Το Ρέθυμνο βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς προετοιμασίας για το καρναβάλι | ΦΩΤΟ

Shares

Μπορεί να είναι μόλις 19 Ιανουαρίου και να μένουν σχεδόν μήνες για τις απόκριες, το Ρέθυμνο όμως ζει ήδη σε καρναβαλικούς ρυθμούς, κυρίως ρυθμούς προετοιμασίας.
Το καρναβάλι κορυφώνεται στις 10 Μαρτίου με την μεγάλη παρέλαση, όμως η καρναβαλική περίοδος ανοίγει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, με την τελετή έναρξης, που σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Πέπη Μπιρλιράκη, στην πρώτη ολομέλεια των ομάδων το βράδυ της Πέμπτης, θα περιλαμβάνει συναυλία με ένα «μεγάλο» καλλιτεχνικό όνομα.
Συνολικά στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετέχουν περίπου 40 ομάδες, που ήδη έχουν αρχίσει και ράβουν τις στολές τους και καλούν κόσμο να συμμετέχει.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ομάδες, που δεν διαθέτουν ιδιωτική αποθήκη, δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής των αρμάτων τους, αφού οι υπάρχουσες αποθήκες – η μία ιδιοκτησίας του δήμου και η δεύτερη ενοικιασμένη – έχουν μέσα τα άρματα παλαιότερων χρόνων, τα οποία ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί για να στολίσουν την πόλη. Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση, η κα Μπιρλιράκη ανέφερε ότι ο καρναβαλικός στολισμός της πόλης θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, γεγονός που ουσιαστικά δεν επιτρέπει στις ομάδες να ξεκινήσουν να δουλεύουν στα άρματά τους.
Οι καρναβαλιστές στην ολομέλεια ζήτησαν, αν γίνεται, η αποφόρτιση των υπαρχόντων χώρων να γίνει νωρίτερα, πράγμα που δεν είναι εύκολο.
Και όλα αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου χώρου, πιο σύγχρονου, για την κατασκευή των αρμάτων, σε μία πόλη που έχει γιγαντώσει το καρναβάλι της και υπερηφανεύεται για το επίπεδο του. Αυτός ο χώρος έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι είχε δεσμευτεί ποσό 400 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΚΕΔΗΡ, το οποίο όμως τελικά δεν θα χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον λόγο. Και αυτό, γιατί όπως είχε ανακοινωθεί στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητούνταν ο προϋπολογισμός της ΚΕΔΗΡ, δεν δίνεται η δυνατότητα από το νόμο στο νομικό πρόσωπο να εκτελέσει έργο σε χώρο ιδιοκτησίας του δήμου. Ο χώρος που έχει επιλεγεί βρίσκεται στην περιοχή των Σφαγείων, πίσω από την σημερινή κεντρική αποθήκη, ο οποίος είναι δημοτικός. Τα απαιτούμενα χρήματα δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό του δήμου, όμως εκτιμάται, σύμφωνα με την κα Μπιρλιράκη, ότι θα προβλεφθούν σε μία από τις τροποποιήσεις που θα γίνουν.
Πάντως, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ ανέφερε πως ήδη μηχανικός έχει αναλάβει τη μελέτη και έχει φτιάξει τα προσχέδια, τα οποία έχει δώσει στο δήμο για έγκριση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ομάδες και φέτος θα αναγκαστούν να δουλέψουν στις υπάρχουσες υποδομές.

Η ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ!
Το βράδυ της Πέμπτης, οι ομάδες του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού συγκεντρώθηκαν για την ολομέλεια τους στο δημαρχείο και αφού είχαν μία σύντομη ενημέρωση, έκοψαν την πίτα τους. Οι «Αλλητρούιτοι» ήταν η τυχερή ομάδα, που βρήκε το φλουρί και θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει θέση παρέλασης για την Κυριακή του Καρναβαλιού. Η ομάδα πήρε και ένα εξαιρετικό δώρο από την γνωστή ως μάγισσα Κλοκλό, Κατερίνα Μανετάκη, που είναι και μέλος της καρναβαλικής επιτροπής.

Πηγή: goodnet.gr

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *