τουρισμός

Τουρισμός στην Κρήτη: Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για το 2021

Shares

Τα δύο σενάρια, το καλύτερο και το χειρότερο, για τον τουρισμό το 2021 έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” φορείς του τουρισμού. Το καλύτερο σενάριο είναι ο τουρισμός να αγγίξει το 70% του τουριστικού κόσμου που έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019, ενώ το χειρότερο σενάριο είναι να μην ανοίξει καθόλου η τουριστική περίοδος.

Όλα ωστόσο, όπως ανέφεραν, εξαρτώνται από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο τουρισμός δικαιολογημένα θεωρείται η ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας. Απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το κατά κεφαλήν εισόδημα περιοχών που θεωρούνται τουριστικές.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, είπε πως τα δύο σενάρια (καλό και κακό) είναι τα εξής: Το κακό σενάριο είναι η τουριστική περίοδος 2021 να κλείσει με το μισό (50%) του τουριστικού κόσμου που έφτασε στη χώρα μας το 2019, ενώ το καλύτερο σενάριο είναι να κινηθεί ο τουρισμός στο 70% της τουριστικής περιόδου του 2019.

«Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να “χτυπηθεί” από ένα τρίτο κύμα πανδημίας, πράγμα που θα σημάνει το τέλος των κρατήσεων, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Προσωπική μου άποψη είναι πως θα “ανοίξει” ο τουρισμός και συγκεκριμένα αρχές Απριλίου, όπου θα έχουμε το καθολικό Πάσχα. Δε γνωρίζω το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας, την ψυχολογία του τουρίστα και των ξενοδόχων, και τον αριθμό των ατόμων που θα εμβολιαστούν. Ακόμη κι αν τους πρώτους μήνες καθυστερήσει ο εμβολιασμός και δεν υπήρχε η ψυχολογία, η τουριστική σεζόν θα αρχίσει. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, να έχουμε το 50% του κόσμου του 2019.

Υπάρχει ένα μέτριο σενάριο. Να προχωρήσει ο εμβολιασμός, αλλά όχι πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση που θα επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να περιμένουμε το 60% του κόσμου σε σχέση μ’ εκείνον που μας επισκέφτηκε το 2019. Και το καλύτερο σενάριο είναι να μη “χτυπηθούμε” από τρίτο κύμα και ο εμβολιασμός πραγματοποιείται. Η ψυχολογία αλλάζει. Η σεζόν ξεκινάει έστω και με αργούς ρυθμούς, αλλά όχι με τον φόβο της πανδημίας. Σε αυτό το καλό σενάριο, θα κινηθούμε στο 70% του τουριστικού κόσμου σε σχέση μ’ εκείνο του 2019», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *