Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα: Σε ποιους κλάδους θα εφαρμοστεί – Πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινά η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου για πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση την ισχύουσα νομολογία, η εξαήμερη εργασία έχει προβλεφθεί για έκτακτες ή εποχικές ανάγκες σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη λειτουργίας.

Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Ο εργοδότης θα αποφασίζει για την εξαήμερη εργασία και θα δηλώνει στην ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν μία επιπλέον ημέρα.

Πώς θα πληρώνεται η εξαήμερη εργασία

Οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν έξι μέρες θα δουν προσαύξηση 40%. Η εργασία τους δεν θα ξεπερνά τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία καθώς και οι υπερωρίες. Σε περίπτωση που η 6η μέρα εργασίας συμπίπτει με ημέρα αργίας ή Κυριακή, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, η λήψη του μέτρου έρχεται με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και ως ανάγκη λόγω έλλειψης εργαζομένων για συγκεκριμένες θέσεις, που προκαλούν ασφυξία σε κάποιους παραγωγικούς τομείς οι οποίοι λειτουργούν εντατικά και χωρίς διακοπή όλο το 24ωρο.

Τι προβλέπεται για την εξαήμερη εργασία

Το μέτρο της απασχόλησης για έξι ημέρες προβλέπεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, αρκεί:

  • να έχει προ-δηλώσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία
  • να δηλώνεται, κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, η απασχόληση των εργαζομένων κατά την πρόσθετη ημέρα δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ απαγορεύεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Πηγή: newsbomb

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ