Διαφήμιση

Ρέθυμνο

Δείτε μοναδικές εικόνες από τη συναυλία ΠΑΝΩ στα αρχαία της αρχαίας Ελεύθερνας!

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Μια πρωτότυπη συναυλία πραγματοποιήθηκε στον μοναδικό χώρο της Νεκρόπολης Ορθής Πέτρας στην αρχαία Ελεύθερνα, από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ρεθυμνιώτη Γιώργο Καλούδη.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη

Ανάμεσα στα σημαντικά και εντυπωσιακά ευρήματα της Νεκρόπολης Ορθής Πέτρας, ο επαγγελματίας τσελίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, Γιώργος Καλούδης, έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πάνω σε ένα σημαντικό έργο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, αποσπάσματα από τις Σουίτες για Σόλο Τσέλο, του J.S.Bach.

Ήταν το τσέλο, η κρητική τετράχορδη λύρα με συμπαθητικές χορδές, οι ηχογραφήσεις που επαναλαμβανόταν στους σωστούς χρόνους, ή ακόμα και ο πρωτόγνωρος τρόπος που διαχειρίστηκε τα έγχορδα μουσικά όργανα σε συνδυασμό με τη φωνή του που καθήλωσαν το κοινό. Ο Γιώργος Καλούδης άφησε το στίγμα του στους θεατές του Ρεθύμνου μέσα σε ένα χώρο που ο συνδυασμός των δύο αυτών ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, διακεκριμένος καθηγητής αρχαιολογίας, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρει ότι: “Έχω βρει και έχω σκάψει αυτή τη Νεκρόπολη, τη θεωρώ ένα “παιδί” που γεννήθηκε και το ανατρέφω επί 34 τουλάχιστον χρόνια, δεν είναι μόνο ένα κομμάτι ζωής”.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρητική λύρα αποτελεί το πρώτο έγχορδο, μουσικό όργανο με δοξάρι στην Ευρώπη, ενώ φαίνεται να υπάρχει συγγενική σχέση στην χροιά του με το τσέλο. Ο Γιώργος Καλούδης, επηρεασμένος από την κρητική του καταγωγή, συμπεριέλαβε την τέταρτη χορδή στην κρητική λύρα, η οποία αποτελεί την χαμηλή ΝΤΟ του βιολοντσέλου, ενός μουσικού οργάνου που αγάπησε στην καλλιτεχνική του πορεία. Αυτή η μετατροπή αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία της έρευνας και μελέτης του πάνω στην παγκόσμια εκτέλεση ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, τον J.S.Bach, κατά τη διάρκεια της 12ετούς σχετικής έρευνας-μελέτης του που υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στις ΗΠΑ (2002-2003).

Η Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, έπειτα από μια συγκλονιστική μουσική βραδιά, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει ότι: “Για άλλη μια φορά οι Ρεθυμνιώτες αισθανθήκαμε περήφανοι για τα χώματα μας, την ιστορία μας, τον σύγχρονο Ρεθυμνιώτη, τον καλλιτέχνη Γιώργο Καλούδη, ο οποίος μας μετέφερε στο τότε“.

Η μοναδική αυτή εμφάνιση του Γιώργου Καλούδη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης Ορθής Πέτρας, ήταν τόσο ήρεμη και εναρμονισμένη με τη φύση που φαίνεται ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για μελλοντικές εκδηλώσεις στο χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version