Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η «διεκδίκηση» της Κρήτης και οι σκέψεις της Τουρκίας για…επεισόδιο νότια του νησιού

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλήθεια πόσο μπορεί να συνεχίζει να απειλεί η Τουρκία ακόμη και με προσάρτηση των 3/4 της Κρήτης; Μπορεί να φτάσει στη Χάγη για ένα τέτοιο θέμα , για ένα παράλογο αίτημα την στιγμή που έχει ανοιχτά τόσα μέτωπα ακόμη και με την Ελλάδα; Την παίρνει να ανοίξει άλλο ένα;

Η Τουρκία μιλά πέρα από κάθε λογική και εξαφανίζει μέχρι σύνορα, υφαλοκρηπίδες. Η ελληνική πλευρά θεωρούσε βέβαιο ότι μια κίνηση θα υπάρξει από την πλευρά της Τουρκίας. Η εσωτερική κατανάλωση στη γείτονα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, καθώς ενέχουν και την μορφή έμμεσης εντολής για την εξέλιξη «τακτικών σχεδίων» από την στρατιωτική ηγεσία. Και ακόμη χειρότερα όταν η αντιπολίτευση εμφανίζεται πιο…σκληρή από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Τι μπορεί να κάνει με την Κρήτη ο Ερντογάν; Θα διεκδικήσει την Κρήτη με τα λόγια ή απλώς θα κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού για να πιέσει;

“Μια τρύπα στο νερό” λένε οι στραιτιωτικοί και υπενθυμίζουν ότι έχει απειλησει ότι θα στείλει πλοία μέχρι και νότια της Κρήτης.

Βέβαια νότια της Κρήτης το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα δει κανείς τουρκικό ερευνητικό συνοδεία πολεμικών πλοίων. Όπως λένε οι γνωρίζοντες το «νότια της Κρήτης» περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα μεγάλη θαλάσσια περιοχή και η αποστολή ενός ερευνητικού, για παράδειγμα αρκετά πιο νότια από το Καστελόριζο, ή νότια της Κρήτης δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για την Άγκυρα.

  • Μια από τις προκλήσεις που εξετάζουν πολύ σοβαρά στο ελληνικό Επιτελείο είναι η Τουρκία να στείλει ερευνητικό σκάφος γι’ ακόμη μια φορά, μετά το 2018 και πάλι στο λεγόμενο «τριεθνές», εκεί δηλαδή που συναντά η ελληνική την κυπριακή και κομμάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία , λένε, παίζει συνήθως σε ασφαλές περιβάλλον, ποτέ δεν θα τολμούσε να ανοιχτεί νότια της Κρήτης σε καμία περίπτωση καθώς όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα της επέφερε συντριπτική ήττα και όχι απαραίτητα στρατιωτική, αλλά και διπλωματική- ψυχολογική.

Για να υποστηρίξει η Άγκυρα ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούνται πολλά μέσα και διοικητική μέριμνα που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και προφανώς οι επιτελείς της Τουρκίας έχουν εξηγήσει στην κυβέρνησή τους ότι μια αποστολή ερευνητικού και πολεμικών πλοίων νότια της Κρήτης ελλοχεύει τον κίνδυνο όλοι να επιστρέψουν πίσω άρον άρον, πράγμα που σημαίνει και μια εσωτερική κριτική που σε καμία περίπτωση ο Ερντογάν δεν θέλει.

  • Ακόμη και η αεροπορική υπεροχή σ’ όλη αυτή την περιοχή ανήκει ξεκάθαρα στα ελληνική πληρώματα της Σούδας ή όποιας άλλης πτέρυγας απαιτηθεί να φτάσει μέχρι εκεί. Μια καθημερινή απόδειξη είναι τα όσα συμβαίνουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο κοντά στο Καστελόριζο, άρα καταλαβαίνει ο καθένας πως «νότια της Κρήτης» είναι μια επιχείρηση που μόνο θετική έκβαση δεν θα έχει για την Τουρκία. Γι’ αυτούς τους λόγους κι άλλους πολλούς καταλαβαίνουν οι αξιωματικοί τόσο στο Επιτελείο όσο και τον Στόλο ότι το «νότια της Κρήτης» πιθανό να σημαίνει και η θαλάσσια περιοχή στο «τριεθνές».

Πηγή: cretalive

(κεντρική φωτογραφία αρχείου)

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ