Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Συμβουλές για την προστασία των μικρών παιδιών από τον ήλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Ο ήλιος είναι απαραίτητος στον άνθρωπο, αφού ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να δημιουργεί δυνατά οστά. Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι ικανή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής τους. Γι’ αυτό, οι γονείς οφείλουν να τα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι γνωστό ότι καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ.-3 μ.μ., διότι η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι εντονότερη.

Όταν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο πρέπει να εφαρμόζουμε αντιηλιακό σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Τα αντιηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν ή συνδυασμό και των δύο (χημικά και φυσικά φίλτρα). Στα παιδιά συνιστάται αντιηλιακό από φυσικά φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα αφήνουν πάντα στο δέρμα ένα άσπρο φιλμ.

Το αντιηλιακό χρειάζεται να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Η επάλειψη συνιστάται να γίνεται περίπου 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες. Όταν το παιδί μπαινοβγαίνει στο νερό ή είναι ιδρωμένο, η επάλειψη πρέπει να γίνεται συχνότερα. Σημειώνεται ότι το δέρμα πρέπει να επαλείφεται με ικανή ποσότητα αντιηλιακού. (Η συνιστώμενη δόση είναι 2mg/cm2. ) Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μικρότερη δόση, ελαττώνεται και ο βαθμός προστασίας του αντιηλιακού κατά 20-50%. Επομένως, έχει μεγαλύτερη σημασία η επάλειψη με επαρκή ποσότητα αντιηλιακού και όχι ο δείκτης προστασίας.

Αξίζει να τονιστούν ακόμη τα εξής: Το αντιηλιακό συνιστάται μετά την ηλικία των έξι μηνών. Πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο στην παραλία, αλλά σε κάθε περίπτωση που τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον ήλιο (παιδική χαρά, βόλτα κ.α.). Στα αγόρια να μην αμελούμε να εφαρμόζουμε αντιηλιακό στα πτερύγια των αυτιών που δεν προστατεύονται από τα μαλλιά τους. Επίσης, το ακτινοσκιερό μέρος, μας καλύπτει μερικώς από τον ήλιο, δεδομένου ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από επιφάνειες όπως η άμμος, το νερό, το τσιμέντο. Η χρήση αντιηλιακού προτείνεται από τέλος Απριλίου μέχρι Οκτώβριο.

Τέλος, μην ξεχνάτε να φοράτε στο παιδί σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Γι’ αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι αυτά που θα αγοράσετε προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση minoan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση anek
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap