Ψηλορείτη

Κρήτη: Η UNESCO αποφάσισε να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογό της!

Shares

Θετική θα είναι η εισήγηση-αξιολόγηση των επιθεωρητών της UNESCO προς το κεντρικό του συμβούλιο να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO , απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος του 2019. 

Αυτό ανέφεραν σήμερα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη οι επιθεωρητές της UNESCO που βρέθηκαν το τελευταίο τετραήμερο στο νησί επιθεωρώντας το πανέμορφο πάρκο του Ψηλορείτη έχοντας επαφές με φορείς, επιστήμονες, και υπηρεσίες.  Συγκεκριμένα στη συνάντηση στη Περιφέρεια, με τον Σταύρο Αρναουτάκη, συμμετείχαν, οι επιθεωρητές-επιστήμονες της UNESCO Αλεξάντρου Αντραζάνου από την Ρουμανία (γεωλόγος καθηγητής Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι), Γκόραν Ράντονιτς από την Κροατία (υπεύθυνος φυσικού πάρκου Πάπουκ στη Κροατία), ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Χαράλαμπος Φασουλάς επιστημονικός υπεύθυνος γεωπάρκου Ψηλορείτη, ο Διευθυντής του «Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» Δημήτρης Παττακός και το στέλεχος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης. 

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας για την συνεργασία-επίσκεψη των επιθεωρητών της UNESCO , ανέφερε, ότι, «πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το γεωπάρκο Ψηλορείτη με τους αξιολογητές από την UNESCO , και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί κανείς ίσως να μην πίστευε τα βήματα που έχουν γίνει και την σημαντική επιτυχία του όλου εγχειρήματος.  Θέλουμε και μέσα από το επενδυτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχουμε για τις χωρικές επενδύσεις να κάνουμε και τα έργα τα απαιτούμενα μέσα από το leader να γίνουν κι άλλα έργα, Σαμαριά, γεωπάρκο Ψηλορείτη, και Σητεία, να είναι ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO. Είναι μία σημαντική προσπάθεια από όλους τους φορείς, τον ΑΚΟΜΜ, το Δήμο τους κατοίκους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες που μόνο σημαντικά οφέλη έχουν για τον τόπο μας». 

 

 

Από την πλευρά του ο Αλεξάντρου Αντραζάνου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου-αξιολογητής UNESCO σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Εκ μέρους της UNESCO και της παγκόσμιου δικτύου γεωπάρκων με σκοπό την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και την προσπάθεια του Ψηλορείτη τα τελευταία 4 χρόνια με σκοπό να συνεχιστεί η διατήρηση τους στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO . Συζητήσαμε και παρουσιάσαμε την εικόνα που διαμορφώσαμε αυτές της 4 ημέρες στην περιοχή του Ψηλορείτη, είπαμε την άποψη μας ότι γίνεται πολύ καλή προσπάθεια, δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή και επίσης μελλοντικές συνεργασίες που μπορούμε να αναπτύξουμε ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές που εκπροσωπεί ο καθένας και την περιοχή του Ψηλορείτη». 

Ο γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, επιστημονικός υπεύθυνος γεωπάρκου Ψηλορείτη Κώστας Φασουλάς επεσήμανε: «Σήμερα έγινε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη προκειμένου να εκφράσουν οι αξιολογητές την εικόνα και την άποψη που έχουν για τον Ψηλορείτη, η οποία, όπως είπαν, είναι πάρα πολύ θετική και πιστεύουμε ότι με την συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς, η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο ουσιαστικά ανάπτυξης στα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO». 

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *