Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζουν όλα στα φανάρια – Γιατί θα προστεθεί και τέταρτο χρώμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντικές αλλαγές πρόκειται να φέρει η έλευση των αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης, οι οποίες θα αφορούν και στις υποδομές, αλλάζοντας έτσι τις καθημερινές μας μετακινήσεις.

Για την ασφαλή αλλά και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αυτόνομων και των ημι-αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους, θα απαιτηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με την προσθήκη ή την αναβάθμιση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.

Στο μέλλον, λοιπόν, οι φωτεινοί σηματοδότες δεν θα έχουν τη σημερινή του μορφή, καθώς θα κληθούν και εκείνοι να προσαρμοστούν στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, καθιστώντας εφικτή τη συνύπαρξη αυτόνομων και μη αυτόνομων αυτοκινήτων.

Ήδη εξετάζονται διάφορες λύσεις ώστε οι φωτεινοί σηματοδότες να καταφέρουν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Η ασύρματη επικοινωνία ενός φωτεινού σηματοδότη με τα αυτόνομα και τα ημι-αυτόνομα οχήματα θα αποτελέσει μία από τις λύσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν, όχι όμως και η μοναδική.

Δικλείδα ασφαλείας για την ομαλή κίνηση των οχημάτων θα αποτελέσουν τα χρώματα ενός παραδοσιακού φωτεινού σηματοδότη με την προσθήκη ενός ακόμη.

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, το χρώμα αυτό θα είναι το λευκό και θα υποδεικνύει ότι στη συγκεκριμένη διασταύρωση έχει δοθεί η εντολή στα αυτόνομα οχήματα είτε να περάσουν είτε να ακινητοποιηθούν.

Η χρήση του λευκού χρώματος –white phase όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας– θα συνυπάρξει με τα υπόλοιπα χρώματα ενός συμβατικού φωτεινού σηματοδότη, επιτρέποντας και στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου να γνωρίζουν αν μπορούν ή όχι να διασχίσουν τη διασταύρωση.

Οι σύγχρονοι φωτεινοί σηματοδότες, σε συνδυασμό φυσικά με την παρουσία αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους, θα περιορίζει έως και κατά 90% το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μειώνοντας αντιστοίχως τόσο τον χρόνο που απαιτείται σήμερα για μια διαδρομή στο κέντρο μια πόλης όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιο να κοιτούν με σκεπτικισμό το αυτόνομο μέλλον της αυτοκίνησης, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την απουσία του ανθρώπινου παράγοντα και ειδικότερα του ανθρώπινου λάθους από τις καθημερινές μετακινήσεις μας στους δρόμους.

Πηγή: carandmotor

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ