τσιοδρας κορονοιος

Τσιόδρας: «Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα, τα παιδιά να μάθουν από εμάς» | ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα περιλαμβάνει η σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής είναι ξανά στο πλευρό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αφού την προηγούμενη εβδομάδα τον είχε αντικαταστήσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στη χώρα είναι 207, συνολικά ανέρχονται σε 10524 από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του:

 

 

Τσιόδρας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα»

Ο καθηγητής ξεκίνησε κάνοντας μια ανασκόπηση στα κρούσματα κυρίως του Αυγούστου, τα οποία ήταν σχεδόν 5.000 και το 29% αυτών ήταν ασυμπτωματικά.

Επίσης, ανέφερε ότι καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι και αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είπε ότι δυστυχώς εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

«Τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από τη σχολική διαδικασία παρά από την αποχή. Είναι απαραίτητη η λειτουργία των σχολείων και η παρουσία των μαθητών. Η σχολική ζωή είναι σημαντική για την κοινωνία και την ψυχοσύνθεση των παιδιών», είπε ο κ. Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε ότι εκτιμά πως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το εμβόλιο και θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα.

Πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο και τα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το 2021 σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της επιτρόπου υγείας της Ε.Ε., θα γίνει προμήθεια 2 δισ. δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Αρκεί όμως το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ακόμη κι αν πρέπει να το κάνουμε μία φορά το χρόνο όπως αυτό της γρίπης», είπε.

«Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στη μείωση διασποράς του ιού. Τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που τη φοράει και πιο πολύ τους άλλους», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μάσκα.

Και διευκρίνισε για τα παιδιά: «Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα την πληροφόρηση».

«Θεωρώ τη μάσκα ένα μαχαίρι με δύο όψεις, θα μας προφυλάξει σαν υποστήριξη στα άλλα μέτρα. Είναι ένα αναγκαίο κακό, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown. Στην επιτροπή είχαν μοιραστεί οι απόψεις όσον αφορά στη μάσκα. Οι επιστήμονες εισηγούνται, η πολιτεία αποφασίζει, ο κόσμος εφαρμόζει», είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε πει την άνοιξη, όταν η πανδημία έδειχνε να φθίνει στη χώρα μας, ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα «αν μας ξαναδείτε στην επίσημη ενημέρωση». Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα επαναφέρουν την ανάγκη για ενημέρωση, δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Μάλιστα, στις 4 Αυγούστου είχε γίνει έκτακτη επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά.

Το «καμπανάκι» και η επαλήθευση των φόβων του

Ήταν 26 Μαΐου, όταν ο γνωστός λοιμωξιολόγος έκανε την τελευταία του εμφάνιση προειδοποιώντας όμως πως τίποτα δεν είχε τελειώσει και πως απλά είχαμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πανδημίας αναφέροντας πως «αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορωνοϊού.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα» είχε τονίσει τότε ο κ. Τσιόδρας κρούωντας το καμπανάκι του κινδύνου, μια προειδοποίηση που έμελλε να επαληθευτεί μόλις λίγους μήνες μετά την άρση του lockdown.

Τότε ο κ. Τσιόδρας, εμφανώς συγκινημένος, είχε ανακοινώσει το τέλος της καθημερινής τηλεοπτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μετά από 4 μήνες αδιάλειπτης παρουσίας στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, σε μια περιόδο που όλη η Ελλάδα περίμενε κάθε απόγευμα το τι θα πει ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Πηγή: thetoc

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *