ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
Στίβεν Χόκινγκ: Ο σπουδαίος επιστήμονας που έκλεισε τα 76 ενώ το 1963 οι γιατροί του είχαν δώσει δύο χρόνια ζωής!
Στα 21 του χρόνια, την ώρα που η καριέρα του ήταν έτοιμη για απογείωση, εμφάνισε συμπτώματα Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης.
Μπορεί το σώμα του να τον εγκατέλειπε, ωστόσο, το μυαλό του δεν βούλιαξε στην αρνητικότητα και αφοσιώθηκε στην θεωρητική φυσική.
1960 Ο Στίβεν Χόκινγκ έκλεισε χτες (8/1) τα 76 του χρόνια και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες με το έργο του να έχει επηρεάσει τις διδασκαλίες της γενικής σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.
Οι γιατροί μετά τη διάγνωση της ασθένειάς του του έδωσαν μόλις δύο χρόνια ζωής. Η πάθηση, που έχει, σκοτώνει μέσα σε πέντε χρόνια τους πάσχοντες. Ωστόσο, ο Χόκινγκ ζει ήδη 55.
Το 1985, ο Χόκινγκ προσβλήθηκε από πνευμονία που απειλούσε τη ζωή του.
Οταν η σύζυγός του Τζέιν ρωτήθηκε εάν θα τερμάτιζε τη μηχανική υποστήριξη, εκείνη αρνήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν μία τραχειοτομή, που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, και θα αφαιρούσε ότι είχε απομείνει από την ομιλία του.
Η εθνική υγειονομική υπηρεσία θα πλήρωνε για οίκο ευγηρίας αλλά η Τζέιν ήταν αποφασισμένη ότι θα ζούσε στο σπίτι. Το κόστος της φροντίδας χρηματοδοτήθηκε από ένα αμερικανικό ίδρυμα. Νοσοκόμες μισθώθηκαν για τις τρεις βάρδιες που απαιτούνταν για να παρέχουν την εικοσιτετράωρη υποστήριξη που απαιτούνταν. Ενας από εκείνους που απασχολούνταν ήταν η Ελειν Μέισον, η γυναίκα που επρόκειτο να γίνει η δεύτερη σύζυγος του Χόκινγκ.
Για πάνω από μισό αιώνα, ο 76χρονος Χόκινγκ ασχολείται με μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τη θεωρητική κοσμολογία, την κβαντική βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.
Εχει βγάλει βιβλία, κάνει διαλέξεις, λάβει μετάλλια και βραβεία. Εχει γίνει πρότυπο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Η αναπηρία του, άλλωστε, του έχει δώσει μια νέα αίσθηση σκοπού και επιθυμίας για ζωή.
«Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιώ στο έπακρο κάθε λεπτό», είχε δηλώσει σε ντοκιμαντέρ που έγινε για τη ζωή του.
Ο Χόκινγκ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα σχετικά με την ασθένειά του.
Ο Λιο ΜακΚλάσκι, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, επιχειρώντας να εξηγήσει τι συμβαίνει στην περίπτωσή του Χόκινγκ, αναφέρει στο Scientific American:
«Πρόκειται για μια απίστευτα μεταβλητή διαταραχή από πολλές απόψεις. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν δύο έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ζουν περισσότερο.
Το προσδόκιμο ζωής ενεργοποιεί δύο πράγματα: οι κινητικοί νευρώνες που διατρέχουν το διάφραγμα, δηλαδή οι μύες του σχετίζονται με το αναπνευστικό. Κοινός τρόπος θανάτου των ασθενών είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ακόμη ένα είναι η επιδείνωση καταπιεσμένων μυών που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμού και αφυδάτωση.
Εάν κάποιος ασθενής δεν έχει αυτά τα δύο, μπορεί να ζήσει για μεγάλο διάστημα, ακόμα και εάν χειροτερεύσει.
Αυτό που συνέβη στον Χόκινγκ είναι απλά εκπληκτικό. Αυτός σίγουρα είναι εξαίρεση».
Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Στίβεν Χόκινγκ: Το χρονικό της ζωής μου», έκλεισε το βιβλίο με την εξής φράση: «Νιώθω πανευτυχής που ήρθα στην ζωή και ασχολήθηκα με την φυσική επιστήμη. Χαίρομαι, αν κατάφερα να βάλω ένα λιθαράκι, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν».
Και τα κατάφερε διότι πριν από 33 χρόνια, η πρώην γυναίκα του αρνήθηκε να τον βγάλει από την μηχανική υποστήριξη.
Η ζωή του το 2014 έγινε ταινία με την ονομασία Η θεωρία των πάντων όπου κατέκτησε Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.
Πηγή:tilestwra.gr
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
«Σάστισαν» οι οδηγοί στο Ρέθυμνο – Φορτηγό με γιγάντιους κυματοθραύστες μπλόκαρε το… σύμπαν!
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
«Ακούσαμε δύο μπαμ»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία με την 35χρονη που σκοτώθηκε στη Σαμαριά
-
XANIA2 ημέρες πριν
Τραγωδία στο φαράγγι Σαμαριάς: Σκοτώθηκε 35χρονη από πτώση βράχου
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ανατροπή στην απόπειρα δολοφονίας στο Ρέθυμνο: Η αστυνομία λύνει τον γρίφο