Εκδήλωση για την μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων-Ποια είναι τα ποσοστά στο Ρέθυμνο;

Shares

Τα τροχαία ατυχήματα είναι μια υπόθεση που αφορά όλη την κοινωνία, ιδιαίτερα αφού έχει εξελιχτεί σε μάστιγα για όλη την Κρήτη.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Η πρωτοβουλία πολιτών Ρεθύμνου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, Τροχοπρόληψη Ρεθύμνου, διοργάνωσε μια εκδήλωση με σκοπό τη μείωση των οδικών ατυχημάτων μέσω της πρόληψης.
Είναι γεγονός με βάση την ανάλυση των ατυχημάτων της δεκαετίας 2007-2017, ότι ναι μεν μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα, παράλληλα όμως, συσσωρεύτηκαν εντός πόλεως σε ποσοστό 71% και σε ποσοστό 29% στον ΒΟΑΚ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια, η ηλικιακή ομάδα που εμπλέκεται περισσότερο σε τροχαία ατυχήματα στο Ρέθυμνο, αφορά άτομα από 18 μέχρι 25 ετών.
Αυτό και μόνο δημιουργεί ακόμη πιο έντονη την ανάγκη για μια σωστή παιδεία που προσπαθεί η Τροχοπρόληψη Ρεθύμνου να καλλιεργήσει στη νεολαία.
Ο Γιώργος Καραβιώτης, πρόεδρος της πρωτοβουλίας για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων Ρεθύμνου, ανέφερε ότι: «Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει η νοοτροπία άμεσα, όμως προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε κάποια πράγματα στη νεολαία. Το σχολείο μόνο του δεν μπορεί να τα δώσει όλα στα παιδιά, έτσι βρίσκουμε τρόπους, ώστε να πείσουμε τους νέους να είναι υπεύθυνοι στην οδήγηση και οι μεγαλύτεροι να γίνουν παραδείγματα για αυτούς».

Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του δήμου, της τροχαίας και του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να παρουσιάσουν τις δράσεις τους.

«Τα τροχαία ατυχήματα είναι μάστιγα για την κοινωνία της Κρήτης, καθώς με αυτά που συναντάμε όλοι οι διασώστες, θεωρώ ότι ζούμε σε ένα πόλεμο τροχαίων ατυχημάτων», ανέφερε ο Ανδρέας Βουρβαχάκης, διασώστης του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου.

Επιπλέον, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία από πλευράς των διασωστών του ΕΚΑΒ, κάθε φορά που αντικρίζουν ένα τροχαίο ατύχημα, διότι αφορά ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους και οι συνθήκες δεν είναι πάντα ιδανικές.

Το δύσκολο έργο των διασωστών είναι να φέρουν το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Οι δράσεις του δήμου Ρεθύμνου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη μείωση των οδικών ατυχημάτων και την αύξηση της οδικής ασφάλειας, πραγματοποιούνται κυρίως μέσω του προγράμματος Civitas Destinations με σκοπό τη στροφή στη βιώσιμη, αστική κινητικότητα.

Κάποιοι από τους τρόπους βελτίωσης, σύμφωνα με την Νατάσα Θωμαδάκη, τοπογράφο μηχανικό με εξειδίκευση στα συγκοινωνιακά έργα, είναι η βελτίωση του οδοστρώματος, η κυκλοφοριακή αγωγή και η μείωση της αλόγιστης χρήσης αυτοκινήτων.

Τέλος, σε συγκεκριμένες περιοχές του Ρεθύμνου που έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ατυχήματα θα αναβαθμιστούν οι κόμβοι, θα κατασκευαστούν μεγαλύτερα πεζοδρόμια και νέοι ποδηλατόδρομοι

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *