Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, καθώς το υπουργείο Εργασίας στοχεύει το μέτρο να εφαρμοστεί την 1η Απριλίου.

Η τελευταία αύξηση πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2023, ήταν ύψους 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει το Mega, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από 1ης Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από 5,1% έως 6,4% και αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους.

Χωρίς τριετίες η αύξηση αναμένεται να είναι 820 ή 830 € (από 780 € σήμερα). Παράλληλα:
1 τριετία: 902 ή 913 € (από 858)
2 τριετίες: 984 € ή 996 € (από 936 €)
3 τριετίες: 1.066 € ή 1.079 (από 1.014 €)
Έγγαμοι: + 83 €

Επιπλέον, όπως ανέφερε η δικηγόρος και εργατολόγος Άσπα Παπαθανασοπούλου, το επίδομα μητρότητας που εντάσσει τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες που έγιναν μητέρες από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και έπειτα δικαιούνται να πάρουν το επίδομα το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί ανάλογα με τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον θα πρέπει να αυξηθούν και τα επιδόματα που εξαρτώνται από την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες πως στα τέλη Μαρτίου περίπου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Σε λιγότερο από 20 ημέρες θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού» ανέφερε, συγκεκριμένα, ο υπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την περασμένη Τρίτη.

Κατώτατος μισθός: Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.

Επιπλέον, ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του.

Προτάσεις από εργοδοτικούς φορείς

Οι αρμόδιοι εργοδοτικοί φορείς δεν είναι αντίθετοι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ζητά η ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας ως βασικό επιχείρημα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι έμποροι από την πλευρά τους (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5% η οποία θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.

Πηγή: reader

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ