Τζαμί Καρά Μουσά Πασά: Το εντυπωσιακό μνημείο στην είσοδο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου! | ΦΩΤΟ

Shares

To τζαμί Καρά Μουσά Πασά είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Βίκτωρος Ουγκώ, κοντά στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη και κοσμεί την είσοδο της παλιάς πόλης.

Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.gr

Πρόκειται για ένα ενετικό μνημείο, το οποίο ήταν Μονή αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα, όμως επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί.

Το όνομά του προέρχεται, από τον Τούρκο διοικητή των ναυτικών επιχειρήσεων κατάληψης του Ρεθύμνου. Το 1646 και μετατράπηκε σε τζαμί πραγματοποιώντας κάποιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο αρχικό κτίριο. Προστέθηκαν κάποιοι θόλοι και ένας μιναρές, του οποίου σήμερα σώζεται μόνο η βάση.

Σε γενικές γραμμές, τη σημερινή εποχή, το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά διασώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ιδιαίτερα ορατό από το δρόμο λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει στον αύλειο χώρο.

Στον υπαίθριο χώρο από όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του κτιρίου, βρίσκεται μια κρήνη στεγασμένη με θόλο. Η κρήνη εξυπηρετούσε τόσο τις ανάγκες των πιστών, που έπρεπε να πλυθούν πριν την είσοδό τους στο τζαμί, όσο και τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής.

Το οικοδόμημα αυτό σήμερα δεν είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό, ωστόσο προκαλεί κάθε περαστικό, έστω και πίσω από την κλειδωμένη αυλόπορτά του, να σταματήσει για να το προσέξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί, στεγάζεται το εργαστήριο συντήρησης της 13ης Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σήμερα όταν κάποιος θαυμάζει αυτό το καλοδιατηρημένο μνημείο, αναρωτιέται γιατί μένει κλειστό για το κοινό και αναξιοποίητο.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα όμορφο μνημείο της παλιάς πόλης, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο ιστορικά όσο και αρχιτεκτονικά.

Δείτε φωτογραφίες του μνημείου στο άλμπουμ που ακολουθεί (κάντε κλικ στην εικόνα)

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *