Emergent BioSolutions.

Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην ίδια μονάδα περιμένουν ακόμη το «πράσινο φως» των αρχών για να εξαχθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει αυτά τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμβόλιο
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σύσταση για το AstraZeneca – Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από

εμβόλιο

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού συνέστησε όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην εμβολιαστούν κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Vaxzervia.

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στην αξιολόγησή της δήλωσε ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί ως νέα παρενέργεια στην επισήμανση του εμβολίου της AstraZeneca.

Είναι μια κατάσταση στην οποία το αίμα διαρρέει από τα μικρότερα αγγεία σε μυς και κοιλότητες του σώματος και χαρακτηρίζεται από οίδημα και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε αρχικά να εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις τον Απρίλιο και η σύσταση προστίθεται στα προβλήματα της AstraZeneca.

Τον περασμένο μήνα, ο EMA είχε συμβουλεύσει να μην χρησιμοποιηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα με συμπτώματα θρόμβωσης.

Ο ΕΜΑ διευρύνει επίσης τον έλεγχό του σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και άλλα εμβόλια από τις Pfizer, Moderna και J&J.

Πηγή: capital

εμβόλιο
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό χτύπημα της αστυνομίας στο οργανωμένο έγκλημα με την επιχείρηση «Τρωική Ασπίδα»

Δημοσιεύτηκε

στις

αστυνομια

Τεράστια αστυνομική επιχείρηση με 9.000 αστυνομικούς από 17 χώρες καταφέρνει ένα τεράστιο πλήγμα στο παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα.

Σε κρυπτογραφημένο δίκτυο επικοινωνίας του διεθνούς υποκόσμου κατόρθωσαν να διεισδύσουν FBI, Europol και αυστραλιανή αστυνομία, πραγματοποιώντας εκατοντάδες συλλήψεις, κατασχέσεις ναρκωτικών και χρηματικών ποσών, προκειμένου να πλήξουν το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα μέσα του 2018, ένας καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών συναντήθηκε με πράκτορες του FBI από το Σαν Ντιέγκο για να προσφέρει, σε αντάλλαγμα για τη μείωση της ποινής του, την πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες ενός τεράστιου δικτύου του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Ετσι ξεκίνησε η επιχείρηση Trojan Shield (Τρωική Ασπίδα) με την συμμετοχή 9.000 αστυνομικών, από 17 χώρες , που περιέλαβε την καταγραφή 27 εκατομμυρίων μηνυμάτων από 12.000 τηλεφωνικές συσκευές σε 100 χώρες για τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων περισσότερων των 300 ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 800 συλλήψεις και έχουν κατασχεθεί περισσότεροι από 8 τόνοι κοκαΐνης, 22 τόνοι κάνναβης, δύο τόνοι συνθετικών ναρκωτικών, 250 όπλα, 55 πολυτελή αυτοκίνητα και περισσότερα από 48 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα και κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europol, ενώ αναμένονται περισσότερες συλλήψεις και κατασχέσεις.

Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα: Η συσκευή που δεν εντοπιζόταν από την αστυνομία

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο – την κατάθεση ενός ειδικού πράκτορα του FBI που πρωτοδημοσιεύθηκε από το Vice News -, «εμπιστευτική πηγή», δηλαδή ο έμπορος ναρκωτικών, είχε δημιουργήσει μία τηλεφωνική συσκευή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες σε όλον τον κόσμο χωρίς να εντοπισθεί από την αστυνομία. Περιείχε μία εφαρμογή που ονομάσθηκε ANOM που δημιουργούσε ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας.

Για τουλάχιστον μία δεκαετία οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούσαν το δίκτυο για να οργανώνουν την διακίνηση ναρκωτικών, χτυπήματα κατά αντιπάλων, επιχειρήσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος χωρίς να εντοπίζονται. Ενα από τα ατού των τηλεφωνικών συσκευών που εντάσσονταν στο δίκτυο ήταν ότι το περιεχόμενό τους μπορούσε να σβηστεί εξ αποστάσεως σε περίπτωση που έπεφτε σε λάθος χέρια. Το FBI διείσδυσε με τις δικές του συσκευές στο δίκτυο.

Σύντομα η επιχείρηση επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με την συμμετοχή των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ για να εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αστυνομικές έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην ιστορία.

Αστυνομικές υπηρεσίες πολλών χωρών «άκουγαν» και κατέγραφαν τις συνεννοήσεις του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, των ασιατικών Τριάδων, συμμοριών μοτοσικλετιστών, των διεθνών συνδικάτων των ναρκωτικών, συνεννοήσεις που γίνονταν ανοικτά, χωρίς κώδικες, λόγω της ασφάλειας που τους έδινε το κρυπτογραφημένο δίκτυο. Η παρακολούθηση των μηνυμάτων έδωσε επίσης στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς κυβερνήσεων, αξιωματούχων και των αστυνομικών υπηρεσιών σε πολλές χώρες.

 

Πηγή: newsbeast.gr

αστυνομια
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Νεαρός χαστούκισε τον Μακρόν μπροστά στις κάμερες! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν περίμενε την αντίδραση ενός θεατή του Tour de France που τον χαστούκισε όταν πήγε να τον χαιρετίσει.

Ο ίδιος ο Μακρόν, όπως ήταν λογικό, δείχνει να αιφνιδιάζεται, ενώ οι άντρες ασφαλείας του σπεύδουν να ακινητοποιήσουν τον θερμόαιμο πολίτη.

Μάλιστα αρμόδια πηγή της Προεδρίας επιβεβαίωσε το περιστατικό στο BFMTV.

Δείτε το απίθανο περιστατικό στο βίντεο που ακολουθεί:

https://twitter.com/Mediavenir/status/1402244906257686531?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1402244906257686531%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2F20210608%2Fi-stigmi-poy-politis-hastoykizei-ton-makron-mprosta-stis-kameres—vinteo-13908107.html

Μακρόν
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap