Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Τα καλά κρυμμένα σημάδια της κατάθλιψης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Ξεκινάω να γράψω αυτό το άρθρο και μου έρχονται στο μυαλό κάποιοι στίχοι

«Μη σε γελάει αγάπη μου
η μάσκα που φοράω
και μη ζηλεύεις που με βλέπεις
να χαμογελάω
Γιατί δεν ξέρεις κάθε μέρα
τι σταυρό σηκώνω
δεν ξέρεις πόσο ακριβά
το γέλιο αυτό πληρώνω

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός
κι ότι βλέπεις μπορεί να’ ναι αλλιώς
μη βιαστείς να με κρίνεις λοιπόν
δεν με ξέρεις σχεδόν»

Πόσοι άνθρωποι γύρω μας φοράνε τη μάσκα της χαράς και της καλής διάθεσης, ενώ στην πραγματικότητα βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα;  Αν γίνουμε πιο προσεκτικοί, σίγουρα θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα καλά κρυμμένα σημάδια της κατάθλιψης.

 • Οι άνθρωποι που πάσχουν από κρυφή κατάθλιψη, συνηθίζουν να αποφεύγουν συζητήσεις για το πως νιώθουν, ενώ σπάνια περιγράφουν τα συναισθήματά τους. 
 • Συνήθως όταν τους ρωτήσεις πως είναι απαντούν τυπικά και γυρίζουν τη συζήτηση σε κάτι πιο γενικό. 
 • Επίσης, είναι είτε άνθρωποι που εργάζονται υπερβολικά, είτε άνθρωποι που μένουν στο σπίτι χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα όλη μέρα. 
 • Γενικότερα είναι των άκρων σε ότι αφορά στις συνήθειές τους, είτε θα βγαίνουν συνέχεια, είτε θα είναι απομονωμένοι.    
 • Κοιμούνται ακανόνιστα και συνήθως πολύ αργά, ξυπνάνε πρωί και κοιμούνται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
 • Ακόμη, έχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες, μπορεί κάποιες μέρες να τρώνε υπερβολικά πολύ, άλλες μέρες σχεδόν καθόλου ενώ μερικές φορές αποκτούν μια εμμονή για κάποιο τρόφιμο, το οποίο καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, συνήθως κάτι μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
 • Φαινομενικά είναι χαρούμενοι ή τουλάχιστον με αυτή τη μάσκα προτιμούν να συστήνονται  στην καθημερινότητά τους.  Θεωρούν πως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφεύγουν δύσκολες ερωτήσεις, όπως «σε απασχολεί κάτι;» ή «θες να το συζητήσουμε;».

 • Πολλές φορές είναι οι φιλόσοφοι της παρέας, αφού όταν αποφασίσουν να μιλήσουν, οι συζητήσεις μαζί τους έχουν κάπως πιο βαθύ, φιλοσοφικό περιεχόμενο. 
 • Καθώς και πολλές φορές, χαρακτηρίζονται από έλλειψη αισιοδοξίας, εκδηλώνοντας μια αίσθηση θλίψης στον συνομιλητή.
 • Τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη γίνονται δραματικά, καθώς, πολλές φορές αντιδρούν ακραία σε συνηθισμένα περιστατικά, είναι σύνηθες να βάλουν τα κλάματα κατά τη διάρκεια μίας έντονης συζήτησης. Ενώ αμέσως μετά θα απολογηθούν για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν, ώστε να μη χρειαστεί να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις.
 • Επίσης, είναι φύσει και θέσει απαισιόδοξοι, είναι εκείνοι που συνηθίζουν να περιμένουν το χειρότερο και αντιμετωπίζουν τις πιθανότητες στη ζωή, τη δουλειά και τις σχέσεις με μία μάλλον πεσιμιστική διάθεση, ενώ σπάνια σκέφτονται ότι μπορεί να συμβεί κάτι θετικό.
 • Τέλος υπάρχουν και τα οργανικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε, όπως πόνοι στο σώμα – θώρακα – πλάτη – μέση – άκρα, τα προβλήματα στην πέψη, η δυσκοιλιότητα, το μυρμήγκιασμα στα άκρα και οι κράμπες, οι  δυσκολίες στην αναπνοή, οι  συχνοί πονοκέφαλοι – ζαλάδες και ο  «κόμπος» στο λαιμό.

Αν αναγνωρίζουμε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό μας ή σε κάποιο άλλο άτομο γύρω μας, ας ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.  Η κατάθλιψη δεν πρέπει να είναι ταμπού, είναι μια ψυχική νόσος που χρειάζεται θεραπεία.  Σε περίπτωση που  οι ιατρικές μας εξετάσεις δεν καταφέρνουν να δώσουν απάντηση στα συμπτώματά μας, τότε η αιτία αυτών βρίσκεται κάπου βαθύτερα στον ψυχισμό μας.  Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τις αιτίες των συμπτωμάτων μας και να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά που μας απασχολούν.

 

 

Πηγή: flowmagazine

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap