Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία–Τι να προσέχουμε

Shares

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα σε παραλίες της Κρήτης, η εμφάνιση σμηνών τσούχτρας.

Πρόσφατα έγιναν αναφορές για εμφάνιση της τσούχτρας σε παραλίες του νομού Λασιθίου, όπως για παράδειγμα στην Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό και Κουτσουνάρι , ενώ προ ημερών τσούχτρες εμφανίστηκαν σε παράλιες στην βόρεια ακτογραμμή του Ηρακλείου όπου μεταξύ άλλων ένα μικρό παιδί, βίωσε την πολύ άσχημη εμπειρία του τσιμπήματος.

Το neakriti.gr απευθύνθηκε στον διευθυντή  Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Επαμεινώνδα Χρήστου ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά στο φαινόμενο.

«Το γνωρίζω το φαινόμενο, καθώς προ ημέρων μου έστειλαν φωτογραφίες με τσούχτρες από την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι εμφανίστηκαν τσούχτρες και σε παραλίες βόρεια του Ηράκλειου καθώς αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα νότια, υπάρχουν πληθυσμοί και στο Αιγαίο».

Το είδος της τσούχτρας

«Προσωπικά και με αυτά που είδα πρόσφατα,  πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος «Pelagia noctiluca», το οποίο είχε παρουσιαστεί πριν λίγα χρόνια στο Κορινθιακό Κόλπο δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, καθώς υπήρξαν μεγάλοι πληθυσμοί που είχαν φθάσει στην συγκεκριμένη περιοχή ενώ υπήρξαν και πολλά περιστατικά κολυμβητών που τσιμπήθηκαν, με το φαινόμενο να διαρκεί περίπου 3 χρόνια.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι στην Κρήτη και από ότι μου λέτε τώρα και εσείς σε παραλίες και βόρεια του νησιού, δεν είναι καθόλου συνηθισμένη η παρουσία αυτού του είδους τσούχτρας σε αντίθεση με την Ανατολική Μεσόγειο όπου το φαινόμενο είναι συχνό.

Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια αυτού του είδους τσούχτρας,  τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν ως και δύο μέτρα. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί αρκετά έντονο πόνο».

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά  ο κ. Χρήστου είναι ένα είδος τσούχτρας, που ανά 12ετία εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του για 2-3 χρόνια και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να παραμείνει στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αποχωρεί με την παρουσία βόρειων θαλάσσιων ρευματων.

Τα αίτια της εμφάνισης

Ερωτηθείς, ωστόσο,  για τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή , εκτίμηση του είναι  πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα την  κλιματική αλλαγή καθώς  όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, ευνοεί τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των σμηνών ενώ εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η υπεραλίευση.

«Θεωρώ ότι μετά από μερικές μέρες το φαινόμενο θα εξασθενήσει. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό,  πρέπει να μελετηθεί ώστε να φανεί το επόμενο διάστημα, αν υπάρχει αύξηση ή μείωση του αριθμού των τσουχτρών στην περιοχή».

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι κολυμβητές

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, « Οι άνθρωποι που πάνε στη θάλασσα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και πριν κολυμπήσουν να κάνουν έναν έλεγχο. Αν έρθουν σε επαφή με τσούχτρα, σίγουρα  δεν θα κινδυνεύσουν αλλά το τσούξιμο θα είναι ιδιαίτερα έντονο και πολύ ενοχλητικό».

Πώς θα αντιμετωπιστεί το τσίμπημα

«Ο κόσμος πρέπει να είναι  ιδιαίτερα προσεκτικός όταν πρόκειται να μπει στη θάλασσα. Καλο θα ήταν μάλιστα πριν βουτήξουν τα παιδιά, να μπαίνει ένας ενήλικας με μάσκα για να δει αν υπάρχει τσούχτρα καθώς διακρίνεται εύκολα.

Αυτά που πρέπει να έχουν οι λουόμενοι μαζί τους είναι μία παγοκύστη την οποία θα βάλουν πάνω στην πληγή, αφού προηγουμένως της ξεπλύνουν με θαλασσινό νερό, ενώ καλό είναι αν είναι εφικτό να υπάρχει και μαγειρική σόδα για να διαλυθεί σε θαλασσινό νερό με  αναλογία 1-1 και το διάλυμα που θα δημιουργηθεί να το τοποθετήσουμε πάνω στην πληγή».

Πηγή:neakriti

Shares

 

1 comment

  1. Χατζακη χρυσα

    Πριν μερικές μέρες βρήκαμε και εμεις μια τσουχτρα στη παραλία Ωουλισμα νομου Λασιθίου ! Και για καλη τύχη την είδαμε έγκυρα πριν ακουμπήσει τη μικρή μ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *