Βοϊδοκοιλιά: Μια από τις πιο ιδιαίτερες ακρογιαλιές φυσικού κάλλους! | ΦΩΤΟ

Shares

Είχα να την συναντήσω πολλούς μήνες, από το ρεπορτάζ σε θέματα τεχνολογίας. Αποτελεί πάντα μια πολύ καλή πηγή και μια καλή φίλη διότι με την συσσωρευμένη εμπειρία της από ταξίδια σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά και μελέτη γνωρίζει άριστα τα θέματά της. Αλλά έχει σχηματίσει και μια γενικότερη άποψη για μια σειρά θεμάτων από εικόνες που έχει στην μνήμη της από τα διάφορα μέρη του κόσμου και την επικοινωνία της με τους ανθρώπους.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής την άκουσα θυμωμένη, εκνευρισμένη. Πώς πάνε οι διακοπές την ρώτησα; «Είμαι σε ένα μοναδικό μέρος στην Ελλάδα, που δυστυχώς δεν το προσέχουμε καθόλου», μου λέει, για αυτό με ακούς έτσι. Έχεις λίγο χρόνο να ακούσεις; Μετέφερέ τα μετά μήπως και ευαισθητοποιηθεί κανείς!

«Βρίσκομαι σε μια από τις πιο ιδιαίτερης και σπάνιας ομορφιάς ακρογιαλιές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όχι μόνο της Μεσσηνίας ή της Ελλάδας, αλλά του κόσμου όλου, στην Βοϊδοκοιλιά. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα (βασικά είναι τμήμα του) στο προστατευόμενο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλά είδη μεταναστευτικών και μη πτηνών.  Επίσης τοποθεσία με εξαιρετική αρχαιολογική σημασία, καθώς στο λόφο που δεσπόζει στη μία πλευρά της παραλίας υπάρχει ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Θρασυμήδη, γιου του βασιλιά Νέστορα, ενώ στο βουνό της άλλης πλευράς βρίσκεται η περίφημη σπηλιά του Νέστορα και στην κορυφή, το παλιό κάστρο του Ναβαρίνου (σημερινής Πύλου). Επιπροσθέτως, η περιοχή είναι η μοναδική σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου ζει ο αφρικανικός χαμαιλέοντας. Όταν λοιπόν φτάνει κανείς εκεί – μέσα από έναν αγροτικό δρόμο με στροφές, αρκετές χωρίς ορατότητα, που είναι διπλής κυκλοφορίας  αλλά μετά βίας χωράει ενάμιση αυτοκίνητο στην καλύτερη των περιπτώσεων), τι αντικρίζει;».

Ενώ μιλούσαμε στο τηλέφωνο είχα μπει ήδη στο διαδίκτυο καθώς ήμουν μπροστά στο υπολογιστή μου και «ταξίδευα» στην υπέροχη αυτή τοποθεσία που μόλις είχα ακούσει.

«Ίσως ένα περίπτερο του Δήμου με σχετικές πληροφορίες και ενημέρωση; Τουλάχιστον μία μεγάλη ταμπέλα που να αναφέρει κάτι από όλα τα παραπάνω; Κάποιον υπεύθυνο τήρησης της τάξης και επίβλεψης ούτως ώστε να μην διαταράσσεται το σπάνιο οικοσύστημα; Κάποιες οδηγίες προς τους εκδρομείς να προσέχουν το περιβάλλον, να μη δημιουργούν όχληση ή απορρίμματα, κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για να προστατεύσουν αυτό το μοναδικά υπέροχο μέρος; Πιθανότατα κάποιους περιορισμούς ως προς τον αριθμό αυτοκινήτων, επισκεπτών κλπ ούτως ώστε να μην διαταράσσεται η γαλήνη και η ομορφιά του τοπίου, αλλά και – κυρίως – η σπανιότατη πανίδα και η χλωρίδα του τόπου; Η απάντηση είναι: ΤΙΠΟΤΑ! Το απόλυτο τίποτα! Αντικρίζει κανείς μια τεράστια αλάνα που έχει δημιουργηθεί μάλλον από μόνη της, όπου παρκάρουν φύρδην μύγδην κάθε είδους οχήματα, από επιβατηγά και μηχανάκια μέχρι τροχοβίλες και απ’ ότι πληροφορούμαι και τουριστικά λεωφορεία ενίοτε… Υπάρχει μια μοναδική ταμπέλα στην δεξιά άκρη της παραλίας που λέει «προς μυκηναϊκό τάφο» και αυτό είναι όλο».

Η συνέχεια στο athensvoice

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *