βροχή

Τα Χανιά έσπασαν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχής!

Shares

Ο αθροιστικός υετός που καταγράφηκε στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 1η έως την 26η Φεβρουαρίου έφτασε στα 1.202 χιλιοστά βροχής, 12 περισσότερα από τα 1.190 χιλιοστά του προηγούµενου ρεκόρ που ανήκε στο Γκροντάλεν της Νορβηγίας και κρατούσε 30 χρόνια.

Ο χιονιάς στο τέλος της άνοιξης ήρθε σε συνέχεια ενός ιδιαίτερα βαρύ χειµώνα, πλούσιου σε ακραία µετεωρολογικά φαινόµενα, αξιοσηµείωτη χιονόστρωση σε όλη τη χώρα, πολικές θερµοκρασίες, θυελλώδεις ανέµους αλλά και µε καταγεγραµµένα ιστορικά ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Η «Χιόνη» και η «Ωκεανίς», τα ακραία καιρικά φαινόµενα που χτύπησαν µε ανελέητη σφοδρότητα κυρίως την Κρήτη τον περασµένο Φεβρουάριο, έσπασαν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχής. Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο µετεωρολογικός σταθµός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 1η έως την 26η Φεβρουαρίου έφτασε στα 1.202 χιλιοστά βροχής, 12 περισσότερα από τα 1.190 χιλιοστά του προηγούµενου ρεκόρ που ανήκε στο Γκροντάλεν της Νορβηγίας και κρατούσε 30 ολόκληρα χρόνια.

«∆εν είναι η πρώτη φορά που συµβαίνει, αλλά ασφαλώς οι τόσο ψυχρές αέριες µάζες της 7ης Μαΐου είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόµενο», δηλώνει στο «Έθνος» Σταύρος Ντάφης, µετεωρολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το 1989 υπήρξαν πάλι ανάλογα φαινόµενα, ακριβώς στις 7 Μαΐου, µε χιονόπτωση σε Φλώρινα και Ηπειρο, αλλά και νιφάδες χιονιού σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ακόµα και στη Θεσσαλονίκη».

Χαρακτηριστικά που προσοµοιάζουν σε αυτά των τελευταίων ηµερών είχε και η «χειµωνιάτικη άνοιξη» του 2011, όταν στις 9 Μαΐου η ανώτατη θερµοκρασία στην πόλη της Φλώρινας δεν ξεπέρασε τους 9,6 βαθµούς Κελσίου.

Πηγή: ethnos

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *