Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Μοιράζονται φάρμακα που τους περισσεύουν στο… διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Φάρμακα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι όσα θα έπρεπε.

Ακόμα και για ένα απλό αντιπυρετικό, κάποιος αναγκάζεται να γυρνάει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει, ενώ, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που φάρμακο για ασθενή στην Κρήτη βρέθηκε στην… Γαλλία!

Μέσα στο κλίμα αυτό, μια νέα πρακτική «αναδύεται» τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να προχωρούν σε ανακοινώσεις για… δωρεές φαρμάκων που τους περισσεύουν!

Κάθετα αντίθετος με αυτή την “τάση” εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.
«Χωρίς ιατρική παρακολούθηση/ συμβουλή και χωρίς να ξέρεις ότι αυτός που δέχεται τα φάρμακα τα χρειάζεται κιόλας πώς μπορείς να δωρίζεις» διερωτάται ο ίδιος ενώ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά «ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου διαφωνούμε κάθετα με αυτή την πρακτική».

Παράλληλα θέτει στη βάση του προβληματισμού του έναν ακόμα επιπλέον σοβαρό παράγοντα κινδύνου. «Τίθεται και ο παράγοντας του πώς έχει αποθηκεύσει ο άλλος τα φάρμακα. Πώς μπορούμε να δεχόμαστε φάρμακα χωρίς να γνωρίζουμε σε τι συνθήκες αποθήκευσης τα είχε αυτός που μας τα δίνει;» αναρωτιέται και πάλι ο ίδιος.

Πού προτείνει να δίνουμε τα φάρμακα που περισσεύουν

Ο ορθός τρόπος να προσφέρουμε φάρμακα, που εμείς δεν τα χρειαζόμαστε πλέον και πιστεύουμε ότι κάποιος συμπολίτης μας ενδεχομένως τα έχει ανάγκη, είναι να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένες δομές όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κοινωνικά Ιατρεία εκάστοτε δήμου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως υπογραμμίζει ότι «η πρακτική αυτή πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση και να υπάρχει έλεγχος. Δεν χαρίζουμε ένα φάρμακο χωρίς να ξέρουμε αν κάνει καλό στον άλλο ή όχι».

Σκουντάκης: «Μην πετάτε φάρμακα στα σκουπίδια. Μην τα χαρίζετε στο διαδίκτυο. Φέρτε τα σε εμάς»

Κάθετα αντίθετος με την πρακτική αυτή εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Ο ίδιος δήλωσε στο cretalive ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς έχουν «πέσει» και στη δική του αντίληψη ανάλογες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τούτοις τονίζει ότι «είναι λάθος, χωρίς συζήτηση» ενώ συμφωνεί με τον κ. Πατριανάκο στο γεγονός ότι «είναι επικίνδυνο να δεχόμαστε φάρμακα χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν διατηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες».

Αν κάποιος επιθυμεί να δωρίσει φάρμακα ο κ. Σκουντάκης δίνει τη λύση: «όποιος έχει φάρμακα σπίτι του και δεν ξέρει τι να τα κάνει να τα φέρνει στα φαρμακεία. Εμείς αν δεν έχουν λήξει τα δίνουμε στα Κοινωνικά Φαρμακεία. Αν έχουν λήξει καταλήγουν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Σε καμία περίπτωση δεν πετιούνται στο περιβάλλον, ακόμα κι αν είναι άχρηστα».

Πηγή: cretalive

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version