Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι έχουν υψηλά αντισώματα έναντι της Όμικρον;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ελλάδα παρασύρθηκε κι εκείνη στη δίνη της Όμικρον, καθώς τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για την εξέλιξη της πανδημίας και κατά πόσο θα αποδόσουν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου μίλησαν ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές δημοσιεύσεις οι οποίες είναι αισιόδοξες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. Η πρώτη δημοσίευση αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση με mRNA εμβόλιο έχουν υψηλά αντισώματα έναντι του στελέχους της Όμικρον.

Η δεύτερη δημοσίευση αφορά την ανάλυση δεδομένων από τη Νότια Αφρική σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος, όπου διαπιστώθηκε ότι η ηλικία των ασθενών ήταν μικρότερη, όπως μικρότερη ήταν και η βαρύτητα της νόσου, η προσβολή των πνευμόνων, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

«Με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε νομίζω ότι τη τρίτη δόση είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης. Δεν μιλάμε για μόλυνση, αλλά για νόσηση. Υπάρχουν ακόμα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα, αλλά είναι ανάλογα με εκείνα που ανέφερα».

Εκείνο που παρατηρείται καθημερινά είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και ο μεγάλος φόβος όλων είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πραγματικά ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τσουνάμι, αλλά θα έλεγα ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας», είπε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.

Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία

Όπως τόνισε και ο ίδιος, «πόλεμο» θυμίζουν οι εφημερίες λόγω των αυξημένων περιστατικών και τα νοσοκομεία ακόμα αντιμετωπίζουν την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

«Το σύστημα υγείας είναι κουρασμένο. Εδώ και δύο χρόνια παλεύουμε με την πανδημία κι αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα, όπως υγειονομικούς που νοσούν, προβλήματα που απειλούν να διαταράξουν αυτή την ευαίσθητη ισορροπία», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στη Νότια Αφρική υπάροχυν φαινόμενα αποκλιμάκωσης σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων, καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη που επικρατούν δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να επιβιώσει κι αυτό συνεπάγεται με ηπιότερη νόσηση.

«Μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έχουμε ένα ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας. Αυτό προϋποθέτει ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί κι έχουν νοσήσει ή έχουν έρθει σε επαφή με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον να έχουν προστασία από το στέλεχος Δέλτα, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε το στέλεχος Δέλτα στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων μέχρι την 26η Δεκεμβρίου το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ήταν στο 35% με 40%. Για να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη της Αφρικής, τα οποία έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», είπε ο κ. Δημόπουλος και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός στα κράτη εκείνα θα πρέπει να προχωρήσει, αλλιώς είναι πιθνανό να δημιουργηθεί νέο στέλεχος.

Αξιόπιστα τα rapid test

Ο κ. Μπουλμπασάκος αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία των rapid test συγκριτικά με το PCR, με τον ίδιο να συστήνει στον κόσμο να κάνει rapid test.

«Τα test μέχρι στιγμής είναι αξιόπιστα και μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον. Ας μην τρέχουν όλοι να κάνουν PCR tests, η πίεση σε όλα τα εργαστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολύ έντονη και θα υπάρχουν μετά προβλήματα στη διαχείριση», είπε ο κ. Μπουλμπασάκος, με τον Θάνο Δημόπουλο να συμφωνεί στην αξιοπιστία των self και rapid tests.

«Ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία το lockdown αυτή την περίοδο»

«Και εδώ και στην Ευρώπη βλέπουμε την προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις να καθυστερήσουν με κάποια μέτρα την ταχύτητα επικράτησης της Όμικρον. Αυτό δεν νομίζω να αποφευχθεί. Μπορούμε να επιβραδύνουμε την κατάσταση με στόχο να προετοιμαστεί ή να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ. Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο μέτρο που να αποτρέψει πλήρως την επικράτηση του στελέχους Όμικρον», είπε ο κ. Δημόπουλος σχετικά με τα νέα μέτρα που πλήττουν κυρίως την εστίαση.

Επιπλέον, τόνισε πως ένα lockdown αυτή την περίοδο θα ήταν κάτι επίπονο: «Το θέμα είναι το εξής: ένα γενικευμένο lockdown σε αυτή τη φάση πιστεύω θα ήταν μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη. Νομίζω ότι τα στοιχειώδη μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε, είναι αυτά που θα φέρουν μία σχετική επιβράδυνση στο ρυθμό επικράτησης της Όμικρον».

Κατά του lockdown τάχθηκε και ο κ. Μπουλμπασάκος: «Θα πρέπει να επιτηρήσουμε σωστά αυτά τα μέτρα, τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πανδημίας. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο, και εμείς και η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Πηγή: megatv

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ