Το σπίτι της Κρήτης

Σμύρνη: Τουρκοκρητικός δήμαρχος ετοιμάζει το «Σπίτι της Κρήτης»

Shares

Ο Μουσταφά Ιντούκ με ρίζες από Χανιά και Ρέθυμνο προχωράει σε ένα έργο μνήμης στον πιο ισχυρό δήμο της Σμύρνης, τον Μπουρνόβα…

Οι Μικρασιάτες που κατάφεραν να έρθουν το 1922 στη “μητέρα Ελλάδα” έφεραν μαζί τους τον ανυπέρβλητο εκείνα τα χρόνια πολιτισμό της Ιωνίας και άλλαξαν τη νεότερη, σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Μετά την καταστροφή, με τη συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή πληθυσμών, ήταν πολλοί οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Κρήτης που έπρεπε – σαφώς με καλύτερες συνθήκες και όχι με διωγμό – να αφήσουν τα μέρη που μεγάλωσαν και να βρεθούν στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, και να έρθουν στην Κρήτη χριστιανοί που είχαν μείνει μέχρι τότε στη Μικρασία.

Πριν λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το 2014, σας είχαμε παρουσιάσει ένα σπουδαίο Τουρκοκρητικό. Έναν άνθρωπο που έχει στην καρδιά του την Κρήτη, αν και γεννήθηκε στη Σμύρνη, αλλά έμαθε έτσι από την οικογένειά του… Μια οικογένεια που στέριωσε και μεγαλούργησε στη Μικρά Ασία αλλά δεν ξέχασε ποτέ τη Μεγαλόνησο. Μη βιαστείτε να πείτε πως υπήρξαν και Τουρκοκρητικοί που δεν έφυγαν με τον καλύτερο τρόπο… Μη βιαστείτε να κρίνετε από τη θρησκεία. Η αγάπη για την Κρήτη δεν μπορεί να είναι παρά πραγματική για έναν άνθρωπο που ακόμα και τώρα, που έγινε δήμαρχος στον τόπο που μεγάλωσε, ετοιμάζει ένα μεγάλο έργο αφιερωμένο στη Μεγαλόνησο!

Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *