Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lockdown: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Τα τελευταία SMS στο 13033

Δημοσιεύτηκε

στις

Δερμιτζάκης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα SMS στο 13033, τα click away και click inside και ανοίγει η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ αν κάτσει κανείς σήμερα να διαβάσει τις οδηγίες στο forma.gov.gr θα διαπιστώσει – έκπληκτος – ότι οι μαθητές και οι γονείς πρέπει να στέιλουν το πρωί της Δευτέρας SMS για το σχολείο τον κωδικό 4…

Ύστερα από έξι μήνες lockdown τα SMS είναι ακόμη σε ισχύ, ενώ σε μια εβδομάδα αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμου, που θα σημάνει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών καθώς θα καταργηθούν τα SMS για τις μετακινήσεις, ενώ θα επιτρέπεται και η κυκλοφορία από νομό σε νομό.

«Θεωρώ ότι ήδη έχει αποφασιστεί ότι από 14/5 θα σταματήσουν και τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, και ενδεχομένως και τα SMS. Δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμό με SMS για μετακινήσεις άρα αυτά θα σταματήσουν» δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος «κλειδί» της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ.Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό θα το συζητήσουμε» επιβεβαιώνοντας πως όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι σίγουρα η ώρα απαγόρευσης θα πάει λίγο πιο αργά σταδιακά εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα καταργηθεί αυτόματα ή άμεσα.

Ταυτόχρονα, είπε πως θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο το να υπάρχει έλεγχος για self-test και εμβολιασμό όσων πολιτών ταξιδέψουν με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Από αύριο Δευτέρα αλλάζει το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο πλαίσιο της μερικής και σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Παράλληλα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.Tα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό) καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Τα selftest διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Επίσης, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Ακόμη, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ. Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Αθλητισμός

Όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής προβλέπει τα εξής:

Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.

Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ